Annonce
Viborg Nyt

50 år som ejendomsmægler: Det hele begyndte, da Svend blev fyret på fabrikken

I 50 år har Svend Døssing været ejendomsmægler i lokalområdet. Og der er endnu ikke sat en (ny) pensionsdato. Foto: Morten Dueholm
Som så meget andet her i livet var det lidt af en tilfældighed, at Svend Døssing blev ejendomsmægler – og siden gjorde comeback i jobbet, selvom han var pensioneret. Nu har han rundet 50 år i branchen, og han har ingen konkrete planer om at stoppe.
Annonce

Viborg: Navnet står stadig på facaden ved forretningen på Hjultorvet.

"EDC Svend Døssing".

Men i forretningen er der ingen Svend Døssing. Og det har der ikke været i otte år.

For tilbage i 2011 gik Svend Døssing på pension. Han var blevet 65, og det var på forhånd aftalt, at det var nu, han skulle stoppe. Men selv uden Svend i forretningen fik navnet altså lov til at leve videre.

- Jeg er da lidt stolt over, at de har valgt at fortsætte med navnet, fortæller Svend Døssing med en selvudslettende stemmeføring, inden han fortsætter:

- Jeg ved dog også, at der ikke er noget, som varer for evigt. Der kan komme en ny mand ind, og så kan butikken hedde noget helt andet i morgen.

Men uanset om navnet står på facaden på Hjultorvet 1 eller ej, så er navnet Svend Døssing et af de mest anerkendte og velrenommerede i de viborgensiske ejendomsmæglerkredse.

50 år har Svend Døssing været i faget, og når man både har været indehaver af en af byens største butikker, været bestyrelsesmedlem for den Dansk Ejendomsmæglerforening og underviser for kommende ejendomsmæglere i Skive, Holstebro og Viborg, så bliver man husket.

Det bliver man også bekræftet i, når man taler med Svend Døssings tidligere og nuværende kollegaer. Der er nærmest ingen ende på de lovprisende ord om Svend Døssing som menneske og fagmand.

Det er jo nok også derfor, at navnet stadig står på Hjultorvet 1.

Svend Døssing har siddet mange år bag skærmen - men også mindst lige så mange uden skærm i tiden, hvor der blev skrevet handler på skrivemaskine og trelagspapir.
Annonce

Heldig fyring

At Svend Døssing overhovedet blev ejendomsmægler, var lidt af en tilfældighed.

I slutningen af 1960’erne rykkede Svend Døssing med sin daværende kone til Viborg fra Kjellerup, da hun havde fået arbejde som laborant. Svend Døssing var udlært i en tøjbutik, og med udgangspunkt i den uddannelse fik han arbejde på et lager i en fabrik i Viborg, der lavede ventekjoler.

Men det job havde han kun halvandet år.

- Jeg var så heldig, at jeg fik en fyreseddel. Jeg passede skam mit arbejde, men jeg tror ikke, at chefen brød sig om mig. Han endte faktisk med at genansætte mig, men der var jeg allerede ude på markedet for at finde noget andet, fortæller Svend Døssing.

De jobs, som Svend Døssing ledte efter i herretøjsindustrien, var der ikke mange af. Derfor blev han spurgt på arbejdsformidlingen, om der ikke var noget andet, han kunne.

- Jeg var begyndt at læse til ejendomsmægler på aftenskole. Og det var således, at Anne Feldt Rasmussen i Dumpen søgte en. Jeg var nede og tale med hende, og det job fik jeg så. Det blev startskuddet til den løbebane, jeg nu har været på i 50 år.

Få år efter, at Svend Døssing begyndte, stoppede Anne Feldt Rasmussen. Døssing var i mellemtiden blevet færdiguddannet og kompagnon.

Tiderne var gunstige, og ejendomsmæglerfirmaet voksede sig større og skiftede flere gange adresse - indtil kontoret landede på Hjultorvet 1, hvor det stadig ligger i dag.

Annonce

Comebacket

Som skrevet før var det planen, at Svend Døssing skulle sige farvel til arbejdslivet tilbage i 2011. Da Svend Døssing havde forladt kontoret på Hjultorvet, blev han ramt af sygdom, som han dog kom sig over.

Nu ventede den gode pensionstilværelse for Svend Døssing. Men det fungerede alligevel ikke rigtigt.

- Når folk stopper, så har de tit noget, de kan sætte i stedet for arbejdet. Jeg prøvede da at spille golf, men hele det pensionist-halløj var ikke noget for mig. Jeg skulle ud og have noget at rive i. Det gjorde bestemt ikke noget, hvis det var inden for samme branche, fortæller Svend Døssing.

Så efter grundige overvejelser besluttede han sig for at vende tilbage til arbejdslivet.

- Jeg har altid arbejdet meget, men efter jeg startede i ejendomsmæglerbranchen, har jeg ikke følt, at jeg var på arbejde. På en eller anden måde blev det en slags hobby for mig. Arbejdet betød rigtig meget.

Igen spillede en af livets tilfældigheder ind. Denne gang i 2014.

- Lars Barfoed stoppede som formand for de Konservative. Søren Pape blev hentet ind, og Torsten Nielsen blev borgmester, ridser Svend Døssing op:

- Og så manglede der jo en ude i Torstens butik i Stoholm.

Så i de næste tre et halvt år var Svend Døssing daglig leder i Estate i Stoholm, hvorefter han flyttede med ind til afdelingen i Vesterbrogade, Viborg, da Torsten Nielsen åbnede i begyndelsen af 2018.

Annonce

Små og store handler

Og nu er det altså 50 siden, at Svend Døssing indledte sin karriere som ejendomsmægler.

Meget har naturligvis ændret sig fra dengang, hvor man havde skrivemaskinerne med ude for at færdiggøre handler, og der blev skålet i kaffepunch mellem køber og sælger, når en handel gik hjem.

I dag ser sælger og køber sjældent hinanden, og det formelle papirarbejde er vokset fra enkelte sider til flere end 100 tætpakkede sider i ringbind for at få alle de juridiske detaljer med.

Men essensen i at lave handler er stadig den samme.

- Jeg husker de helt almindelige handler med helt almindelige mennesker. Jeg går ikke og tænker over dem til hverdag, men pludselig dukker der et minde op om en handel, der er sket for mange år siden, siger Svend Døssing og fortsætter:

- Folk husker jo deres hushandler. Især den første. Jeg husker også min første hushandel. Det var ude i Rindsholm, og det var jo det med at have skrivemaskinen med, hvor man laver købsaftalen på stedet med noget gennemslagspapir, så der kom en kopi til både køber, sælger og ejendomsmægler.

Men der er også større handler, som Svend Døssing mindes.

- Et arkitektfirma fra Aarhus skulle bruge lokaler til en ny Føtex. På det tidspunkt vidste vi, at den daværende Kjærsgaard Tømmerhandel var til salg. Det var de oppe at kigge på, men det duede ikke, mente de. Siden blev det så faktisk der, Føtex kom til at ligge, men det er en anden sag.

- I stedet for Føtex begyndte arkitektfirmaet at spørge ind til, om man ikke kunne lave et butikscenter i stedet.

Det butikscenter var Sct. Mathias Marked, som stod klar i 1977 og i 2002 ændrede navn til Sct. Mathias Centret efter en udvidelse.

Processen omkring butikscentret var speciel, da der både var virksomhed og privat ejendom, som skulle afgive lokaler for at få plads til centeret.

- Det var et spændende arbejde at være med til. Også møderne med kommunen og borgmester Otto Th. Nielsen (Venstre), som lige er fyldt 100 år, var interessante. Vi løb naturligvis ind i problemer, men når først processen var i gang, så var det jo noget, vi fik løst.

Eksempelvis var der problemer med bundløs jord under bygningen.

- Det er derfor, at man har lavet parkering inde under Sct. Mathias Centret. Og i dag er det jo et velfungerende center. Men guderne skal vide, at der var modstand mod det.

Annonce

Fremtiden

Det er stadig nogle af de større projekter, som Svend Døssing arbejder med hos Estate, Torsten Nielsen.

Her har han fortsat mod på arbejdslivet, selvom han til efteråret bliver 73 år, og allerede én gang tidligere er gået på pension.

- Torsten er chefen, så han kan jo også ende med at bestemme, hvornår jeg skal på pension igen. Men jeg nyder at arbejde, og det passer mig fint at have en chef. Jeg har været selvstændig i mange år, men jeg har sjældent følt, at jeg skulle være ”chefen”. Jeg savner heller ikke ting som lønregnskaber og dit og dat, siger Svend Døssing og fortsætter:

- På et eller andet tidspunkt - og jeg tror ikke, at det er lige om hjørnet - men om nogle år, så stopper jeg da. Jeg kan sagtens mærke, at jeg er blevet 72 år. Der er ikke så mange timer i mig, som der har været. Men jeg nyder at komme på arbejde. Og så længe jeg gør det, så bliver jeg ved. Om Torsten vil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Annonce