Annonce
Viborg Nyt

Animationsfest skal være folkelig: Vi vil guide og være i øjenhøjde - men stadig også prikke lidt til folk

Der er plads til både popcorn og pindemadder, når Viborg Animation Festival løber af stablen fra den 27. september. Foto: Andreas Bang Kirkegaard
10 års erfaring har været med til at gøre arrangørerne bag Viborg Animation Festival klogere på, hvad der appellerer bredt. Det skulle gerne give endnu bedre oplevelser for et endnu bredere publikum.

Viborg: Animation kan helt bestemt være mainstream.

Det har vi et dugfrisk eksempel på, hvis man kigger til de danske biografer. På filmens fire første dage, blev Anders Matthesens Ternet Ninja 2 set af 246.648 biografgængere, hvilket var rekord for en dansk film. Rekorden tog filmen fra "sig selv", da det var den første Ternet Ninja-film, som bar rekorden med små 24.000 færre biografgængere.

Men et er at lokke folk til biograferne, når en af danmarkshistoriens mest hypede film har premieredage. Noget andet er at lokke folk fra huse, når animation serveres som kortfilm, VR-jazzkoncert eller på udstilling.

Annonce

Det er folkene bag Viborg Animation Festival fuldt ud klar over. Og derfor har man også brugt erfaringen fra de første ni festivaler til at kortlægge, hvad der fanger interesse hos de gæster, man gerne vil lokke til.

- Det fungerer bedst, når vi er i øjenhøjde med publikum. Vi må gerne prikke til og udfordre publikum, men vi skal gøre det, så de stadig følger sig trygge i det, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen, der er festivalansvarlig.

Festivalsansvarlig Jane Lyngbye Hvid Jensen og PR-ansvarlige Sandra Brunkow Simonsen er klar med fire spor til animationsfestivalen. Foto: Thomas Mark

For der har været "afstikkere", som den festivalansvarlige kalder de projekter, der ikke har vundet genklang blandt publikum.

- Vi har et særligt fokus på at gøre det folkeligt. Det er 10. år, vi arrangerer det her, og hvert år har vi gjort os nogle erfaringer. Det begyndte som en børnefestival for skolebørn, og så har det siden udviklet sig. Der er også ting, som vi har pakket i kasser og ikke behøve at tage op igen en anden gang, konstaterer Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Til denne 10. Viborg Animation Festival vil der i den folkelige ende eksempelvis vises Disney-biograffilm, Space Jam 2 og Ternet Ninja 2, mens domkirken lyses op i et sikkert publikumshit under navnet "Inside-Out".

I den mere "kunstneriske" del af festivalen, er der eksperimenterende kortfilm, VR-eksperimentet Adolf & Eva, forskellige udstillinger samt en live jazz-koncert i virkelighedens verden akkompagneret af animationer i VR-briller.

Og så er der en masse derimellem.

VR-briller kommer til at få en væsentlig rolle til flere af festivalens indslag. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

- Vi vil gerne underholde og vise folk de film, de gerne vil se. Der skal være noget for børnefamilierne. Noget, der går rent ind. Men vi vil også udfordrer folk - dog uden, at det skal være ud over grænsen. Og det gør vi eksempelvis med kortfilm, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen og uddyber:

- Vi vil gerne klæde publikum godt på. Det gør vi både ved at skrive, hvad folk kan forvente, men også ved at vi kommer med en kort munter beskrivelse af, hvad folk kan forvente inden hver forestilling. Det kan eksempelvis handle om, at man skal lægge særligt mærke til farverne, så man får en bedre filmoplevelse. Man må gerne gå lidt klogere fra biografen.

Fire spor

Den festivalansvarlige har inviteret ind i The Animation Workshops kreative miljøer på Kasernevej. Her sidder hun sammen med projektkoordinator og PR-ansvarlige, Sandra Brunkow Simonsen.

Sidstnævnte kan fortælle om fire spor, man kan opleve til animationsfestivalen.

Det første spor er for børn:

- Vi satser stort på det, vi kalder animok, som har fokus på læring hos daginstitutioner og skoler. Men nu vil vi også gerne vise film og andet frem til børnefamilierne uden for institutioner og skoler, så de også kan bestille billetter, fortæller Sandra Brunkow Simonsen.

Netop det, at børnefamilier tænkes ind i animok i stedet for kun skoler og institutioner, er et af det tiltag, animationsskolen tager for at gøre festivalen mere folkelig.

Viborg Animation Festival 2021

Viborg Animation Festival - VAF - 2021 foregår i fra 27. september til og med 3. oktober og er delt i fire "spor":

  • Animok - animation for børn.
  • Film - film af både nye og etablerede instruktører, der kan ses i biografen.
  • Kultur - alt fra Game Expo i Tinghallen og animation-musik hybriden i Viborg Musiksal til VR-udstillingen på Viborg Kunsthal i samarbejde med Khora og VAF Talks på Hovedbiblioteket.
  • Industri- hvor folk fra animationsbranchen og -industrien bliver inviteret til blandt andet at konkurrere.

Billetter er tilgængelige fra lørdag den 11. september klokken 10:00.

Andet spor er film:

- Det er for både børn og voksne. Og det er både de store film og de smalle. Men selvom nogle af filmene ikke er tænkt til et stort publikum, så har vi tidligere oplevet, at viborgenserne er nysgerrige på at opleve nyt. Den store oplevelse kan netop også ligge i at se en underholdende film, der evner at overraske, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Film er naturligvis en væsentlig del af animationsfestivalen, og i år vil der være en ekstra god grund til at besøge Viborgs biograf. Man har nemlig allieret sig med Tinghallen, så man får et "festival-centrum".

- Så kan man gå i biografen med hele familien og efterfølgende blot bevæge sig 50 meter for at komme ind til udstillingen i Tinghallen eller deltage i Game Expo (fra 30. september til 2. oktober, red.). Man kan spise sin frokost ude foran, og der er en "artist alley", hvor lokale kunstnere og animatorer sælger deres kunstværker, fortæller Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Game Expo i Tinghallen giver mulighed for at prøve spil, som en del af Viborg Animation Festival. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Og på den måde er vi allerede kommet til det  tredje spor - kultur:

- Det er eksempelvis Game Expo i Tinghallen, udstilling på Viborg Kunsthal, nogle animerede dokumentarspor på  Galleri NB - og så er der Expa Lab, som er udstillinger i en blanding af teknologi, animation og kunst, som også findes i Tinghallen, siger Sandra Brunkow Simonsen.

Viborg Domkirke vil blive lyst op med Skovgård Museets fresker til arrangementet "Inside-Out". Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Det fjerde og sidste spor er mest for erhvervslivet og "industrien":

- Men det er også vigtigt for os. Vi har events netop for animationsbranchen, hvor vi har konferencer og en masterclass. Men der er også konferencer, der prøver at vise, hvad animation kan bruges til for virksomheder og interessegrupper indenfor eksempelvis sundhedsindustrien, arkitektur, læring og videnskabsformidling, fortæller Sandra Brunkow Simonsen.

Viborg Animation Festival skydes i gang den 27. september og strækker sig til og med 3. oktober. Man kan få billetter til arrangementet fra den 11. september klokken 10.

Vi vil gerne underholde og vise folk de film, de gerne vil se. Der skal være noget for børnefamilierne. Noget, der går rent ind. Men vi vil også udfordrer folk - dog uden, at det skal være ud over grænsen. Og det gør vi eksempelvis med kortfilm.

Jane Lyngbye Hvid Jensen, festivalansvarlig til Viborg Animation Festival
Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Nu kan husejere betale tvungen gæld: Viborgensere skylder i snit 3.746 kroner

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

10 års jubilæum som chef i lokal brilleforretning

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Da Viborgs butikker gjorde oprør mod truslen fra vest

Viborg Nyt

Klumme: En udfordring der måske kan give mere sexlyst

Viborg Nyt

Orgelmatiné i Sortebrødre Kirke

Viborg Nyt

Oplev komikeren Geos "Søn af en psykopat"

Viborg Nyt

Tour de chambre: romankoncert på Skakbrættet

Viborg Nyt

Stort symfoniorkester spiller film-temaer

Viborg Nyt

Fortællinger om at blive far og det gode forældreskab

Viborg Nyt

Få testet hørelsen gratis

Viborg Nyt

Bellman-toner på Viborg Katedralskole

Viborg Nyt

Ny sæson med seniordans i Egekværnen

Viborg Nyt

Home holder åbent hus-weekend

Viborg Nyt

Forestilling: To klovne – to virkligheder

Viborg Nyt

Guidet fælleslæsning på Viborg Bibliotekerne

Viborg Nyt

Korkoncert i Vestervangs Kirke

Viborg Nyt

Knus Kræft i Viborg gør det igen: Næsten seks millioner kroner samlet ind til alvorligt syge børn

Viborg Nyt

Klumme: Bellman-toner på Viborg Katedralskole

Viborg Nyt

Klumme: Kæledyrsetik - hvem passer på hvem?

Viborg Nyt

Klumme: Forlæng livet med styrketræning

Viborg Nyt

Der er plads til selvironi, når de største boyband-hits bliver til musical i Tinghallen

Viborg Nyt

Margit sad ved kassen, og Vivi passede opvasken, da A-Z åbnede for 30 år siden

Viborg Nyt

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce