Annonce
Viborg Nyt

Er det lovligt at efterlade hundelort på fortovet?

Både hundeejer og grundejer kan få en både, hvis der ikke samles op fra fortov. Denne hund har dog fundet et tilladt sted, om end det kan ende med at blive lige så træls for den, der kommer til at træde i lorten. Arkivfoto: Scanpix

Viborg: Nej, det er ikke lovligt at lade sin hunds afføring ligge på fortovet.

Der er ikke nogen lov, der konkret henviser til hundes efterladenskaber, så i praksis henvises til både Vejloven og Færdselsloven.

Ifølge Vejloven er det forbudt at efterlade affald på vejarealer - herunder fortove - og det gælder altså også hundelort. Reglen gælder både offentlige veje og private fællesveje i byer.

Annonce

Politiet har dog ikke den store erfaring med sager på området, men i enkelte tifælde er der foretaget sigtelse efter færdselsloven, der siger. at: "Der må ikke på vej henkastes eller efterlades noget, der kan være til fare eller ulempe for færdslen".

Konkret betyder det, at du som hundeejer får en bøde, hvis du ikke samler op fra fortov, cykelsti eller vej.

Grundejer kan stå med lorten

Der er dog stor sandsynlighed for, at politiet ikke har ressourcer til at rykke ud og tage sig af hundeefterladenskaber på fortovet, mener både Dansk Kennelklub og advokat Susan Aino Kjær.

Kommunen, og i visse tilfælde politiet, kan ifølge loven fjerne hundens efterladenskaber for hundeejerens regning, hvis han eller hun ikke rydder op efter hunden. Her henviser advokat Susan Aino Kjær både til vejloven og privatvejsloven.

Men du kan faktisk også selv risikere at skulle betale, hvis en anden person lader sin hunds hundelort ligge på dit fortov. Du kan nemlig, ifølge privatvejsloven og lov om offentlige veje være forpligtet til at fjerne alle former for affald på fortovet foran din ejendom, hvis vejbestyrelsen har bestemt det. Der er dog flere ting, du ifølge Dansk Kennelklub kan gøre, for at hjælpe hundeejerne med at huske at få fjernet hundens efterladenskaber.

Annonce

Vær konstruktiv

1) For det første kan du tage posen om egen hånd og selv gøre noget ved problemet. Det er for de fleste mere grænseoverskridende at lade en hundelort ligge på et pænt og velholdt fortov, lyder det fra Dansk Kennelklub.

2) Hvis du tager en hundeejer på fersk gerning, kan en venlig henstilling være en mulighed. Du kan for eksempel sige:

- Jeg vil blive glad, hvis du samler op efter din hund. Jeg synes nemlig ikke, det er særlig lækkert at skulle gøre det, og det er trods alt nemmere, når det er ens egen hund. Og så er du heller ikke med til at give andre hundeejere et dårligt ry.

3) Mange hundeejere samler faktisk deres hunds efterladenskaber op i en pose, men smider så efterfølgende posen fra sig på jorden. Det mener mange dog er værre, da en hundelort efter sigende skulle forsvinde på naturlig vis i løbet af to uger, mens det tager mange år at nedbryde plastik, som i tillæg vil afgive mikroplast, der er ødelæggende for miljøet.

Men her kan du faktisk hjælpe og muligvis motivere hundeejeren til at rydde op efter sig ved at lade dem bruge din skraldespand ved fortovet. Dansk Kennel Klub og Hold Danmark Rent har nemlig udviklet et klistermærke, som husejere kan sætte på deres private, udendørs skraldespand med teksten: "Her må du gerne smide din hundepose". Klistermærkerne koster 19 kroner inklusiv porto i Hold Danmark Rent’s webshop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny erhvervsrådgiver i EDC Erhverv

Viborg Nyt

Sejlcenter havde standerhejsning

Annonce