Annonce
Viborg Nyt

Læge lærer patienter at bruge hjernens eget apotek

Robert Pind bruger bevidst placeboens virkning som led i andre behandlinger. Privatfoto.

Robert Pind bruger den nyeste viden om placeboens effekt i sine behandlinger

Placebo betyder "Jeg behager", og mens mange forbinder begrebet med en snydetablet, så dækker det over meget mere - og ifølge flere fagfolk gemmer placebo-effekten på et potentiale, der kan sænke forbruget af smertestillende medicin og hjælpe patienter til at helbrede sig selv - alene ved at tænke anderledes. Andre afviser kategorisk placebo-effekten som valid - og de har i hvert tilfælde ret så langt som, at placebo er en svær størrelse at måle og dokumentere. Men den findes i os alle. Hele tiden. Hvis vi giver den lov og ved, hvordan vi udløser den.

Det ved læge Robert Pind, der driver Pind Smerte- og Sportsklinik Viborg i Toldboden, en masse om. Han bruger placeboens virkning som led i sine øvrige behandlinger med akupunktur og manuelle behandlinger, af patienter med smerter.

- Placeboeffekten er altid til stede, når du behandler en patient. Den udgør cirka 30 procent af en given behandling. Det betyder, at det er svært at dokumentere effekten og måle den særskilt, men der er for mig ingen tvivl om, at det som en patient tænker i forbindelse med en behandling, spiller en stor rolle, for jeg ser det virke, siger Robert Pind, der via samtaler og coaching samt en smerte-podcast som patienterne lytter til, guider patienterne til at tænke anderledes om deres smerter.

- Du har et potentiale i dig, som du kan få adgang til at bruge som led i din helbredelse eller smertelindring. Mange af de stoffer, der lindrer smerter, findes allerede i din egen krop. Tro kan flytte bjerge, og jeg hjælper patienterne med at aktivere den del i dem selv, siger Robert Pind.

Annonce

Dine egne forventninger

I mere end 50 år har man brugt placebo-tabletter, når ny medicin skal testes over for en uvirksom snydetablet, for derved at kunne dokumentere at den nye behandling er mere effektiv. Der er nemlig altid en vis effekt af den uvirksomme snydetablet. Faktisk er placebo-effekten registreret til at kunne virke i helt op til 60 procent af tilfældene - og i de fleste tilfælde hos cirka hver tredje. Videnskabelig set er det utroligt, at en snydepille kan lindre for eksempel smerte og depression samt behandle Parkinson. Og virkningen indtræffer også, når patienten ved, at pillen er en snydetablet. Det er med andre ord noget andet - noget i patientens egen krop og psyke, der virker i stedet for medicinen.

- Det er dine egne forventninger, der er med til at aktivere nogle af de stoffer, som hjernen allerede indeholder - for eksempel endorfiner og dopamin. Mange kender måske til at have opløst en hovedpinetablet og få det bedre - for senere at opdage at de nu opløste tabletter fortsat står på køkkenbordet. Det er en ren placebo-virkning. Sportsfolk kender også til effekten. Den kan læres. Hvis du tror på det, så kan du gøre det, og dermed forbedres din præstation, siger Robert Pind.

I relation til smerter har Viborg-lægen selv foretaget en undersøgelse med mental træning for 25 år siden. Her kunne Pind vise, at ni ud af 10 kunne reducere deres smerte med 41 procent. Alene ved tankens kraft og brug af kroppens egne stoffer.

- Mange får mere ondt, fordi de går rundt med en nocebo-effekt. Det betyder "Jeg skader". Jo flere dårlige tanker, der fylder en patient, og her er frygten for smerten helt central, jo værre kan patienten få det. Det, vi tænker, kan gavne os eller skade os. Det handler om, hvad vi fodrer hjernen med, siger Robert Pind.

Har du ondt, skal du derfor forsøge at gøre de ting, der gør dig glad. Massage, akupunktur, motion, god mad eller.... Mennesker er forskellige. Nogle får det bedre, blot de ser en læge, andre får det værre, når de ser en læge. Placeboens virkning er derfor individuel. Men den kan læres af os alle.

- Du kan for eksempel snyde din hjernes opmærksomhed væk fra smerten ved at sidde med et skanningsbillede af din hjerne foran dig og tænke smerteområderne væk. Det giver mennesker med kroniske smerter et redskab, som de altid kan tage med sig. Jeg har valgt at tage placeboen til mig i mine behandlinger, fordi jeg ser et potentiale for at hjælpe mennesker via effekten. Lægen har måske ventetid, medicin har ofte bivirkninger, men du har altid adgang til dine egne tanker om din situation. Set i det lys er placebo-effekten et stærkt redskab at have med sig som menneske, siger Robert Pind.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Årets hidtil bedste fredag

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Golfklubber holder åbent hus

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Tag TRX’en med i tasken

Viborg Nyt

Ny mand i spidsen for lokal bank

Viborg Nyt

Naturture med Jann Ribergaard

Annonce