Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Han elsker skjorter, kan ikke sidde stille, og så kan han sætte dato på, hvornår han blev en mand: Bliv klogere på Aabenraa Kommunes nye borgmester

Aabenraas nye borgmester Jan Riber Jakobsen (K) er meget glad for skjorter, elsker at rejse, og så kan han ikke sidde stille særlig lang tid af gangen. Foto: André Thorup
Ugeavisen Aabenraa har stillet 12 spørgsmål til Aabenraa Kommunes nye borgmester Jan Riber Jakobsen (K). Det blev til en spændende snak om at ville livet så meget, at man ikke kan sidde stille, om passionen for at købe nye skjorter og om værdien i at rejse, hvilket han først fik øjnene op for som voksen.

Hvad er den vigtigste lære, du har taget med fra dine forældre?

At man skal være ordentlig. Mine forældre havde en købmandsbutik, og jeg er nok opdraget borgerligt, uden at det har været sagt med ord. Det har præget min opvækst, at de havde den butik, fordi her lærte jeg at hilse og tale med alle – enten i butikken, eller når jeg leverede varer. Jeg lærte også, at man hjælper hinanden, fordi vi boede i en landsby, hvor man hjalp hinanden, hvis der f.eks. var brug for det i høsten. Man bakkede hinanden op.

Hvordan mødte du din hustru?

Annonce

Det gjorde jeg i København under min uddannelse. Det var nær gået galt, for det var jo før mobiltelefonen, så det eneste nummer hun havde til mig, var hjem til mine forældre. En uge eller to efter vi havde mødt hinanden, ringede hun så og fik fat i mor, som kunne fortælle, at jeg var ikke hjemme, fordi jeg var ude og spille rundbold. Jeg havde ikke fortalt min mor noget om Inge, og københavneren var ved at løbe skrigende væk, for hun tænkte bare ”hold op nogle bønder, der spiller rundbold.” Min mor glemte at sige, at der var byfest, og Inge lod sig heldigvis ikke skræmme af det.

I 31 år har Inge Riber Jakobsen stået ved den nye borgmesters side, men det var lige før, det ikke var endt sådan for københavnerpigen og købmandssønnen fra Tiset ved Gram. Foto: André Thorup

Hvis du mødte dig selv som 14-årig, hvilket råd ville du så give dig selv med på vejen?

Så ville jeg sige, tag springet – rejs ud i verden. Det har jeg fortrudt, at jeg ikke gjorde som ung. Mødet med det ukendte er den bedste dannelse, du kan få. Jeg har rejst meget sidenhen – blandt andet fem uger i Colombia med rygsæk. Det der med at møde mennesker, der lever under andre vilkår, gør noget ved én. For at kommunikere med dem, bliver du nødt til at sætte dig ned og lytte.

Hvornår blev du en mand?

Det gjorde jeg den 6. november 2001, da jeg blev far. Her fik vi overdraget vores søn i Columbia, og det ansvar, man oplever lige i det øjeblik – det vokser man bare med. Da bliver man til en mand, og det tager ikke mange minutter. Vi var jo slet ikke forberedte på, at vi skulle være forældre der, fordi de havde sagt, der var en ventetid på halvandet år. Pludselig en dag fik jeg en fax på stationen med et sort/hvidt billede af en dreng på tre måneder og spørgsmålet om, vi kunne flyve allerede fredag. Vi fik det skudt til mandag, og tirsdag blev vi forældre.

Hvilken begivenhed har formet dig som menneske?

Da jeg blev udvalgt som dommer til ungdoms-ol. Jeg begyndte som nummer 7000 og endte blandt de bedste ti dommere i Danmark, og den uddannelse og træning, jeg fik i de år, flyttede mig som menneske og leder. Jeg blev skolet og trænet til situationer, hvor du står under max pres, fordi vi dengang havde verdens bedste håndboldliga hos damerne, og som dommer skulle du være leder blandt topidrætsfolk, som også var under max pres. Det har formet mig, og jeg bruger stadig de redskaber, jeg lærte dengang, i dag, for dem kan jeg også bruge i politik.

Hvilken vigtig lære bør en far give videre til sine børn?

Sæt pris på rigtige venner, på dybe samtaler, på sundt velvære og undgå fordomme. Derudover er det vigtigt, at man følger sin mavefornemmelse. Man skal passe sit arbejde, gå ordentlig klædt, og så skal man stå ved det, man mener.

Hvilket karaktertræk ved dig selv irriterer dig mest?

Jeg har så meget lyst på livet, at det irriterer mig nogle gange, for jeg kan ikke sidde stille særlig længe. Der skal ske noget, for jeg har travlt, fordi jeg skal nå meget i livet. Jeg kan ikke se tv for længe. Inge og jeg kan godt se f.eks. et afsnit af Badehotellet sammen, men så skal jeg også videre derefter. I gang med at google noget, jeg undrer mig over eller noget andet. Jeg sætter mig ikke ned og hviler, fordi det kan jeg gøre, når jeg sover. Til gengæld så kan jeg sove når som helst.

Hvad er det mest besynderlige, en kvinde har sagt til dig?

Når jeg er ude og rejse, så undersøger jeg altid, om der er en speciel sportshistorie der, hvor jeg skal hen. I 2019 var jeg på konference i Montreal i Canada, og her var der OL i 1976. Et OL, der blev kendt som kaotisk, fordi de aldrig blev klar med stadion, og det blev det dyreste OL og meget dyrt for canadierne. Canada lavede efter det OL en satsning på elitesport med speciel fokus på svømning, og jeg har studeret, hvordan de blev så gode og har fulgt blandt andre Jennifer Abel, som tog olympisk medalje i udspring. Da jeg i 2019 er ude og se den olympiske by i Montreal, ser jeg hende i fitnesscentret, og hun farer op, da hun ser mig og kommer ud af sikkerhedszonen og hilser på mig, som om vi kender hinanden. Hun må have forvekslet mig med en anden, men det var sjovt at møde hende efter at have fulgt hende. Jeg gik bare ind fra gaden og mødte hende og fik selvfølgelig taget en selfie.

I 2019 løb Jan Riber Jakobsen tilfældigt ind den canadiske svømmestjerne Jennifer Abel, da han var på besøg i den olympiske by i Montreal. Det blev et lidt besynderligt møde, da stjernen troede hun kendte Jan Riber og kom farende ud fra fitnesscentret, da hun så ham. For Jan var det en stor oplevelse, da han havde fulgt Jennifer Abel gennem flere år. Privatfoto

Hvad ville du lave, hvis du fik at vide, at du havde en dag tilbage at leve i?

Jeg ville bruge tiden til at sige tak til min familie og mit netværk, og så ville jeg gerne se en sidste solnedgang med familien - hvis muligt i Gl. Skagen.

Hvad er din største luksus?

Jeg køber mange skjorter. Når jeg ser en skjorte, så køber jeg den. Jeg kan bare godt lide skjorter, og jeg har mange af dem. Jeg går aldrig i t-shirts – altid i skjorter, for jeg kan godt lide ordentlige skjorter, og de må gerne være farverige.

Hvad ville du ønske, din mor havde fortalt dig?

Rejs ud i verden og oplev den. Vi var aldrig på ferie, da jeg var barn. Kun på en-dagsture til f.eks. Rømø osv., så jeg kom først på min første rigtige ferie som voksen, og jeg ville gerne have været afsted og ud i verden som ung.

Hvad er meningen med livet?

Det er et svært spørgsmål, hvis det ikke skal være teologisk. For mig er det at stå glad op hver dag, så kommer resten af sig selv. Lad være med at fokusere på det negative. Det er livsbekræftende at møde andre, og hvis man er åben, kan man flytte sig som menneske. Man kan altid måle og veje, om det har været et godt liv, men det starter med én selv, og det er op til én selv, om det bliver et godt liv.

Blå bog

Jan Riber Jakobsen er fra Tiset ved Gram, hvor hans forældre stadig bor. Forældrene drev en købmandsgård, som de købte i 1964 og som var leveringsdygtig i alt fra knapper til korn.

Hans mor hedder Ulla og er 78 år, mens hans far, Helge, er 83 år. Købmandsparret bor stadig selv.

Jan Riber Jakobsen er 55 år, gift med Inge gennem 31 år og sammen adopterede de sønnen Daniel på 20 år fra Columbia, da han var tre måneder. Sønnen er i gang med en uddannelse som administrationselev hos Frøslev Træ.

Hustruen, Inge Riber Jakobsen, har i 18 år været oldfrue hos Fleggaard Holding A/S i Kollund, hvor hun laver mad, sørger for forplejning under møder og generelt ser til, at den statelige bygning på Skovbakken tæt på Flensborg Fjord tager sig ordentligt ud.

Jan Riber Jakobsen blev ansat ved Statsbanerne som 17-årig og havde efter 37 år og fire måneder sin sidste arbejdsdag der den 30. december 2021.

Han elsker at kaste sig over noget, han ikke har forstand på og er pt i gang med at restaurere en Ford T fra 1927.

Han er 197 centimeter høj, har været håndbolddommer på topniveau og været byrådsmedlem i 20 år.

Han blev i december 2019 tildelt ordenen Ridder af Dannebrog af Kongehuset, hvilket han selv kalder for den største ære.

Jeg har så meget lyst på livet, at det irriterer mig nogle gange, for jeg kan ikke sidde stille særlig længe. Der skal ske noget, for jeg har travlt, fordi jeg skal nå meget i livet.

Jan Riber Jakobsen
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Kom med indenfor - her er alt du skal vide om den nye politistation

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vartegn på Sønderstrand revet ned: - Et stykke kulturhistorie er væk

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

OL-sprinter inspirerede unge i sin barndomsklub

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Jazzband fyrer op under Tour-fest i Felsted

Ugeavisen Aabenraa

Nedrivning af 150 år gammel vandmølle rykker et skridt nærmere: - Det er et stykke historie, der går tabt

Ugeavisen Aabenraa

Engelbrecht og Jürgensen fejrer grundloven på historisk plads i Sønderjylland

Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Ugeavisen Aabenraa

Snart forsvinder det store klokketårn fra bybilledet: Risiko for nedstyrtning betyder nyt fundament til 16 millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce