Annonce
Brædstrup Avis

Mere grønt og mere lokalt: Madbutik indgår aftale om lokale og økologiske grøntsager

Madbutikken Spis Brædstrup har indgået en leveringsaftale om økologiske grøntsager med et ungt iværksætterpar fra Velgårde. Fra venstre ses Line Kjer, Thea Puggaard Strand fra Spis Brædstrup og Asger Stærk Stenvang. Foto: Henrik C. Sandvad
Spisestedet Spis Brædstrup har længe ønsket sig produkter fra lokale producenter, og nu har madbutikken fået sin første aftale om økologiske grøntsager leveret fra et iværksætterpar i Velgårde ved Nr. Snede.

Brædstrup: Spisestedet Spis Brædstrup slog dørene op for første gang i juni sidste år, og allerede dengang proklamerede indehaverne Thea Puggaard Strand og Amalie Lantto her i avisen, at de ønskede at få lokale produkter og råvarer til deres madbutik.

Nu har Spis Brædstrup så indgået sin første leveringsaftale med 26-årige Line Kjer og 28-årige Asger Stærk Stenvang fra Velgårde. De overtog 1. januar i år en tidligere planteskole, Solhøj, på Velgårdevej 24, og her var der rig mulighed for at udleve drømmen om at dyrke økologiske grøntsager.

- Man kan godt sige, at det er lidt af et sats, vi tager med en nystartet producent. Men vi er også selv en nystartet virksomhed, og vi vil også gerne være med til at understøtte andre lokale iværksættere. Samtidig er det en god mulighed for os at få lokale råvarer, og set i forhold til klimadebatten og vores miljø giver det god mening for os, at det er økologisk og lokalt produceret, siger Thea Puggaard Strand.

Annonce

Et læringsår

Med Line Kjers baggrund som blomster-håndværker hos Anton og Katrine i Brædstrup og Asger Stærk Stenvang, der arbejder som pædagog på et børnehjem, venter der det unge iværksætterpar en stor opgave med at få deres mange drivhuse til at rumme økologiske grøntsager med alt fra tomater og agurker til kål og chili.

-Det er en spændende proces at få planterne plantet ud og få tingene i gang. Det her bliver i høj grad et læringsår for os, og lige nu er vi mest spændte på, om det lykkes os at få en produktion i gang. På et eller andet plan har vi nok en drøm om at drive det videre, men i første omgang husker vi at nyde de små ting, lyder det fra Asger Stærk Stenvang.

Endnu er tomatplanterne ganske små, så der varer lidt tid, før kunderne i Spis Brædstrup kan få friske grøntsager fra Velgårde. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce

Vil øko-mærkes

Det er især økologien og det cirkulære dyrkningsbrug, der inspirerer de to producenter, og det unge par er allerede i gang med at blive certificerede økologer.

- Vi dyrker vores produkter efter økologiske principper allerede nu, men det tager to år at blive certificeret. Vi vil gerne på sigt have flere dyr, så de kan bidrage med gødning til planterne. Derudover laver vi vores engen kompostjord ud af det grønne affald, der kommer fra køkkenhaven. Komposten bruges til jordforbedring både i drivhusene og i køkkenhaven. På den måde får vi lavet vores eget lille kredsløb her på Solhøj, fortæller Line Kjer.

Hos Spis Brædstrup har man flere aftaler med lokale producenter, men de aftaler minder ikke helt om den nye leveringsaftale med Line Kjer og Asger Stærk Stenvang.


Vi vil gerne på sigt have flere dyr, så de kan bidrage med gødning til planterne.

Line Kjer, indehaver


- Vi har et samarbejde med mejeriet i Them omkring levering af ost, og vi får mælk fra Natur Mælk i Sønderjylland, som har store ambitioner, når det kommer til bæredygtighed. Derudover har vi aftaler med Olsens Bryghus og Water of Life i Brædstrup, men det er nogle andre typer samarbejder. Vi vil fortsat gerne have flere lokalt producerede varer i vores madbutik, siger Thea Puggaard Strand.

Indtil videre har de to parter aftalt, at de producerer det, de kan, mens Spis Brædstrup lover at modtage den mængde grøntsager, de kan håndtere i madbutikken. På den måde er ingen af parterne forpligtet over evne.

- Det hele er jo nyt for os begge, så det er en god måde at komme i gang på, siger Thea Puggaard Strand.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Nye bænke i tennisklubben

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Brygger Olsen besøger Fru Skov

Brædstrup Avis

Ingen kemi i Ring Sø

Erhverv

VVS-firma har fået en el-afdeling

Brædstrup Avis

Havekredsen rykker ud

Erhverv

Nannas neglesalon er kommet på landkortet

Annonce