Annonce
Ugeavisen Bramming

Fronterne trækkes op i Esbjerg Byråd

Kommunalvalget 2017. Her blev Jesper Frost Rasmussen borgmester. Nu slår han sig sammen med den andre borgerlige partier. Foto: Tue Sørensen
De to grupperinger i Esbjerg Byråd samler sig for at undgå stemmespild.
Annonce

Politik: Det ser ud til at blive et spændende kommunalvalg til november, og allerede nu og inden alle kandidater er på plads i de forskellige partier og lokale lister, klumper man sig sammen med dem, man mener at have mest til fælles med.

I den blå gruppering har foreløbigt Venstre, Konservative, Nye Borgerlige,  Dansk Folkeparti,  og Esbjerg-listen valgt at slutte sig sammen i et valgteknisk samarbejde. Ebndnu har Borgerlisten og Liberal Alliance ikke sagt ja eller nej til et blåt samarbejde, oplyser borgmester Frost Rasmussen,  mens man på den røde side kan formodes at se et samarbejde Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten og formentligt også Radikale Venstre materialisere sig. Sidstnævnte parti har svært ved at se sig selv i forbund med eksempelvis De Nye Borgerlige.

Jacob Lykke, der er Socialdemokratiets spidskandidat, forventer, at samarbejdet offentliggøres i løbet af foråret.

Annonce

Uforpligtigende

Der forskel på valgforbund og et valgteknisk samarbejde. I et valgforbund formulerer man som regel et fælles valgoplæg på forhånd, som man præsenterer vælgerne for, mens man i et valgteknisk samarbejde blot sørger for at ens stemmer ikke er spildt.  Hvis man ikke selv bliver valgt, så gårstemmerne til nogle andre i samarbejdet. Typisk vil der her være frit slag for at komme med de udmeldinger, man mener bør definere ens eget parti.

Når valget er overstået, beregnes hver af grupperne som en samlet gruppe, og man fordeler mandaterne efter den D'Hondtske metode, som er en matematisk beregningsmodel, som bruges til kommunalvalg, regions- og EU-valg.

Den tilgodeser i et vist omfang de store partier, så hvis man er et lille parti, kan det være svært at komme ind, også selvom man er i valgforbund. Man skal i al fald forvente at kunne snige sig op på omkring 3 til 3,5 procent. Eksempelvis opnåede Radikale Venstre tre procent af stemmerne, hvad ikke ville have båret partiet ind, hvis de var stået alene. Nu var de i valgsamarbejde med de røde partier, og det gav partiet et allersidste nøk ind over målstregen.

Annonce

Landstendenser

Så rundt omkring i partierne er lommeregnerne fremme, og man taster mulige valgtendenser på landsplan i prognoserne. Konservative, der på det seneste har overhalet Venstre i meningsmålingerne, håber på, at de tendenser vil skvulpe over til lokale forhold, mens man i Venstre krydser fingre og håber på, at vælgerne vil opfatte Støjberg-balladen, som noget der bare sker på Christiansborg. Socialdemokraterne håber på en Mette-effekt, men martres af de problemer, man har haft i gruppen i indeværende periode.

I mindre kommuner er det lettere at lave deciderede lokallister, der fokuserer på et områdes udfordringer, eksempelvis skolenedlukninger, da det her er lettere og ”billigere” at vinde et mandat. Hvis alle stemmeberettigede i Tjæreborg eksempelvis gik sammen om at stemme på en lokal kandidat, kunne man godt få en person i byrådet. Men lokallister er som regel sagsbåret, og det er jo ikke fordi, at man bor i samme by, at man er enige om alt. Nogle vil have mindre skat, andre vil have grønt og andre råber mere kultur. Så samme postnummer giver ikke nødvendigvis samme holdninger og fælles mål.

Annonce

Lokal indflydelse

Men derfor kan man jo godt stå sammen og rokke ved tingene.

Det så man jo i forbindelse med debatten om Vattenfalls ønsker om at rejse fire vindmøller på 180 meter på engene uden for Esbjerg. Det er blevet forhindret, ikke mindst fordi byens borgere energisk og sagligt har gjort opmærksomt på de problemer, vindmøllerne ville medføre, og det bevirkede, at politikerne i byrådet allerede inden lokalplanshøringen var overstået, kunne sige, at de planer blev bare ikke realiseret.

Dermed ikke være sagt, at det lokale tilhørsforhold ikke har noget at sige. Venstres Kurt Bjerrum, der bor i Gredstedbro, fik her 385 personlige stemmer, og det var knapt 55 procent af hans samlede personlige stemmetal, så det lokale tilhørsforhold spiller ind, og vælgerne kan have en forventning om, at Bjerrum eller andre, der nyder stor opbakning i lokalsamfundet, til en vis grad taler lokalområdets sag.

NY version: I en tidligere version af denne artikel stod der, at Liberal Alliance og Borgerlisten havde indgået i et valgteknisk samarbejde med Venstre. Det har man ikke. Ugeavisen Esbjerg beklager, at have bragt upræcise oplysninger. Det er rettet i ovenstående artikel.


Så samme postnummer giver ikke nødvendigvis samme holdninger og fælles mål.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Ugeavisen Bramming

Hjulene på bussen...

Annonce