Annonce
Elbobladet

Lang vej endnu, men: Nye millioner har styrket kampen mod narko og misbrug i Fredericia

Pressemøde om den øgede indsats på misbrugsområdet. Fra venstre er det Hans Thomassen og Peter Østergaard Christensen fra Lions, Trine Ndzoboyi fra Rusmiddelcentret, Rasmus Schmidt fra U-Turn, John Nyborg (S), Inger Nielsen (DF) og Peder Tind (V). Foto: Peter Friis Autzen
Siden nytår har der været ekstra penge til indsatsen mod Fredericias misbrugs-udfordringer. Og det har hjulpet, siger fagfolkene. Men der er lang vej endnu.
Annonce

Fredericia: -Nu er der penge nok, siger Trine Ndzoboyi, der er afdelingsleder på Fredericia Rusmiddelcenter.

Fredag tog Fredericia Kommune en mellemtid på den styrkede indsats mod misbrug og narkohandel i byen. Og der var mange gode takter - men stadig problemer og alvor i øjnene på kommunens fagfolk og politikerne på området.

Det er i disse dage et års tid siden, at byrådet forhøjede det kommunale budget på misbrugsområdet med fem millioner kroner. Det skete blandt andet i erkendelse af, at misbrugsproblemet var større end hidtil erkendt. Og fordi en række projektmidler udløb. Der var kort sagt ikke penge nok til at gøre det nødvendige arbejde for at slippe af med de problemer, der har givet Fredericia øgenavnet Morfinbyen.

Men det er der nu, siger Trine Ndzoboyi.


Efter mange års stigning ser vi nu en stagnering i antallet af misbrugere, der søger hjælp hos Rusmiddelcentret. Det er en god nyhed.

Inger Nielsen, DF


De nye fem millioner er brugt til flere ting. Dels er indsatsen på Rusmiddelcentret blevet "stabiliseret" i forhold til det store behov. Det vil blandt andet sige, at der er brugt penge på at fastansætte folk, der tidligere var løst tilknyttet indsatsen.

- Der er også brugt penge på at sende misbrugere i døgnbehandling. Det gjorde vi også før, men nu kan vi gøre det uden efterfølgende at stå med et overforbrug i forhold til budgettet, siger Trine Ndzoboyi.

På Rusmiddelcentret er der også fundet penge til at implementere en række nye metoder og teknikker i indsatsen - herunder metoder, centeret selv har udviklet på baggrund af sine indgående erfaringer på området.

Annonce

Ned til 7. klasse

De ekstra millioner har også finansieret et udvidet, opsøgende arbejde, som folkene i tiltaget U-Turn står for på folkeskolerne og byens privatskoler. Det projekt støttes også af Lions Fredericia.

- Vi besøger skolerne og har gode dialoger med eleverne, siger Rasmus Schmidt, der er daglig leder hos U-Turn.

Skolebesøgene gennemføres allerede fra 7. klasse og derefter i alle skoleår til og med ungdomsuddannelserne.

- Vi sørger for at møde klasserne tidligt i både 7. og 10. klasse, fordi det er år, hvor de etablerer nye netværk og kan have ekstra brug for hjælp til at undgå at falde i usunde normaliteter, siger Rasmus Schmidt.

- Allerede i 7. klasse møder vi nogle børn med massivt forbrug af alkohol og hash, siger Rasmus Schmidt fra U-Turn, der efter pressemødet talte med DR Trekanten om Fredericias forøgede indsats mod misbrug. Foto: Peter Friis Autzen

Det indgår i samme program, at udvalgte lærere, pædagoger og andre fagpersoner uddannes, så de har opdateret viden om unges misbrugsmønstre og udfordringer. Den viden skal de så give videre til deres kolleger, som gerne skulle blive bedre til at opdage begyndende misbrug blandt eleverne. Alt sammen for, at unge kan hjælpes tidligt ud af et begyndende misbrug.

U-Turn har også fået midler til at etablere støttende arbejde for forældre og andre pårørende til misbrugere, ligesom U-Turns målgruppe nu er 15-25 år og ikke kun de 15-18-årige som før.

Og endelig er 100.000 kroner af de fem millioner afsat til et såkaldt handlingsnetværk, der skal sikre, at indsatsen koordineres optimalt, så erfaringer udveksles og "huller" undgås.

Annonce

Opfordring til butikkerne

Lions Fredericia er gået ind i kampen mod byens misbrugsproblemer og støtter blandt andet med økonomi den opsøgende indsats.

Hans Thomassen fra Lions opfordrer i samme omgang byens butikker til at give hinanden et usædvanligt håndslag:

- Vi foreslår, at butikkerne aftaler ikke at sælge alkohol til unge under 18 år, siger han.

I dag kan unge fra 16-18 år lovligt købe øl, breezers og den slags, mens man skal være over 18 for at købe egentlig spiritus.

Lettere indgang til hjælp

For at gøre det så let som muligt for misbrugere, pårørende, børn, forældre og andre at få hjælp til både forebyggelse og behandling står Rusmiddelcentret og U-Turn klar til at tage telefonen og hjælpe alle videre i den rigtige retning, fortæller Trine Ndzoboyi, der er afdelingsleder på Fredericia Rusmiddelcenter.

Rusmiddelcentrets hovednummer er 72 10 73 23.

U-Turn Fredericia kan kontaktes på 20 76 85 05,

- Vi synes, at butikkerne frivilligt bør give hinanden håndslag på en højere aldersgrænse for køb af al alkohol. Også selvom de unge så måske bare tager til nabobyen eller til Tyskland for at handle. Vi tror på, at en højere aldersgrænse indføres ved lov en dag, og det ville klæde Fredericia at gå forrest, siger Hans Thomassen.

Ifølge Trine Ndzoboyi viser forskning, at en udskudt alkoholdebut statistisk har stor indflydelse på, hvor risikovillig den unge senere bliver for hash og stoffer.

- En udskydelse på et halvt år halverer risikoen for et senere misbrug, siger hun.

Annonce

Langt, sejt træk

Udvalgsformand Peder Tind (V) glæder sig over, at de nye millioner er kommet godt i arbejde.

Men han advarer mod at tro, at Fredericias misbrugsproblemer dermed er løst.

- Det her er et langt, sejt træk. Og vi må ikke give slip, siger han.

Hos Rusmiddelcentret har man erfaring for, at en ung først søger hjælp efter omkring otte års misbrug.


Hash og morfin er stadig de unges foretrukne stoffer.

Trine Ndzoboyi, Fredericia Rusmiddelcenter


Så den forebyggende indsats der sker nu, kan formentlig først for alvor ses i statistikkerne i slutningen af 2020'erne.

De tre politikere i panelet på pressemødet var desuden enige om at presse på for at få et mere synligt politi i Fredericia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Facelifted Crossland uden X

Elbobladet

Et øjeblik: Holder stenen øje?

Elbobladet

Octavia plug-in til 299.995 kroner

Elbobladet

Et øjeblik: Spring ud og fald ned

Annonce