Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Arkitektvalg forarger: BIG får eneret på Esbjerg Strand

Mandag vedtog et enigt økonomiudvalg at sætte gang i arbejdet med en helhedsplan for Esbjerg Strand. Foto: Torben Meyer / Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune vil have det kendte arkitektfirma BIG til at tegne stregerne på en helhedsplan for Esbjerg Strand, og kommunen gør krumspring for at undgå at ende i et EU-udbud med projektet.

Tildelt: Mandag vedtog et enigt økonomiudvalg at sætte gang i arbejdet med en helhedsplan for Esbjerg Strand. Planen skal blandt andet indeholder boliger på halvdelen af Esbjergs nye havneø, men mens arbejdet med sådan en helhedsplan normalt ville resultere i et EU-udbud, så sender Esbjerg Kommune opgaven videre til Education Esbjerg, der allerede er i samarbejde med BIG om at tegne det nye uddannelsesfyrtårn på Esbjerg Strand.

Byrådspolitiker Sarah Nørris (EL) sidder også i Education Esbjergs bestyrelse, og hun forklarer, at den manøvre sikrer, at kommunen kan vælge BIG og omgå de normale EU-krav.

- Det skulle i udbud, hvis det var i kommunalt regi, for så er der nogle EU krav. Men når det er gennem Education Esbjerg, at aftalen er kommet i stand, så kan vi omgå de krav, siger Sarah Nørris og forklarer:

Annonce

- Ved at vælge BIG, som skal tegne fyrtårnet, får vi noget markant branding. Det er muligt, at WERK (arkitektfirmaet, der har tegnet det nye maritime center Lanternen på Esbjerg Strand, red.) også kunne løfte opgaven, men de har bare ikke et brand, som BIG har. BIG har flere andre steder i verden vist, at de kan lave hele bydele, og det er det, vi går efter her.

Men kunne man ikke finde et lokal arkitektfirma, så pengene blev i kommunen?

- Det er et relevant spørgsmål, og jeg er ikke nok inde i arkitektbranchen til at kunne vide det, men jeg er ikke sikker på, der er lokale firmaer, der kan løfte den her opgave med at skabe en sammenhængende grøn og bæredygtig ø og bydel, siger Sarah Nørris.

God mening i BIG

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen ser også kun positivt på valget af BIG.

- Der er rigtig god mening i at lade BIG arbejde videre med en helhedsplan, der indbefatter både den nordlige og sydlige del af havneøen, så der skabes en god sammenhæng. Firmaet har jo vist, at de kan løse den slags opgaver før, siger Jesper Frost Rasmussen og anerkender, at andre arkitekthuse ville have kunnet byde ind med kvalificerede forslag.

- Der er ganske givet andre, der også kan det, men BIG har vist, at det kan skabe noget flot i den her målestok. Så vi føler, at det er det rigtige at gå videre ad den vej, siger Jesper Frost Rasmussen.


Det skulle i udbud, hvis det var i kommunalt regi, for så er der nogle EU-krav. Men når det er gennem Education Esbjerg, at aftalen er kommet i stand, så kan vi omgå de krav.

Sarah Nørris, byrådsmedlem samt bestyrelsesmedlem i Education Esbjerg


Men det er langt fra alle, der jubler over fremgangsmåden. Socialdemokraterne var godt nok med til at nikke ja til helhedsplanen på økonomiudvalgsmødet, men Jakob Lykke, partiets borgmesterkandidat, forstår ikke, hvorfor Esbjerg Kommune giver BIG eksklusivret på Esbjerg Strand.

- Med tanke på den indkøbspolitik, der blev vedtaget for ikke så lang tid siden af byrådet, hvor man tilstræber sig at bruge virksomheder fra Esbjerg, virker det underligt. Jeg er overbevist om, at der andre virksomheder, der kunne tænke sig at byde ind på opgaven. Når man i fællesskab vedtager, at der er grobund for en masterplan, giver det god mening at sende den i licitation, som man gør med alt andet, siger Jakob Lykke.

Jesper Holm, der er kreativ chef i det strategiske designbureau Kirk & Holm, undrer sig også over fremgangsmåden. For mens Esbjerg kæmper for at fastholde arbejdspladser og tiltrække nye, så sender den attraktive opgaver ud af byen med den anden hånd.


De unge rejser til de byer og firmaer, hvor de spændende opgaver er, så det er et virkelig dårligt og brandingmæssigt dumt signal at sende, at man sender opgaverne langt væk fra Esbjerg.

Jesper Holm, kreativ chef i det strategiske designbureau Kirk & Holm


- Når man taler om branding og om at tiltrække unge til byen, så giver det ingen mening, at man ikke forespørger eller benytter de virksomheder, der ligger i kommunen, når der dukker spændende projekter op. De unge rejser til de byer og firmaer, hvor de spændende opgaver er, så det er et virkelig dårligt og brandingmæssigt dumt signal at sende, at man sender opgaverne langt væk fra Esbjerg, siger han.

Baggrund

For en måned siden præsenterede Education Esbjerg her i avisen planerne om, at lade det anerkendte arkitektfirma BIGF tegne det såkaldte ”Blå Fyrtårn”, der skal huse et kommende blåt universitet, hvor fokus er på videregående uddannelser, der handler offshore og vedvarende energi.

Nu har miljøundersøgelser sidenhen vist, at det er forsvarligt at bygge på boliger på Esbjerg Strand, og derfor har økonomiudvalget besluttet, at man vil lade BIG komme med oplæg til, hvordan boliger havn og erhverv kan kombineres på stedet. Altså uden at udskrive en konkurrence om området. Man lader stjernefirmaet komme til bordet uden konkurrence.

Education Esbjergs bestyrelse består af repræsentanter fra erhvervslivet, kommunen og Business Esbjerg:

- Henrik Uhd Christensen (formand), Direktør for VIKING Life-Saving Equipment

- Søren Nørgaard Thomsen, Direktør for Blue Water Shipping

- Peter Kirk Larsen, Bestyrelsesformand for Kirk Larsen & Ascanius

- Jesper Frost Rasmussen, Borgmester, Venstre

- Sarah Nørris, Byrådsmedlem, Enhedslisten

- Susanne Nordenbæk, Direktør for Business Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Kriminaliteten er faldende

Annonce