Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politiker melder Esbjerg Kommune til det kommunale tilsyn i mobbesag

Esbjerg Kommune lever ikke op til hverken journaliseringspligt eller notatpligt, mener Anne Marie Geisler Andersen (R), der har meldt kommunen til det kommunale tilsyn. Foto: Niels Husted
Da en ansat i Esbjerg Kommune klagede over sin chef for mobning og chikane, endte det med, at den ansatte mistede sit job. To år senere er klagesagen ikke afgjort, og nu går de radikales Anne Marie Geisler Andersen til det kommunale tilsyn. Kommunen overtræder loven, mener hun.

Mobning: Hvordan hjælper Esbjerg Kommune en af sine ansatte, der klager over chikane og mobning fra sin chef? Ikke godt nok, mener de radikales Anne Marie Geisler Andersen, der har meldt Esbjerg Kommune til det kommunale tilsyn. Hun mener ikke, at kommunen overholder loven, og hun mener, at kommunaldirektør Rikke Vestergaard taler usandt i sagen.

Sagen begyndte for godt to år siden, da en nu tidligere ansat klagede over sin chef, som den tidligere ansatte følte sig både mobbet og chikaneret af. Ugeavisen Esbjerg har hørt historien fra den nu tidligere ansatte (herefter benævnt Xy), men vedkommende ønsker af personlige årsager ikke at stå frem i avisen med sin historie, som har haft store personlige konsekvenser for Xy, der blandt andet endte med at miste sit job, da Xy klagede over sin chef. Derfor er dette historien om, hvad der skete efter, at Xy klagede over chefchikane, en klagesag som de radikales Anne Marie Geisler Andersen har forsøgt at hjælpe Xy med.

Jeg har fået at vide flere gange i denne sag, at man har tillid til den påklagede leder, men man spørger aldrig den ansatte eller en tredje part, selvom historierne ikke stemmer overens.

Anne Marie Geisler Andersen

Hun var blandt andet med Xy som bisidder til et møde på kommunen, hvor både kommunaldirektør Rikke Vestergaard og borgmester Jesper Frost Rasmussen deltog.

Annonce

Opkald fra direktør

Efter mødet tog sagen dog en helt anden drejning, da Xy blev ringet op fra et anonymt nummer. Det var en anden kommunal direktør, der forsøgte at få Xy til at droppe klagesagen.

- Det var meget grænseoverskridende. Så jeg måtte samle borgeren op, og jeg ringede til kommunaldirektøren (Rikke Vestergaard red.), som bad mig ringe til borgeren og beklage, at det var forekommet. Det undrer mig, at jeg skulle sendes i byen med en undskyldning især, da jeg efterfølgende finder ud af, at man ikke gør noget i sagen, siger Anne Marie Geisler Andersen.

Men også Xy’s nu forhenværende chef, som mobbesagen handler om, foretog et opkald, som Anne Marie Geisler Andersen har nævnt i sin klage til tilsynet. Chefen ringede nemlig bag Xy’s ryg til Xy’s nye chef i en anden forvaltning i Esbjerg Kommune, og fortalte blandt andet, at Xy var blevet fritstillet i sit seneste job.

- Den hændelse ringede borgeren også til mig med, og jeg ringede igen til kommunaldirektøren, for hvad hulen foregik der? Fordi jeg havde god kontakt til borgeren, blev jeg igen bedt om at undskylde i sagen. Kommunaldirektøren anerkendte, at det ikke var i orden. Og jeg kunne mærke på borgeren, at den undskyldning betød noget, men jeg havde også en klar forventning om, at man fulgte op og gjorde noget ved det, husker Anne Marie Geisler Andersen.

Annonce

Opbakning til lederen

Men der skete ikke noget i sagen. Tværtimod bakkede kommunen op om den påklagede chef, som kommunen havde tillid til. I samme åndedrag fik borgeren afslag på at få indsigt i behandlingen af klagesagen mod den tidligere chef.

- Det er meget svært at forstå, at når man laver en undersøgelse og afdækker, hvorvidt nogen er blevet mobbet eller ej, at det så ikke skulle have noget med borgeren at gøre. Det er blandt andet det, de påstår, at det ikke har, og derfor borgeren får afslag på indsigt i sagen. Men man har jo en udvidet indsigt i oplysninger om én selv, så jeg har svært ved at forstå, at borgeren ikke skal have indsigt i så central en del af sådan et forløb, siger Anne Marie Geisler Andersen, der også selv har oplevet, at det har været svært at få indsigt i sagen.

Jeg synes, vi er alt for dårlige til at lære af vores fejl i Esbjerg Kommune, og jeg synes, at der er lavet rigtig mange fejl i denne sag.

Anne Marie Geisler Andersen

For eksempel er der ikke taget et referat af det første møde med borgmesteren og kommunaldirektøren, og det er blot et af de tilfælde, hvor Anne Marie Geisler Andersen mener, kommunen er på kant med forvaltningsloven.

I dag ligger den del af sagen – altså afslaget på aktindsigten - til behandling hos Ankestyrelsen.

Anne Marie Geisler Andersen har også svært ved at forstå, hvorfor kommunen ikke har bedt om en uddybende forklaring fra både Xy og den chef, der blev ringet op af den påklagede leder. Derudover har hun stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor kommunen ikke har fulgt sine egne retningslinjer for mobning, hvor der blandt andet står skrevet:

”Ofrets oplevelse af handlingen er afgørende.”

Annonce

Sandhedspligt

Anne Marie Geisler Andersen ventede i to år på, at Esbjerg Kommune håndterede sagen, men den kører stadig. På det seneste har hun via mails stillet en række spørgsmål om sagen til kommunaldirektør Rikke Vestergaard, og den korrespondance blev også en del af klagen til det kommunale tilsyn.

I mailkorrespondancen benægtede kommunaldirektøren ad tre omgange nogensinde at have bedt Anne Marie Geisler Andersen om at undskylde til Xy.

”Jeg skal dog fastholde, at jeg ikke har bedt dig om at give borgeren en undskyldning eller at beklage forløbet – hverken én eller to gange”, skrev Rikke Vestergaard den 30. september i år.

Det samme budskab sendte hun i en mail den 27. oktober og igen den 4. oktober, men den 13. oktober lød det helt anderledes:

”Jeg har genlæst dine mails, og det er korrekt, at jeg bad dig undskylde overfor borgeren, idet forløbet med Xx’s (lederens navn red.) opkald til den nye leder kunne have været håndteret mere smidigt. Jeg har i første omgang misforstået dig, hvilket jeg gerne vil undskylde for.”

- Jeg kan ikke bevise, det er sket, men nu kan hun godt erindre i hvert fald den ene gang, og borgeren kan jo også huske, at jeg ringede begge gange, siger Anne Marie Geisler Andersen og understreger, at hun sort på hvidt kan dokumentere, at kommunaldirektøren bryder sin sandhedspligt også i andre tilfælde.

Det handler blandt andet om, hvorfor kommunen ikke valgte at høre en tredjepart i tilfældet, hvor den påklagede leder ringede til den nye chef.

”Jeg er ikke bekendt med, at der i forløbet er blevet afvist indlæg i sagen. Jeg mener på den anden side heller ikke, at Esbjerg Kommune har pligt til at høre tredjeparter i en sag som den foreliggende og endnu mindre, når der ikke er kendskab til andre interessenter”, svarede Rikke Vestergaard i en mail til Anne Marie Geisler Andersen.

I en anden mail fra kommunens personalechef fremgik det tydeligt, at kommunaldirektøren lå inde med en viden om opkaldet til den nye chef, mens Anne Marie Geisler Andersen selv havde sendt en mail til kommunaldirektøren, hvor hun skrev:

”I må som sagt gerne kontakte Xx’s nye leder for afklaring på telefonsamtalen.”

- Den her sag fortæller mig, at vi ikke engang på højeste niveau gør os umage med at leve op til Forvaltningsloven. Jeg oplever, at vi ikke giver klagen en ordentlig behandling. Jeg er ikke jurist, men der er mange steder, hvor jeg ikke mener, vi lever op til reglerne. For at starte fra en ende: Aktindsigt, begrundelse, partshøring, notatpligt, journaliseringspligt. Jeg kan ikke få indblik i de korrespondancer, der har været. Det lugter af, at man ikke har journaliseret løbende, siger Anne Marie Geisler Andersen og forklarer, at hun heller ikke kan få svar på, hvordan man vil håndtere en lignende sag en anden gang, og om kommunen har nogle procedurer for det.

Xy er ikke længere ansat i Esbjerg Kommune.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Paywand er klar med kam og saks i Jernbanegade

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

88 nye familieboliger er klar til sommer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Det Faglige Hus vækster fortsat

Ugeavisen Esbjerg

2care4 støtter med lokale julegaver

Ugeavisen Esbjerg

Årets revisionselev præmieret

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune vaccinerer mod COVID-19

Ugeavisen Esbjerg

Plejer bor på et andet hotel

Ugeavisen Esbjerg

Så sælges Esvagt igen videre

Ugeavisen Esbjerg

Kendt shippingmand færdig som formand for Esbjerg-rederi

Ugeavisen Esbjerg

Redaktørens tilbageblik på ugeavisen og Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Hjalte vil være verdens bedste

Ugeavisen Esbjerg

Redaktør siger farvel efter 20 år med Ugeavisen Esbjerg

Ugeavisen Esbjerg

Læge fra SVS vinder Dansk Ortopædisk Selskabs Best PhD 2021

Ugeavisen Esbjerg

Prøv de nye elbusser gratis

Ugeavisen Esbjerg

Skal Esbjerg være en levende og bæredygtig by eller en kulturel oplevelsesby?

Ugeavisen Esbjerg

Præmiering blev udskudt på grund af corona

Ugeavisen Esbjerg

Elever blev YouTube-stjerner

Ugeavisen Bramming

Veterantog hyrer marcipanbrød til at trække juletog

Ugeavisen Esbjerg

Klage afvist: Bygherrer er nu klar til næste fase for højhus i Torvegade

Ugeavisen Esbjerg

Markant forkæmper siger farvel til fond

Ugeavisen Esbjerg

Wienecke og vennerne indtog Royal Arena

Ugeavisen Esbjerg

Hverdagen sat til vægs

Ugeavisen Esbjerg

UC Syd fyrer 13 efter millionbesparelse

Annonce