Annonce
Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Evan og Benjamin Blender, far og søn, vil slå et slag for de brune værtshuse. Foto: Marianne Husted
Danmarks største folkeuniversitet kalder Evan Blender livet, som det udfolder sig på de brune værtshuse. Han har altid holdt af miljøet, og det samme har hans søn Benjamin Blender. Nu vil de beskrive historien om de brune værtshuse i Horsens.

Horsens: Siden Evan Blenders far i barndomshjemmet i Thy holdt konfirmationstale til ham, har han holdt af værtshuse. Hans far gav ham disse ord med på vejen: "Bette Evan, du må godt gå på kro. Men du skal lade være med at diskutere politik, lade være med at spille - og holde kæft, når du ikke har noget klogt at sige".

Evan Blender er efter 53 års arbejdsliv som radio- og tv-forhandler med de fleste år hos Vagns Radio i Hestedamsgade i fuld gang med pensionisttilværelsen. Han har derfor fået god tid til at kaste sig over at skrive, som han altid har nydt. Både roman og korte historier er det blevet til, men de er aldrig kommet længere end til skrivebordsskuffen.

Han er gået sammen med sønnen, Benjamin Blender, der driver bar- og restaurant-delen af The Square på Torvet, om at skrive en bog. Det skal være en Horsens-pendant til de bøger, som er skrevet om de brune værtshuse i København.

Annonce

Et stykke kulturhistorie

Evan og Benjamin Blender ser livet på de lokale værtshuse som et stykke kulturhistorie, der skal hyldes, fortæller de over en skummende elefantbajer på et af stamværtshusene, Long John.

- Det er egentlig ikke så meget for at drikke, folk kommer på værtshus. Så kunne man jo lige så godt købe en kasse øl hos købmanden og sætte sig på en bænk i Bering Parken. Det er for det sociale fællesskab, siger Benjamin Blender, som tilføjer, at en god øl selvfølgelig altid er med til at løfte stemningen.

Annonce

Forarbejdet er gjort

Evan Blender er begyndt på forarbejdet til det, der skal blive til en bog. I november var han klar med en foreløbig oversigt over værtshuse og restauranter med alkoholbevilling gennem de seneste 200 år i Horsens. Mappen kan man finde på flere værtshuse.

- Jeg har allerede fået 30 tilføjelser, kan han fortælle.

Som ung kom han dagligt på Vitus Bering Pub. Her arbejdede hans kone. Han havde fået job i byen efter at være blevet udlært i Thisted Musikhus. Egentlig ville han gerne have lavet film og havde også fundet en mulighed i København, men inden det kom så vidt, havde hans mor fundet en annonce om lærepladsen i Thisted.

Annonce

Social tryghed

Da han fik børn, stoppede han med at gå på værtshus.

- Men da drengene og konen var flyttet hjemmefra, genoptog jeg det, siger han med lune i stemmen - og tilføjer, at han lige siden har haft et fremragende forhold til sin dejlige ekskone.

For ham var værtshus-besøgene en måde at få  opbygget en ny social tryghed. Samtidig er det at indgå i et uforpligtende fællesskab.

- Du skal ikke møde op til faste tider, som hvis man gik til bridge eller svømning, fortsætter Benjamin Blender.

De værdsætter begge den respekt, de møder på de brune værtshuse.

- Nogle dage har jeg behov for at fordybe mig i mig selv, og så sætter jeg mig hen til et bord. Andre dage har jeg brug for at være mere social, og så sætter jeg mig op til baren, uddyber Evan Blender.

Annonce

Ingen forskel på folk

Som Evan Blender beskriver det, er alle velkommen på et værtshus, så længe de opfører sig ordentligt. Her kommer rige og fattige. Folk med høje uddannelser, og folk, som knap nok bestod 7. klasse.

- Så længe du holder snuden i eget spor og lader være med at føre dig alt for meget frem, kan du komme overalt, lyder det fra Benjamin Blender.

Evan Blender opholder sig sjældent i flere timer ad gangen på et værtshus. Det er han for utålmodig til. En halv time - og så er han videre. Nogle gange om ugen tager han på sin egen pubcrawl. Så går turen typisk til Long John, Den Gyldne Hest, Café Aahus og Tænkeboksen. Han ville også gerne runde Spinderokken, men bentøjet er ikke længere så gode venner med trapper.

Annonce

Blev værtshusholder som 25-årig

Efter en ungdom fyldt med lystfiskeri fik Benjamin Blender som 22-årig øjnene op for de  brune værtshuse. Her han altid følt sig hjemme i et miljø, hvor man kerer sig om hinanden. Faktisk følte han sig så meget hjemme, at han allerede som 25-årig blev værtshusholder. Det skete, da han sammen med Lars Olesen købte "Den Gyldne Hest", som Lars Olesen i dag driver alene.

Far og søn vil med deres hyldest af værtshuslivet gerne fortælle de unge, at det er et godt sted at mødes.

- Det kunne da være en god idé at snuppe et par øl på værtshus, inden de skal på Crazy Daisy - i stedet for at dele en flaske vodka derhjemme i kælderværelset, lyder det fra Benjamin Blender.

Annonce

Mødes på tværs af alder

På værtshuse mødes folk på tværs af generationer. Som gæst bliver man hørt og får respons på det, man siger.

- Det er ikke som på en café, hvor der er få centimeter mellem bordene, men hvor man sjældent taler med dem ved nabobordene, siger Benjamin Blender, der opfordrer folk til det at tage del i det liv, der er i byen.

Og så bliver man ydermere en del af det, som Evan Blender kalder for Danmarks største folkeuniversitet, når der bliver talt om emner som gamle biler, fodbold, litteratur - og ikke mindst om én selv.

- Vi bliver alle så kloge, når promillerne stiger, tilføjer han med et skævt smil.

Nu håber han og sønnen at høre fra dem, der kan gøre dem klogere på de brune værtshuse i Horsens - både de værtshuse, der lever i bedste velgående, og de beværtninger, som ikke eksisterer længere.

Fortæl om dine oplevelser med de brune værtshuse

  • Evan og Benjamin Blender hører gerne fra tidligere tjenere, indehavere og gæster om deres oplevelser fra livet på værtshusene. Både dem, der eksisterer, og de værtshuse, som ikke er her længere.
  • De vil skrive historien bag værtshusene - og fortælle nogle af røverhistorierne.
  • Kontakt gerne Evan Blender, blender@stofanet-dk, og Benjamin Blender, blender.benjamin@gmail.com.
  • Journalist Line Kyed, liky@jfmedier.dk og Marianne Husted, mahu@jfmedier.dk er for øjeblikket i gang med serien "De Brune Værtshuse" og lægger også gerne ører til de gode historier.

Det er egentlig ikke så meget for at drikke, folk kommer på værtshus. Så kunne man jo lige så godt købe en kasse øl hos købmanden og sætte sig på en bænk i Beringparken. Det er for det sociale fællesskab.

Benjamin Blender


Annonce
Horsens Posten

Bar røv i 60’erne og Giro 413: Kom med på en tidsrejse gennem tre årtier med musik, mennesker og mad

Annonce
Horsens Posten

Hvad laver de i City Horsens?

Annonce
Horsens Posten

Har du også prøvet det? At have en klassekammerat, som på trods af svære odds har klaret sig godt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens Posten

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Horsens Posten

Slip væk fra zombier på Fængslet: 'Løvens Hule'-deltagere spærrer dig inde bag lås og slå

Horsens Posten

Sleepbag rykker ind i nye gamle lokaler: Vi udvikler os og kigger ud i Europa

Horsens Posten

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Horsens Posten

Evan Blender nyder at komme på byens beværtninger: Nu vil han og sønnen skrive en bog om de brune værtshuse i Horsens

Horsens Posten

Som barn flygtede Admir med sin familie fra krigens rædsler i Bosnien - nu er deres integrations-succes endt på museum

Horsens Posten

Vise mænd fejrede 100 år med en gave, der vokser: 100 børn og borgmesteren har givet nyt liv til byens gamle losseplads

Horsens Posten

Farvel og tak: Nedrivningen af Fakta er i gang, men byggetilladelsen til Coop365-discount er endnu ikke på plads

Annonce