Horsens: Siden Evan Blenders far i barndomshjemmet i Thy holdt konfirmationstale til ham, har han holdt af værtshuse. Hans far gav ham disse ord med på vejen: "Bette Evan, du må godt gå på kro. Men du skal lade være med at diskutere politik, lade være med at spille - og holde kæft, når du ikke har noget klogt at sige".
Evan Blender er efter 53 års arbejdsliv som radio- og tv-forhandler med de fleste år hos Vagns Radio i Hestedamsgade i fuld gang med pensionisttilværelsen. Han har derfor fået god tid til at kaste sig over at skrive, som han altid har nydt. Både roman og korte historier er det blevet til, men de er aldrig kommet længere end til skrivebordsskuffen.
Han er gået sammen med sønnen, Benjamin Blender, der driver bar- og restaurant-delen af The Square på Torvet, om at skrive en bog. Det skal være en Horsens-pendant til de bøger, som er skrevet om de brune værtshuse i København.
Et stykke kulturhistorie
Evan og Benjamin Blender ser livet på de lokale værtshuse som et stykke kulturhistorie, der skal hyldes, fortæller de over en skummende elefantbajer på et af stamværtshusene, Long John.
- Det er egentlig ikke så meget for at drikke, folk kommer på værtshus. Så kunne man jo lige så godt købe en kasse øl hos købmanden og sætte sig på en bænk i Bering Parken. Det er for det sociale fællesskab, siger Benjamin Blender, som tilføjer, at en god øl selvfølgelig altid er med til at løfte stemningen.
Forarbejdet er gjort
Evan Blender er begyndt på forarbejdet til det, der skal blive til en bog. I november var han klar med en foreløbig oversigt over værtshuse og restauranter med alkoholbevilling gennem de seneste 200 år i Horsens. Mappen kan man finde på flere værtshuse.
- Jeg har allerede fået 30 tilføjelser, kan han fortælle.
Som ung kom han dagligt på Vitus Bering Pub. Her arbejdede hans kone. Han havde fået job i byen efter at være blevet udlært i Thisted Musikhus. Egentlig ville han gerne have lavet film og havde også fundet en mulighed i København, men inden det kom så vidt, havde hans mor fundet en annonce om lærepladsen i Thisted.
Social tryghed
Da han fik børn, stoppede han med at gå på værtshus.
- Men da drengene og konen var flyttet hjemmefra, genoptog jeg det, siger han med lune i stemmen - og tilføjer, at han lige siden har haft et fremragende forhold til sin dejlige ekskone.
For ham var værtshus-besøgene en måde at få opbygget en ny social tryghed. Samtidig er det at indgå i et uforpligtende fællesskab.
- Du skal ikke møde op til faste tider, som hvis man gik til bridge eller svømning, fortsætter Benjamin Blender.
De værdsætter begge den respekt, de møder på de brune værtshuse.
- Nogle dage har jeg behov for at fordybe mig i mig selv, og så sætter jeg mig hen til et bord. Andre dage har jeg brug for at være mere social, og så sætter jeg mig op til baren, uddyber Evan Blender.
Ingen forskel på folk
Som Evan Blender beskriver det, er alle velkommen på et værtshus, så længe de opfører sig ordentligt. Her kommer rige og fattige. Folk med høje uddannelser, og folk, som knap nok bestod 7. klasse.
- Så længe du holder snuden i eget spor og lader være med at føre dig alt for meget frem, kan du komme overalt, lyder det fra Benjamin Blender.
Evan Blender opholder sig sjældent i flere timer ad gangen på et værtshus. Det er han for utålmodig til. En halv time - og så er han videre. Nogle gange om ugen tager han på sin egen pubcrawl. Så går turen typisk til Long John, Den Gyldne Hest, Café Aahus og Tænkeboksen. Han ville også gerne runde Spinderokken, men bentøjet er ikke længere så gode venner med trapper.
Blev værtshusholder som 25-årig
Efter en ungdom fyldt med lystfiskeri fik Benjamin Blender som 22-årig øjnene op for de brune værtshuse. Her han altid følt sig hjemme i et miljø, hvor man kerer sig om hinanden. Faktisk følte han sig så meget hjemme, at han allerede som 25-årig blev værtshusholder. Det skete, da han sammen med Lars Olesen købte "Den Gyldne Hest", som Lars Olesen i dag driver alene.
Far og søn vil med deres hyldest af værtshuslivet gerne fortælle de unge, at det er et godt sted at mødes.
- Det kunne da være en god idé at snuppe et par øl på værtshus, inden de skal på Crazy Daisy - i stedet for at dele en flaske vodka derhjemme i kælderværelset, lyder det fra Benjamin Blender.
Mødes på tværs af alder
På værtshuse mødes folk på tværs af generationer. Som gæst bliver man hørt og får respons på det, man siger.
- Det er ikke som på en café, hvor der er få centimeter mellem bordene, men hvor man sjældent taler med dem ved nabobordene, siger Benjamin Blender, der opfordrer folk til det at tage del i det liv, der er i byen.
Og så bliver man ydermere en del af det, som Evan Blender kalder for Danmarks største folkeuniversitet, når der bliver talt om emner som gamle biler, fodbold, litteratur - og ikke mindst om én selv.
- Vi bliver alle så kloge, når promillerne stiger, tilføjer han med et skævt smil.
Nu håber han og sønnen at høre fra dem, der kan gøre dem klogere på de brune værtshuse i Horsens - både de værtshuse, der lever i bedste velgående, og de beværtninger, som ikke eksisterer længere.
Fortæl om dine oplevelser med de brune værtshuse
- Evan og Benjamin Blender hører gerne fra tidligere tjenere, indehavere og gæster om deres oplevelser fra livet på værtshusene. Både dem, der eksisterer, og de værtshuse, som ikke er her længere.
- De vil skrive historien bag værtshusene - og fortælle nogle af røverhistorierne.
- Kontakt gerne Evan Blender, blender@stofanet-dk, og Benjamin Blender, blender.benjamin@gmail.com.
- Journalist Line Kyed, liky@jfmedier.dk og Marianne Husted, mahu@jfmedier.dk er for øjeblikket i gang med serien "De Brune Værtshuse" og lægger også gerne ører til de gode historier.
Benjamin BlenderDet er egentlig ikke så meget for at drikke, folk kommer på værtshus. Så kunne man jo lige så godt købe en kasse øl hos købmanden og sætte sig på en bænk i Beringparken. Det er for det sociale fællesskab.