På fredag får Kolding en socialøkonomisk pop-up butik i gågaden. Her kan man købe unika-ting, der er fremstillet af folk i beskæftigelsesprojekter.
Kolding: Tasker, møbler, kunst, interiør og mange andre fine unikke ting. Det meste fremstillet af genbrugsmaterialer og alt lavet af folk, der af den ene eller anden grund har svært ved at få et almindeligt arbejde. Det er, hvad den nye butik Vielgut Studio i Jernbanegade 1 E har at byde på.
Forretningen er en såkaldt socialøkonomisk pop-up butik, som er blevet til med støtte fra Kolding Kommune, der har bevilget 87.000 kr. til projektet. Butikken åbner fredag 30. november og lukker igen lige før jul.
Det bliver 45-årige Huda Salka, som kommer til at styre butikken. Hun er selv frivillig i et projekt, hvor kvinder med anden etnisk baggrund end dansk mødes og laver håndarbejde. Det er blandt andet deres ting, man vil kunne købe i forretningen.
- For mig er det vigtigt, at folk kan lave noget og prøve at sælge det via butikken, så de får den oplevelse og bliver klogere på, hvad der sælger her i Danmark, forklarer Huda Salka.
Hun håber, at projektet bliver så stor en succes, at der måske kan åbnes en permanent butik, som sælger ting fremstillet af de forskellige socialøkonomiske virksomheder i Kolding.
Vielgut Studio
Ligger i Jernbanegade 1 E.Åbner fredag 30. november kl. 10.30.
Har som minimum åbent fra kl. 11 til 15 på hverdage og lørdag.
Lukket onsdag.
Butikken er midlertidig og lukker igen fredag 21. december.
Sælger ting, som blandt andet er lavet af genbrugsmaterialer og af folk, der er tilknyttet beskæftigelsesprojekter og socialøkonomiske virksomheder.
Man kan købe ting fra: Huset Venture Kolding, Designskolen Kolding, Altarp, Nordhøj, Overmarksgården, Zendoo, Dress to Impress, Horskær og Historicum.
Butikken skal sælge varerne til markedspriser.
Studerende indretter
I Vielgut Studio kan man blandt andet finde ting fra Nordhøj, der beskæftiger fysisk- og psykisk handicappede, og systuen Zendoo, der beskæftiger folk, som skal blive klar til at få et almindeligt job. Fra hver af de i alt ni socialøkonomiske virksomheder og projekter, der arbejder sammen om butikken, har elever fra Designskolen Kolding fundet en repræsentant, som man kan se et portrætfoto af i forretningen.
- Vi har valgt at bruge noget plads i butikken til at fortælle om de her virksomheder, som står bag tingene, man kan købe. Det har været spændende og sjovt at arbejde med, fortæller Louis Rose, der er en af fem studerende fra Designskolen Kolding, som har været med til at indrette den nye butik.
I baglokalet bliver der et værksted, hvor de forskellige virksomheder og organisationen på skift vil sidde og arbejde.
Det er borgmester Jørn Pedersen, som indvier butikken på fredag kl. 10.30.