Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Corona har gjort Mark til mesterbager: Det er en hobby, som har grebet om sig

Mark Eriksen fra Helsingør er inkarneret amatørbager med sans for det gode håndværk og mel. Foto: Torben Sørensen/ Kalabas.dk
Mark Eriksen fra Helsingør har en passion for at bage surdejsbrød af mel, der stadig dufter af rug og hvede. Til trods for at den 38-årige selvlærte brødentusiast kun bager i fritiden, har han allerede en trofast kundeskare.

HELSINGØR: Mark Eriksens hjemmebagte brød, croissanter og kanelsnegle er noget af et tilløbsstykke. Det er indenfor det seneste halve års tid, at han for alvor har fået mulighed for at dyrke passionen for at bage - og på det år er det lykkedes at skabe et navn og etablere en fast kundekreds.


Jeg er på udkig efter et hyggeligt lokale, gerne med en brændeovnsfyret stenovn. Det er min ultimativt nørdede bagerdrøm

Mark Eriksen


Annonce

- Jeg har en fast kundekreds, som kommer fra blandt andet Hornbæk, Humlebæk og Helsingør, fortæller Mark Eriksen.

Til daglig arbejder han som lærer på en folkeskole i Hellerup og er bosat i Helsingør centrum sammen med sin kone Nynne og børnene Axel på 11 år og Rose på seks år. Det med at bage er ikke noget han gør brug af i skolen, hvor han underviser i matematik, geografi og idræt.

38-årige Mark Eriksen har på kort tid skabt sig et ry som mesterbager. Her et foto fra stadepladsen på Axeltorv. Foto: Tine Zedeler

- Det er en hobby, som har grebet om sig. Det er sjovt at bage.  Jeg bager som regel op til weekenden, hvor jeg får bestillinger i forvejen. Og så har jeg også, for at støtte det gode initiativ med gratis stadepladser på Axeltorv, flere gange solgt mit brød der. Det er gået hurtigt med at få udsolgt, fortæller Mark Eriksen.

Aflyst rejse gav stødet

Interessen for at bage går mere end 10 år tilbage. Men det var da Mark Eriksen var på barsel med parrets første barn, at han for alvor fik mulighed for at dyrke sin interesse for bagningens ædle kunst.

- Jeg fik mere tid til at bage og begyndte også at lave min egen surdej med inspiration fra Claus Meyer. Og det er jeg blevet ved med. Det er først siden efteråret, at det for alvor har taget fart. Ellers har jeg mest bare bagt til venner og familie, siger Mark Eriksen.

Da coronaen spændte ben for en længe ventede rejse til Polynesien og USA, som Mark og hans kone havde sparet sammen til gennem et års tid - greb han muligheden for på fuld tid at kaste sig over bagningen.

- Vi nåede kun at være afsted i to måneder, da coronaen kom og vi var nødt til at tage hjem igen. Jeg havde taget orlov og havde lige pludselig en masse tid. Det gav mig muligheden for at gå i gang med at bage i større målestok end tidligere. Jeg lavede også en aftale med Strandvejsristeriet om at levere brød til dem,  fortæller Mark Eriksen.

Annonce

Det sunde brød

Han er først og fremmest drevet af lysten til at bage et godt brød.

- Det handler dels om selve håndværket. Det at bruge hænderne og lave noget, der ser flot ud og er sundt. Det er svært at opdrive et godt brød, fortæller Mark Eriksen.

Han påpeger, at man ved at benytte surdej i stedet for gær opnår en sundhedsmæssig gevinst.

- Den lange hævetid nedbryder proteinet i brødet og omsætter det til næringsstoffer. Jeg bruger friskmalet mel og en stor del af det er fuldkornsmel. Der er mange, der siger, at de ikke kan tåle hvedemel, men det handler også om, hvordan brødet bliver til, påpeger Mark Eriksen.

Han har også investeret i en kværn som er med til at sikre, at flest mulige næringsstoffer og vitaminer bevares op til bagetidspunktet.

Marks tre bedste tip til et godt brød

1. Stol ikke 100 procent på opskriften. Kig og mærk på dejen, om den har hævet nok. Den skal hæve 30-50 procent, før den er klar til at blive formet. Derefter skal den hæve igen - cirka 80 procent. 

2. 2. Lav din surdej og vedligehold den. Det kan man læse sig til på internettet eller i en bagebog.

3. Brug mel af gode kvalitet - gerne 30 procent fuldkorn. Du kan sikre melets kvalitet ved enten af male det selv eller købe mel , der er malet for nylig. Tjek datostemplet.

- Det er lidt ligesom med kaffe, melet mister smag og næring, jo længere tid siden det er malet, forklarer han.

Annonce

Drømmen om eget bageri

Mark Eriksens interesse for at bage har ført til at han har investeret i en semiprofessionel ovn til det nette beløb af 18.000 kroner.

- Det er en mellemting mellem en hobby- og en professionel ovn. Den er specielt lavet til brødbagning i Belgien, siger Mark Eriksen.

Den lange hævetid betyder, at dejen til Mark Eriks brød er flere dage undervejs.

- Jeg har mest travlt dagen før, da dejen skal stå og koldhæve i 24 timer. Når jeg står på torvet, står jeg op lørdag morgen klokken halv fem for at bage, fortæller Mark Eriksen.

Mark Eriksen har en drøm om på et tidspunkt at få mere tid til at bage og sælge kvalitetsbrød .

- Det er helt klar en drøm, måske ikke på fuld, men deltid. Jeg er på udkig efter et hyggeligt lokale, gerne med en brændeovnsfyret stenovn. Det er min ultimativt nørdede bagerdrøm. Det handler ikke kun om brødet, men også omgivelserne, siger Mark Eriksen.

Annonce

Boller fra Kohberg

Han er ikke i tvivl om, at der er et kundepotentiale.

-Der er i hvert fald folk, der gerne kører til København bare for at købe et godt brød, siger Mark Eriksen.

Selv om Mark Eriksen laver brød, der smager af mere og har en stor fanskare, skal der andre boller på bordet for at imponere børnene derhjemme.

- De vil helst have boller fra Kohberg, fortæller Mark Eriksen med et grin.

Mark Eriksen kan følges på Instagram under navnet Marks Broed.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Undgå plast-emballage – og spar penge

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kom til gratis dukketeater i Humlebæk

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caia gik ned med stress to gange før hun fandt frem til det, der gør hende glad: Nu blomstrer hun hver dag

Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Send landsholdet godt afsted til kamp: 'Det bliver som, når Egon Olsen bliver løsladt - bare større'

Lokalavisen Nordsjælland

Superstudent, iværksætter og aktiehaj med socialt engagement: Raaman fra Humlebæk har lavet 31 tolvtaller

Lokalavisen Nordsjælland

Hellebæk Kohaves Venner og Dansk Botanisk Forening: Kom til Vilde blomsters dag

Lokalavisen Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Lokalavisen Nordsjælland

Drop-in dåb i Sthens Kirke

Lokalavisen Nordsjælland

Axeltorv kommer til at flyde i honning og jordbær

Lokalavisen Nordsjælland

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Lokalavisen Nordsjælland

Øresundsakvariets havsafariture reddet på målstregen: I år sætter turene rekord

Lokalavisen Nordsjælland

Nye begyndelser: En kæmpe udfordring at vende tilbage til en hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Overraskende udvikling i antallet af konkurser: - Der gemmer sig en tikkende bombe

Lokalavisen Nordsjælland

Vind billetter og turpas til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Havne aflyser Sankt Hans for andet år i træk: Vi tør ikke risikere at være en superspreder-begivenhed

Lokalavisen Nordsjælland

Grænsetrafik: Nu kan danskere rejse frit til Sverige

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Lokalavisen Nordsjælland

Golf: 17-årigt talent fra Helsingør vinder DM-sølv

Lokalavisen Nordsjælland

Jubel på Axeltorv: Denne gang startede vi med et mål

Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Lokalavisen Nordsjælland

Grundlovsdag: Burnin Red Ivanhoe  giver koncert på Haandværkeren

Lokalavisen Nordsjælland

40 år med fuldt gehør: Bent hører det andre ser

Annonce