Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ricco lever som digital nomade: - Jeg kan dø i morgen, så jeg prøver bare at nyde livet

For fem år siden drog Ricco Mortensen til Barcelona og siden da har han kun boet i udlandet. I dag bor han på Malta i Europas mindste hovedstad, Valletta. Foto: Privat
44-årige Ricco Mortensen fik en skæv start på sit liv, hvor han aldrig følte, han passede ind. Men i dag lever han sit liv på sine helt egne præmisser som digital nomade på Malta.


DIGITAL NOMADE: Selvom Ricco Mortensen er født i Helsingør, så rimer kystbyen ikke på hjem længere.

De sidste seks år har den 44-årige digitale nomade kun sat sine fødder på dansk landjord, når han har været på visit og besøgt familien til jul.

Annonce

Over 2000 kilometer væk fra den danske muld har den 44-årige helsingoraner fundet sig til rette i EU’s mindste hovedstad i Valletta på Malta.

Siden 2015 har han levet som digital nomade, hvor han har skiftet hæve-sænkebordene og storrumskontorerne ud med et liv, hvor han kan arbejde, hvor han vil fra sin computer. Lige fra en lejlighed midt i Barcelona til solrige Cypern for at ende på Malta, hvor han bor i dag.

Men vejen dertil har været langs en hullet landevej fyldt med sving og uheld.

Ricco hjælper danskere med at få et liv som digital nomade og flytte til sydens sol. Foto: Privat

Dårlig i skolen

Han er vokset op midt i Helsingør med en far, der arbejdede på færgerne mellem Danmark og Sverige og en mor, der havde et solcenter på Bjergegade. Ricco Mortensen gik 10 år på Helsingør Byskole, men tal og bogstaver var langt fra noget, der gav mening for ham.

- Jeg var virkelig dårlig i skolen, siger Ricco på en video-forbindelse fra sin lejlighed på Malta.

Hvad er en digital nomade?

En digital nomade er en person, der kan tage sin computer under armen og arbejde digitalt hvor som helst i verden.

Men Ricco Mortensen fandt ud af, at det ikke var tallene og bogstaverne, han ikke kunne finde ud af. Det var måden, han lærte det på, der skulle ændres.

For da skolen endelig fik computere, som en af de sidste i landet, skete der noget. Det elektroniske apparat satte strøm til hans hjerne. Når computeren stod foran ham, kunne han pludselig læse og skrive. Han endte med at kunne skrive så hurtigt, at hans lærer var overbevist om, at de skulle kontakte Guinness Rekordbog. Så langt kom det dog ikke.

Annonce

Den underlige dreng

Ricco så sig selv som den mærkelige og underlige dreng i klassen. Han spillede ikke fodbold, han interesserede sig i stedet for toge og færger på grund af sin far. Han drak ikke, som de andre drenge i klassen. Og så begyndte han så småt at finde ud af, at han var homoseksuel.

- Jeg var en enspænder, siger han.

Den 12-årige golden retriever Lucas har været med Ricco, siden han drog til udlandet for seks år siden. Foto: Privat

I den efterfølgende tid fulgte flere bump på vejen.

Da han var omkring 15 år, blev hans forældre skilt. Ricco flyttede for sig selv med sin mor, men kort efter opdagede lægerne, at hun havde brystkræft. Et år inden hendes død nåede den næsten 18-årige Ricco at tage med hende til USA. Deres sidste rejse sammen.

Man skal være glad for sig selv, før man kan bidrage til et andet menneske. Der er jeg selv. Men jeg vil ikke bare nøjes, og det gælder også mit liv

Ricco Mortensen

- Hun var sgu sej, siger han.

Udover at have mistet sin mor har han heller ikke talt med sin far siden han var 19 år gammel. Ifølge Ricco kunne han ikke håndtere, at Ricco var homoseksuel.

- Jeg fandt ud af, at jeg ville have et bedre liv, hvis han ikke var der, siger han.

Annonce

Til toppen af McDonalds

Den nu 44-årige Ricco er på mange måder selvlært. Han er uddannet informatikassistent, som i 90'erne blev introduceret som "fremtidens kontoruddannelse," men uddannelsen holdt ikke længere end til 1996.

Han fik sin start i McDonalds som fødselsdagsvært og tordnede hurtigt mod toppen. Ricco arbejdede sig op fra at stå for børnefødselsdage til at udvikle koncernens eget intranet, men en kollega valgte at lække interne oplysninger. Som chef havde Ricco ansvaret, og derfor gik hans firma konkurs.

Han stod nu på bar bund med en gæld på to millioner kroner.

Ricco kan helt selv tilrettelægge sin dag. Den ene dag kan han arbejde længe, og den næste dag kan han slappe af på stranden, hvis han har lyst til det. Foto: Privat

- Det var vildt ubehageligt og deprimerende. Jeg gik også til psykolog og ud over det, vidste jeg dengang ingenting om gæld og stævninger fra banker og kreditorer, siger han.

Annonce

Liv uden begrænsninger

Siden har Ricco levet som digital nomade. Han har ikke haft sin faste kontorplads, men arbejdede fra sin lejlighed i København. I 2015 skiftede han livet i Danmark ud med et liv, hvor verden var en stor buffet af muligheder. For med sit arbejde havde han ingen begrænsninger.

- Jeg vil ikke have et liv, hvor jeg arbejder fra ni til fem mandag til fredag hele livet, indtil jeg går på pension. Det er slet ikke mig at leve sådan. Jeg arbejder, når jeg er i humøret til det, og så behøver jeg samtidig ikke arbejde så meget, siger han.

Blå bog

  • Navn: Ricco Mortensen.
    • Født: Helsingør i 1977.
    • Uddannet informatikassistent fra Lyngby Uddannelsescenter.
    • Arbejdsliv: Har arbejdet hos McDonalds, i mediebureaubranchen, VIA University College, Bigum & Co og arbejder nu som selvstændig med at hjælpe danskere med at blive digitale nomader og flytte sydpå.
    • Samlever: Hunden Lucas.

Siden 2016 har Ricco boet i Barcelona, Cypern og nu Malta sammen med sin trofaste makker. Golden retrieveren Lucas.

- Min mor er død, og der er en del i min familie, der også er døde. Man kan dø i morgen, så jeg forsøger at nyde livet hver dag, siger han.

Annonce

Fucket op

Efter nogle år som hovedunderviser i digital markedsføring hos VIA University College, startede han i begyndelsen af sidste år sit eget rådgivningsfirma. Fra sin lejlighed på Malta rådgiver han mennesker, der ligesom ham vil sætte computeren ned et vilkårligt sted i verden, leve som digital nomade og flytte sydpå.

- Det er fantastisk at hjælpe nogen med at skabe det gode liv. Jeg har fucket så meget op i mit liv, så jeg kan fortælle om de ting, som de absolut ikke skal gøre, siger han.

 - Jeg savner ikke Danmark, men jeg savner mine venner. Men nu har jeg også fundet ud af, hvem der er min ægte venner. Mine venskaber har fået en højere kvalitet og er blevet mere intensive, fordi vi ikke bare mødes til en kop kaffe, siger Ricco Mortensen. Foto: Privat

For Ricco er det vigtigt altid at have en base, selvom han har tilladt sig selv at rejse meget rundt. Han vil ikke bo et sted i et par måneder for at flytte videre.

- Se det som en æske blandede chokolader. Man skal smage dem alle sammen og mærke efter, hvilken en der smager bedst. Man skal ikke bare tage det første og det bedste, siger han.

Annonce

Ikke nøjes

For fem år siden tog Ricco sin kæreste med sig på rejsen til Barcelona, men siden da er han blevet alene. Selvom han altid har været en enspænder, der nyder sit eget selskab, så testede corona-nedlukningen ham.

- Jeg endte med at starte en dansk klub, hvor vi to gange om måneden har torsdagsmiddag for danskere på Malta. Når man bliver udenlandsdansker, har man et bånd udelukkende, fordi vi er danskere og har de samme værdier, siger han.

Indtil videre har den 44-årige digitale nomade fundet sit hjem, men kærligheden er endnu ikke flyttet ind.

- De fleste, der kontakter mig, er danskere der gerne vil nyde livet mere, blive mere fri og opnå en anderledes livsstil – gerne kombineret med bedre vejr og få mere for pengene, siger Ricco Mortensen. Foto: Privat

- Man skal være glad for sig selv, før man kan bidrage til et andet menneske. Der er jeg selv. Jeg vil ikke bare nøjes, og det gælder også mit liv. Jeg vil ikke nøjes med kun at have sommer to uger om året. Kærligheden skal ikke bare være okay, det skal være fantastisk. Ellers vil jeg leve for mig selv, det sidste skal nok komme, siger han.

Familielivet siger ikke Ricco det store.

- Jeg har aldrig haft intentioner om et traditionelt familieliv, og jeg vil heller ikke have børn. Vi er allerede for mange mennesker på planeten, siger han.

Livet på den lille middelhavsø er for nu hans hjem. Ricco har brugt hele sit liv på at finde et sted, hvor han kan slå rødder. Han skal udforske hele verden, men det bliver med Malta som hjemmebase.

- En ting er sikkert, jeg vender aldrig hjem til Helsingør igen, siger han.

Ricco Mortensen hjælper mellem fem og 10 klienter hver måned. Han tilbyder blandt andet en VIP-pakke, hvor han hjælper med alt det praktiske, finde en ejendom til opstart af virksomhed på Malta. – Her forleden klargjorde jeg en super lækker luksusvilla med pool og det hele til et dansk ægtepar, siger han. Foto: Privat
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forbløffende mange har dimser hængende ud af ørerne

Annonce
Indland

Smitten raser: Sygefravær får DSB til at aflyse tog

Annonce
Indland

Sverige afviser danskere efter nye coronarestriktioner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Han vil ikke selv ud i rummet - fra jorden styrer Torden-Torsten Danmarks største rumprojekt

Lokalavisen Nordsjælland

Ugens film: Det kan du se i biografen

Lokalavisen Nordsjælland

Lone og 30 andre frivillige deler 1000 kilo julemad ud til trængte familier: - Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan gøre en forskel

Lokalavisen Nordsjælland

Mød mammutten fra Hornbæk: Sådan så Nordsjælland ud for 45.000 år siden

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce