Annonce
Lokalavisen Nyborg

Genbrug: Slottes gule huse er anvendt i Aarhus

Der er en verden til forskel i arkitekturen mellem det nye byhus i Brammersgade i Århus og de gule garnisons-bygninger ved Nyborg Slot. Men murstenene er de samme. Foto: Jørn Frøsig Johansen
For et par år siden blev de to gule garnisonshuse ved Nyborg Slot revet ned for at give plads til det store slotsprojekt. Nu er murstenene fra de to huse genbrugt til et hypermoderne byhus i Aarhus.

Nyborg/Aarhus: Der blev grædt en del tårer, da håndværkere fra Nyborg-virksomheden Dreier & Co for et par år gik i gang med at nedrive de to gule bygninger ved Nyborg Slot.

Husene var bygget af garnisonen for omkring 150 år siden og måtte væk for at give plads til det kommende byggeri af en udstillingsbygning og en ringmur ved slottet.

Men det kan måske være en trøst, at stenene har fået nyt liv. En del af murstenene blev brugt til reparation af Borgmestergården i Nyborg, og der er også planer at bruge nogle af dem i forbindelse med byggeriet ved slottet.

Men de fleste er havnet helt oppe i Aarhus, hvor en arkitekt har brugt dem til en meget moderne fortolkning af et byhus i bydelen Frederiksbjerg lige syd for banegården.

Da husene blev revet ned i Nyborg, var det netop ideen at de forskellige byggematerialer skulle genbruges i så høj grad som muligt. Murstenene blev i første omgang overtaget af virksomheden "Gamle Mursten" i Svendborg, der eksperter i at rense gamle mursten, så de kan genbruges.

Det var her arkitekt Jørn Frøsig Johansen fik mulighed for at købe et parti af stenene, og de kan nu ses i hans hus på Brammersgade 39b. Huset står i blank mur, så man rigtig får fornøjelse af de gamle, smukke sten.

- Jeg synes det kunne være sjov at kombinere det moderne med de ældgamle sten. Og den patina, der er i stenene kan man jo kun få med genbrug af gamle mursten, siger Jørn Frøsig Johannsen.

Dronningen så på stenene

Dronning Margrethe var i sommeren 2018 på besøg på Fyn, og blandt andet besøgte hun virksomheden Gamle Mursten i Svendborg.

Her kendte man naturligvis til dronningens interesse for historie, og derfor valgte virksomheden at vise dronningen stenene fra de to garnisonsbygninger ved Nyborg Slot, som man netop havde renset og gjort klar til salg.

Dronningens interesse for de gamle mursten fra garnisonsbygningerne skyldes ikke mindst, at Hendes Majestæt er protektor for Nyborg Slot - Middelalderens Christiansborg -og følger derfor slotsprojektet, som skal gøre Danmarks ældste kongeborg tilgængelig og begribelig.

Annonce

Præmieret

Arkitekten understreger, at han i hvert fald ikke har købt genbrugssten til huset i Brammersgade, fordi de var billige.

- Stenene kostede nok cirka de samme som de dyreste nye mursten, der er på markedet, siger han.

Men det var åbenbart besværet og prisen værd at genbruge stenene fra Nyborg Slot. I hvert fald er netop stenene en del af begrundelsen for, at Jørn Frøsig Johannsen fik Aarhus Kommunes Arkitekturpris - i øvrigt sammen med blandt andre superstjernen Bjarke Ingels, der har slået stregerne til et 21-etagers hus på havnen i smilets by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Kirketider i påsken

Lokalavisen Nyborg

Charlotte vil hjælpe folk med covid-19 senfølger: Jeg har fundet ud af, jeg kan noget andet end andre massører

Annonce