Annonce
Lokalavisen Nyborg

Klumme: At to og to er fire, vi lærte i vort hjem. I Nyborg Sparekasse bli`r to og to til fem

Sparekassebygningen som den tog sig ud i 1950'erne. Bygget i 1938 i datidens karakteristiske funkisstil efter gadegennembruddet i 1935. Foto: NLA 1939.
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse. Elin Høj Jensen skriver her om sin tid som elev i Sparekassen for Nyborg By og Omegn.

Jeg var elev i Sparekassen sidst i halvtredserne. Vi var omkring 10 elever, en direktør, direktørens sekretær, en bogholder, to fuldmægtige og fire-fem assistenter.

Lokalet i stueetagen var inddelt i en indlånsside til højre og en udlånsside til venstre plus to kasser i midten. Ude i siderne kontorer. På 1. sal var der mødelokaler og personalefaciliteter. I kælderen garderobe, pengeskab, værdibokse og toiletter. Omkring den første i hver måned var der meget travlt i Sparekassen. Folk fik jo dengang udbetalt deres løn i kontanter, og skulle så have deres penge sat ind på deres sparekassebog. Kunden gik hen til skranken med sin sparekassebog, hvor en elev skrev et bilag, tog et kontokort frem, skrev i bogen, som så blev leveret hen til en af kasserne. Senere blev kunden så råbt op af en af kassererne.

Sparekassen holdt åben fra klokken 10 til 16 seks dage i ugen. Ingen måtte gå hjem, før kasserne var talt op og stemte.

Annonce

Når man blev ansat i Sparekassen var yngste elevs første opgave at tælle sparemærker op fra skolerne. De fleste elever havde et hæfte, hvor de kunne klistre indkøbte mærker i. Derefter blev disse hæfter afleveret i Sparekassen og beløbene sat ind på de respektive bøger. Bag på disse hæfter var der lidt reklamer og sparekassens slogan: At to og to er fire, vi lærte i vort hjem. I Nyborg Sparekasse bli`r to og to til fem!

Alt dette foregik jo langt før vores nuværende digitale verden. Om aftenen blev alle ind- og udbetalinger tastet ind på en bogholderimaskine, der stod i kælderen.

Hver termin – juni og december – arbejdede alle over om aftenen blandt andet i indlån med at regne renter ud i hånden på kontokort. Dette terminsarbejde tog cirka 14 dage uden betaling. Men vi fik alle en frokost den sidste dag.

I øvrigt gik vi elever i handelsskole i tre år hver aften undtagen fredag. Nogle af os tog ekstra undervisning i stenografi.

Sparekassen for Nyborg By og Omegn overgik siden til Amtssparekassen for Fyn, derefter Fionia Bank, og sidst Nordea. Lokalerne står pt. tomme.

Fra Baggersgade til Korsgade

Bankverdenen er og har været igennem en større transformation i de sidste årtier.

Nordea Nyborg og Nordea Kerteminde er i dag en sammenslutning af bankens filialer på Østfyn, og disse ledes af vicefilialdirektør Jesper Kristian Andersen – sammen med sit hold på fem bankrådgivere og fire rådgivere under uddannelse.

Nordealokaler i stueetagen i Korsgade nr. 2B. Foto: NLA 2022.

Vicefilialdirektør Jesper Kristian Andersen fortæller, at Nordea flyttede fra Baggersgade til Korsgade i maj-måned 2019, da bankdriften igennem tiderne har ændret sig, og der ikke længere er brug for de mange kvadratmeter.

Bankdriftens transformation igennem tiden er gået fra meget manuelt arbejde til flere og flere digitale løsninger, hvilket har en naturlig indflydelse på mængden af medarbejdere. Til trods for mange digitale løsninger holder Nordea fortsat fast i at have en filial med fysisk kundebetjening.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce