Annonce
Ugeavisen Ølgod

Horne Skole satser på læring i det fri for de yngste

Anton Mortensen Helth Krejlgaard går i børnehave i Horne, hvor han er ved at lære at stave og regne ved hjælp af nogle læringssvampe i sten, som han skal finde forskellige informationer på. Svampene er gemt i Fælleshaverne. - Og så er jeg også ved at lære at spise ude i det fri, siger han. Privatfoto
Der er mange måder at lære på. Et nyt tiltag fra DGI byder man i Horne hjertelig velkommen. Det handler om læring i naturen, hvor bevægelse også spiller en vigtig rolle i undervisningen.

Horne: Gå en meter, lær statistik ved at tælle biler og deres farver, eller bliv klogere på matematikken ved at dyrke georginer og sælge dem til den bedste pris i den lokale brugs.

Det handler om at mærke verden ude i det fri og blive klogere på den- og med den. Den vej har de valgt at gå på Horne Skole, hvor skolen er ved at blive DGI-certificeret udeskole. Det vil sige, at de små klasser - indtil videre én dag i ugen - får undervisning i  byens Fælleshaver. Et grønt område med mulighed for mange aktiviteter og dyrkning af diverse grønt, fem minutters gågang fra skolen.

Fakta om Horne Skole

  • Horne Skole blev i 2018 en del af Trane Skole og Børneby
  • Et fællesnavn for Sig/Thorstrup, Horne og Tistrup-skolerne samt børnehaverne
  • Her er 70 børn fra 0-6 klasse og 13 voksne undervisere
  • Skolen starter dagligt med morgensang, her klappes af dagens fødselarer og almindelig information formidles.

- Vi har arbejdet med undervisning udenfor siden 2013, siger afdelingsleder på Horne Skole,  Anne Øbo, og giver ordet videre til børnehaveleder Pia Jessen, der er en af hovedkræfterne bag ideen.

Børnehaveklasseleder Pia Jessen er en af de bærende kræfter i projekt udeskole i Horne, hvor børnene hurtigt lærer at klæde sig efter forholdene, så de ikke fryser, når det blæser og regner den dag i ugen, hvor undervisningen foregår udenfor. Foto: Tatjana Johnsson
Børnehaven til tredje klasse er med i projekt udeskole i Horne, hvor DGI Vest er med på sparring i forhold til læring og bevægelse i det fri. Privatfoto
Anne Øbo er afdelingsleder i Horne Skole, og hilser projekt udeskole hjerteligt velkommen, fordi det giver god synergi på tværs af skole og foreninger og erhvervsdrivende i byen, og fordi børnene nyder at lære på en ny måde. Udeundervisningen foregår én gang om ugen. Privatfoto
Elvira Wølch Frederiksmose går i 1. klasse i Horne. Hun synes, at man i en udeskole lærer at passe på naturen.- Vi læser her og laver matematik, og så har vi også lært om giftige planter og andre sjove ting, siger hun. Privatfoto
Annonce

Udelivet styrker undervisningen og børnenes indlæring

Det er snart et år siden, at børnehaveklasseleder Pia Jessen gik i gang med at undervise udenfor.

- Vi har så megen glæde af Fælleshavernes beliggenhed her i byen i forhold til undervisningen, og vi samarbejder tværfagligt alt det, vi kan med lokale foreninger, siger hun.

Ofte kommer lokale erhvervsdrivende med rester af et eller andet, der alligevel skal smides væk, som man sagtens kan bruge i udeundervisningen.

- Vi har lige nu haft kunst, hvor vi har dekoreret og malet fliser, vi har fået, der er lagt som gulv i vores hytte, siger Pia Jessen.

En ejer af juletræsmark i nærheden har også doneret overskydende stubbe, som bliver brugt til lidt af hvert i sløjd.


Børnene lærer også at værdsætte en stor madpakke og en varm drik i termokanden, når vi spiser madpakker om vinteren på en udeskoledag.

Pia Jessen


- Børnene lærer meget om kropslig dannelse og selvhjulpenhed. De fryser kun én dag, hvis de ikke har haft nok tøj med til en novemberdag. Det lærer man også af, siger Pia Jessen.

Annonce

Samarbejde på tværs af flere instanser

Udeskoler udelukker ingen muligheder for et bredt samarbejde tværtimod, er det meningen at lokale foreninger, institutioner og forretningsdrivende tænkes ind i udeskolefundamentet og det nære samarbejde i lokalområdet.

- Rent fagligt er udeskolen også med til at styrke samarbejdet mellem lærere og pædagoger, og hvad der ellers foregår i vores lokalsamfund af aktiviteter, for vi forsøger at drage så meget og så mange som muligt med ind i udeskolelivet, siger Anne Øbo og tilføjer:

Det styrker også relationerne til både elever og forældre med et nyt tiltag som dette, og vi oplever ingen begrænsninger fagmæssigt. Det er alletiders med ekstra sparring og inspiration udefra fra DGIs udeskolekonsulenter.

Kartoffeldyrkning i uld i Hornes Fælleshaver i forbindelse med udendørs undervisning. Foto: Tatjana Johnsson
Man kan lære meget ved at sanse og føle. Derfor kan man her gå på forskelliget underlag på barfodsstien i Hornes fælleshaver. Foto: Tatjana Johnsson


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce