Annonce
Randers Onsdag

3500 forskellige sparebøsser i montre: Danmarks eneste museum med sparebøsser ligger i Randers

Ud af de 3500 sparebøsser er den mekaniske Uncle Sam Inge Nielsens favorit. "Der sker så meget, når man trykker på knappen. Han smider mønten i tasken, der åbner sig, mens han flytter på sin paraply og vipper med skægget. Det synes jeg er så fantastisk fundet på", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Inge Nielsen er leder af Sparebøssemuseet i kælderen under Sparekassen Kronjylland i Middelgade, hvor du med garanti kan finde den sparebøsse, du selv havde som barn i samlingen, der tæller 3500 forskellige sparebøsser.

Randers: - Vi skal ned i kælderen, siger Inge Nielsen, da jeg møder hende i Sparekassens Kronjyllands indgangsparti i afdelingen Middelgade 1.

Det der venter os i pengeinstituttets kælder, er Sparebøssemuseet, der er Danmarks eneste museum, hvor der udelukkende udstiller sparebøsser.

I fint oplyste glasmontre står 3500 sparebøsser udstillet – og ikke to er ens.

Annonce

- Vi bliver jævnligt kontaktet af gæster, der har set udstilling, som vil høre, om vi vil have deres samling, men det er vi nødt til at sige pænt nej tak til. Dels fordi vi ikke har plads til flere og dels fordi vi allerede har et eksemplar af langt de fleste af de dansk producerede sparebøsser og vi synes ikke, det vil give mening at have et lager et eller andet sted med mange tusinder dubletter, siger Inge Nielsen, der har været leder af Sparebøssemuseet siden 1. oktober 2003.

- Jeg altid ked af at give et afslag til folk, der vil give os deres sparebøsser i den bedste mening og fordi, de gerne vil have dem på museum. Men jeg har ofte oplevet, at når jeg er kørt ud for at se en samling, er der kun to eller tre ud af 1000 sparebøsser, vi ikke har i forvejen, så det er den rigtige beslutning, vi har truffet om ikke at sige ja til flere, fortsætter Inge Nielsen.

Uncle Sam er Inges favorit

Som alle der har fået eller givet en sparebøsse ved, så må den ikke gives tom. Der skal være lidt mønter i ellers bringer det uheld.

Den skik – eller overtro – bekræfter Inge Nielsen og hun forsikrer, at den er blevet overholdt for langt de fleste af de 3500 af museets sparebøsser, der indeholdt et par gamle en- eller toører, da de blev indleveret til museet.

- Det ved jeg, for det er mig, der tørre støv af, så jeg har alle sparebøsserne i hænderne. Jeg har dog en håndfuld mønter liggende klar på bordet for det tilfælde, at en af sparebøsse der lyder som om den er tom, siger hun med et smil.


Uanset om man er 0 eller 100-årig, kan man i vores samling finde en sparebøsse, man selv har haft på et tidspunkt.

Inge Nielsen, leder af Sparebøssemuseet


Det er ikke kun til eventuelt tomme sparebøsser, at Ingen Nielsen har mønter klar. Museets samling omfatter også en gruppe mekaniske sparebøsser, der stammer fra USA. Sparebøsser som kan noget med en mønt, når man trykker på en knap som for eksempel at sluge den.

- Det er for, at jeg kan vise gæsterne, hvordan de fungerer, at jeg altid har nogle mønter klar, forklarer Inge Nielsen.

Hendes egne favorit i museets samling er Uncle Sam, der er en af disse amerikanske mekaniske sparebøsser.

- Når jeg går og tørrer støv af, kan jeg ikke lade være med at lege med de mekaniske sparebøsser for at se, om de stadig virkede. Særligt Uncle Sam fangede min interesse med det samme, for der sker så meget, som jeg synes er så fantastisk fundet på, siger Inge Nielsen, der altid spørger børn på museet, om de vil se, hvordan Uncle Sam virker.

- Så trykker jeg på knappen, så han smider mønten i tasken, der åbner sig, mens han flytter på sin paraply og vipper med skægget, fortsætter hun.

Annonce

Fik sin første sparebøsse, den dag hun blev født

Sparebøssemuseet er indrettet til at gæsterne kan gå rundt i udstillingen på egen hånd, men når Inge Nielsen er til stede, tilbyder hun ofte at fortælle om det, der kan ses samt dele de historier, der knytter sig til mange af sparebøsserne eller at finde netop den sparebøsse frem, som den besøgende har haft som barn eller ung.

- Jeg plejer at sige, at uanset om man er 0 eller 100-årig, kan man i vores samling finde en sparebøsse, man selv har haft på et tidspunkt, siger Inge Nielsen.

Inge Nielsen har altid haft sparebøsser, som hun har brug til at spare op til særlige lejligheder eller ting hun ønskede sig. Og det med altid, skal tages helt bogstaveligt.

- Min første sparebøsse fik jeg af min moster, da jeg blev født 8. februar 1943. Det var den klassiske postkasse-sparebøsse, fortæller hun.

Gennem årene er det blevet til en række andre sparebøsser og selv om Inge Nielsen stadig har flere af dem stående rundt omkring i sit hjem, bruger hun dem ikke længere til at spare op i.

- Nu står de kun til pynt som for eksempel den store porcelænssparegris i mit sy-værelse, siger hun.

Annonce

Overlever mobilepay

Med fremkomsten af mobilepay, netbank og andre typer af elektroniske pengeoverførelser, kunne man frygte, at tiden er ved at løbe fra den fysiske sparebøsse, men det er ikke Ingen Nielsens indtryk.

- Mange af de børnebørn der kommer på museet med deres bedsteforældre fortæller, at de har en sparebøsse hjemme hos deres bedsteforældrene, og i Sparekassen Kronjylland har man stadig to typer sparebøsser – en til børn og en til alle. Så nej, selv om det med kontanter er ved at ebbe ud, frygter jeg ikke, at tiden er ved at løbe fra sparebøssen, siger hun.

Traditionelt har sparebøsser da heller ikke kun været forbeholdt børn. Det er i høj grad unge og voksne, der historisk har brugt dem – og til dels stadig bruger dem - til at spare op til eksempelvis jul, ferier og gaver.

- Og når vi har stillet overskydende sparebøsser på et bord med et skilt om, at man gerne må tage en, er det da også for det meste voksne, der tager en med hjem, siger hun.

Annonce

Direktørens private samling blev til museum

Sparebøssemuseet blev etableret i Sparekassen Kronjyllands kælder i 1995, da den daværende direktør for Sparekassen Kronjylland, Jacob Leth, gik på pension. Indtil da havde sparekassen haft en mindre udstilling af 450 sparebøsser, som ved etableringen af et egentligt museum blev suppleret med Jacob Leths private samling på 850 sparebøsser, som han havde samlet på rejser i ind- og udland og nu donerede til museet.

I 2004 fik udstillingen tilført yderligere 2200 sparebøsser, da Sparekassemuseet på kursuscentret Klarskovgaard ved Korsør lukkede. Det er disse i alt 3500 sparebøsser, der siden har udgjort Sparebøssemuseets samling.

Den ældste af sparebøsserne blev fundet i en udgravning i København. Den er udført i ler og kan dateres til 1600-tallet.

Annonce

Gik på efterløn og blev museumsleder

Inge Nielsen blev ansat i Sparekassen Kronjylland 1. oktober 1965. En måned før hun gik på efterløn, 1. oktober 2003, blev hun spurgt, om hun kunne have lyst til at passe Sparebøssemuseet i pengeinstituttets kælder.

- Det sagde jeg ja til, men på betingelse af, at jeg skulle aflønnes på niveau med en servicemedarbejder, fortæller Inge Nielsen.

At være leder af museet byder på opgaver der spænder fra at fotografere museets samling til brug for forsikringenat til tørre støv af. Og navnlig på grund af det sidste er Inge Nielsen glad for, at hun stillede kravet om aflønning. Der gik nemlig kun få år, før samlingen voksede betydeligt til sin nuværende størrelse.

- Jeg er på museet 120 timer årligt og det tager i hvert fald 40 timer, når der skal gøres rent i alle montrerne og de 3500 sparebøsser skal støves af, siger hun med et smil.

Dengang Inge Nielsen sagde ja til at tage sig af Sparebøssemuseet, kendte hun ikke til de historier, der knytter sig til mange af sparebøsserne. Dem fik hun dog fortalt af den tidligere direktør for Sparekassen Kronjylland, Jacob Leth, som selv havde bidraget med mange sparebøsser til samlingen. I dag kan hun således historierne, som var det hendes egne, ligesom hun hele tiden prøver at finde ud af mere om museets samling.

- I dag kan jeg slet ikke undvære sparebøsserne og deres historier, så jeg har absolut ingen planer om at stoppe, understreger hun.

Annonce

Var navnløs i begyndelsen

Historisk er det hovedsageligt pengeinstitutter, der har produceret sparebøsser og ved en nylig gennemgang af museets samling viste det sig, at udstillingen indeholder sparebøsser fra godt 600 pengeinstitutter rundt omkring i verden.

- Udover pengeinstitutterne har også en del keramikere fra eksempelvis København og Bornholm lavet sparebøsser, som vi også har en del af. De er ofte udformet som figurer eller dyr, fortæller Inge Nielsen.

Omkring 1900-tallet begyndte de danske pengeinstitutter at få lavet sparebøsser, som de gav til sparerne, når de oprettede en konto i instituttet.

- I begyndelsen var der ikke navne på disse sparebøsser. Det begyndte man først på i 1930’erne, hvilket betød, at sparebøsserne også kom til at fungere som en slags reklame for pengeinstitutterne, siger Inge Nielsen.

Annonce

Er blevet kendt på sociale medier

Ifølge Inge Nielsen er det stort set alle aldersgrupper, der er at finde blandt Sparebøssemuseets gæster, som der typisk er omkring 1000 af årligt.

- Det er lige fra børnehaveklasser, skoleklasser og små foreninger til bedsteforældre med deres børnebørn, siger hun.

Sæsonen 2019 slog dog alle rekorder med i alt godt 2000 besøgende. Inge Nielsen tillægger de sociale medier en stor del af æren for det flotte besøgstal.

- Efterhånden har vi fået en del omtale på Facebook og Instagram og i 2019, kom der udover danskere også en del udenlandske gæster fra især Sverige, Tyskland og Norge i turistsæsonen. Mange går jo ind på de der medier for at se, hvad der er af gratis oplevelser, nu hvor de alligevel er i Randers for at besøge eksempelvis Randers Regnskov, siger hun.

Annonce

Gratis adgang

Sparebøssemuseet har ikke har egen indgang. Man skal gennem indgangen til Sparekassen Kronjylland, Middelgade 1, derfor har museet kun åbent i sparekassens åbningstid, hvilket vil sige mandag, tirsdag, onsdag og fredag klokken 10-16 samt torsdag klokken 10-17.30.

Der er gratis adgang til Sparebøssemuseet.

Sparebøssemuseet i Randers er det eneste museum i Danmark, hvor der kun udstilles sparebøsser. Inge Nielsen har været leder af museet siden 1. oktober 2003, da hun gik på efterløn fra Sparekassen Kronjylland. Foto: Frank Pedresen
Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Randers midtby har kogt høst, efterår og halloween sammen i en cocktail - resultatet er temmelig (u)hyggeligt

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Rema 1000 med kæmpe p-plads kan stå klar til sommer - hvis byggetilladelsen altså når igennem kommunens travle afdeling

Randers Onsdag

Houmedens guldsmed går på pension som 80-årig: - Nu skal jeg giftes, og så flytter vi til Thailand

Randers Onsdag

Det går ad H til i Afghanistan - og det får randrusianerne i traveskoene og til at spytte i indsamlingsbøssen

Randers Onsdag

Heidi rykkede hellere selv en tand ud end hun ville tage til tandlæge

Randers Onsdag

Tandlæge Siw Nielsen bruger samtale og tryghed mod tandlægeskræk

Randers Onsdag

Ledige lokaler lige ned til Randers' nye instagram-venlige lokation: Café eller restaurant vil kræve særtilladelse

Randers Onsdag

Kirsten Marie fik fjernet uheldig skiltning på hundredårig bro i 2019: Nu er skiltene tilbage

Randers Onsdag

Plantorama satser stort i Randers: Vokser med 2200 kvadratmeter under tag

Randers

Mikkel var lærling, men blev én af dem, som Danish Crown-ledelsen ringede til: - Jeg fik en mail om, at jeg havde vundet

Randers Onsdag

Lisabet har forvandlet det tunge i sit liv til at hjælpe andre

Randers Onsdag

Kirstine er Årets frivilligleder i Randers

Randers Onsdag

Benny er vinder af Randers Onsdags Sommerfotokonkurrence

Randers Onsdag

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - den første forklaring holdt ikke vand

Randers Onsdag

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers Onsdag

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers Onsdag

Teresa knokler 12 timer om dagen for at få ny delikatesseforretning klar til efterårsferien: - Vi skal have sol og varme til Randers

Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Randers Onsdag

Lej en hytte ved årets julemarked på Østervold

Randers Onsdag

Fra januar 2022 kan du tage cyklen med i bybusserne i Randers

Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce