Annonce
Randers Onsdag

Bier kan blive årets  havetrend: Sådan får du en insektvenlig have

Et såkaldt bihotel kan medvirke til at skabe bedre forhold for vilde bier. Foto: Plantorama
Summende lyde er tegn på en sund og frodig have, og bivenlige planter hitter både blandt private haveejere og på offentlige arealer. Læs her, hvad du kan gøre for at give de små bestøvere de bedste betingelser.
Annonce

Randers: Haveglade danskere flokkes til havecentre og planteskoler efter nyt til bede og potter, da der i år er et stort fokus på insektlivet. Eksempelvis har Løjstrup Dambrug sydvest for Randers plantet store arealer med bistriber og derved fået mærkningen ”bivenlig” af Danmarks Biavlerforening. Hos havecentret Plantorama i Randers mærker de også et væld af forespørgsler på blomster og buske, der appellerer til især de flyvende insekter.

– Når bierne flyver rundt fra blomst til blomst, er det ikke kun fordelagtigt for klimaet – haven fremstår også mere frodig og levende, og det er noget, randrusianere er interesseret i. Folk kommer i højere grad til os for at købe blomster og buske, som tiltrækker bier. Det kunne godt se ud til at blive årets trend i de østjyske haver, udtaler Martin Ditlev Sørensen, der er centerchef hos Plantorama, Randers.

Annonce

Danske bier har det ad Pommern til

Det store fokus på vilde bier i de danske haver er godt nyt for naturorganisationen Plan Bi, som arbejder med vilde biers ve og vel. Nina Launbøl Hansen er journalist og stifter af Plan Bi, og hun ser et tydeligt behov for at forbedre levevilkårene for vilde bier i Danmark.

– Vilde bier har det ad Pommern til her til lands. De har brug for mere mad, mindre konkurrence og flere steder at bo. Vi har i Danmark 291 registrerede arter, og cirka halvdelen af dem er på den såkaldte rødliste, som er truet i en vis grad. I takt med, at bistader skyder op landet over, og vilde blomster samtidig fjernes fra landskabet for at gøre plads til veje og bygninger, trues de vilde bier på deres levebrød, forklarer Nina Launbøl Hansen.

Annonce

Nøglerne til en insektvenlig have

Vil man som haveejer gøre sin have mere insektvenlig, kommer Martin Ditlev Sørensen med et par generelle anbefalinger, som ikke alene bidrager til en forbedring af biernes levevilkår, men samtidig giver planter, træer og buske optimale betingelser for at blomstre og gro.

Hold haven aktiv hele året:

Det bedste, man kan gøre, er at have en masse forskellige planter i haven. De forskellige biarter er ikke alle aktive samtidig, så det er vigtigt at forsøge at holde haven aktiv så længe som muligt, så der både er noget at komme efter for bierne i foråret og efteråret.

Indret bihoteller:

Udover mad er noget af det vigtigste for en bi et sted at bo. Udhulede træstammer eller mursten med små huller i kan nemt fungere som såkaldte bihoteller og tiltrække flere bier til haven.

Servér biernes livretter: 

Vil man rigtig forkæle bierne, kan man plante frugttræer og bærbuske og pil. Desuden er forårsløg og stauder af forskellige slags guf for dem: klokkeblomster, kurveblomster, maskeblomster, ærteblomster og skærmplanter. Er man i tvivl, kan man altid spørge på en planteskole eller i et havecenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Fond redder midtbyens sjæl

Annonce