Annonce
Randers Onsdag

Byforvandling: Nyt hyggerum i midtbyen

I fredag gik Randers Kommune i gang med at forvandle Houmeden og Erik Menveds Plads, hvor snoede bænke nu er en del af bybilledet. Foto: Annelene Petersen
Latinerkvarteret forvandles til en hygge-plet med bænke, effektlys og flere træer, der styrker stedet identitet.

Randers: I fredags, 12. november, blev der taget hul på at omskabe Erik Menveds Plads og Houmeden til et sted, hvor handlende og andre, der opholder sig i midtbyen, kan finde en plet, hvor de kan slappe af, hygge sig med venner eller nyde omgivelserne og de historiske bygninger som for eksempel Helligåndshuset.

Forvandlingen af Erik Menveds Plads og Houmeden er en følge af den strategiske midtbyplan for det centrale Randers, som byrådet vedtog i 2019. Ambitionerne i planen er, at midtbyen døgnet rundt skal være et attraktivt sted for både handlende, besøgende og byens borgere.

I det kommunale budget for 2021-2024 er der afsat fire millioner kroner årligt i 2021, 2022 og 2023. I alt er der således 12 millioner kroner til rådighed til forvandling af midtbyen, herunder forskønnelse af torve og pladser.

Annonce

Fra midlertidige til permanent løsning

Houmeden eller Latinerkvarteret, som det kaldes, har været igennem flere midlertidige løsninger gennem årene. Nu skal der laves noget permanent. Den kommunale forvaltning har sammen med Randers City Forening, de lokale butikker i området og en rådgiver arbejdet på at formulere en fælles vision for de forandringer, der skal løfte Houmeden/Latinerkvarteret og Erik Menveds Plads.

- Midtbyen skal udvikles med afsæt i de enkelte pladser, stræder, torve og gaders identitet og unikke karakteristika samtidig med, at byens særegenhed med smalle stræder og passager fremhæves, fortæller midtbykoordinator hos Randers Kommune, Line Heydorn.

- Houmeden er blomstret op igennem de seneste fem år. Vi har testet forskellige tiltag i gaden, som har virket og blandt andet betydet, at efterspørgslen efter butikker er vokset. De ting, som vi har testet, har vi lært meget af. Nu er tiden kommet, hvor vi ikke længere skal teste, men hvor vi skal lave noget permanent, supplerer citychef i randers City Forening, Mette Bræmer-Jensen.

Annonce

Respekt for historie og kringlede stræder

Visionen er at skabe et levende og samlende byrum for alle i den sammensatte historiske bymidte – et byrum, hvor lysten til ophold styrkes.

- Det er vigtigt, at udviklingen sker med respekt for det enkelte steds historie og midtbyens kringlede stræder. I det aktuelle projekt er det derfor lagt vægt på, at både det historiske Houmeden og Helligåndshusets herlighedsværdi bevares, fortæller Line Heydorn.

- Det er vigtigt, at udviklingen sker med respekt for det enkelte steds historie og midtbyens kringlede stræder.

Line Heydorn, midtbykoordinator

- Det nye skal støtte oplevelsen af byrummet, ikke overtage det. Det er det eksisterende, der sætter dagsordenen. Det nye inventar må gerne skabe sin egen dagsorden, men det skal opleves som et nutidigt lag, der kan opleves sammen med de historiske rammer, konstaterer, Mette Bræmer-Jensen.

Annonce

Bænke af overdimensionerede spaghetti-rør

Randers Kommune og cityforeningen har derfor omhyggeligt udvalgt det inventar, som i løbet af de kommende uger kommer til at forvandle Houmeden og Erik Menveds Plads til et sted, hvor handlende og andre brugere af midtbyen kan få mulighed for at dvæle, måske hvile benene under indkøbsturen, og nyde både de historiske og nye omgivelser.

Her ses, hvordan bænkene (de røde streger og cirkler) og de nye træer bliver placeret i Houmeden og på Erik Menveds Plads. Tegning: Randers Kommune

Hovedbestanddelen af forvandlingen kommer til at bestå af tre snoede og to runde bænke, der udføres i tynde rustfri stålrør, så de er luftige, og ikke på nogen måde dækker for de historiske bygninger. De ligner nærmest, som var de skabt af overdimensionerede spaghetti-rør. Der er lagt vægt på, at de ikke bare skal bruges til at sidde på, men også er flotte at se på.

Den største af de snoede bænke placeres på pladsen foran Helligåndshuset ved statuen af Konen med Æggene. Respekten for det eksisterende og historiske er også indtænkt her. Den bliver således udformet og placeret, så det ikke vil hindre studenterne fra Handelsgymnasiet i at gennemføre den traditionelle dans omkring statuen på pladsen.

Annonce

Wayfinding

De to andre snoede bænke placeres henholdsvis i Snaregade og ud for Helligåndshuset på Erik Menveds Plads ned mod Kirketorvet. De snoede bænke er udformet, så de kan bruges så fleksibelt som muligt og fra begge sider. Nogle af bænkene har også på en del af bænken et ryglæn, hvis man foretrækker det.

De to runde bænke placeres på Houmeden, så den ene kan ses fra Rådhustorvet og den anden fra Store Voldgade. Her vil man også både kunne sidde med ansigtet ud mod livet på gaden eller med ansigtet ind mod cirklens midte, hvis man for eksempel er flere, der ønsker at sidde og tale sammen.

Midtbykoordinator i Randers Kommune Line Heydorn (tv) og citychef Mette Bræmer-Jensen ved det skilt, der i nogen tid har stået på pladsen for at fortælle forbipasserende om den kommende forvandling. Foto: Per Schultz-Knudsen

- Det er en del af herlighedsværdien ved inventaret, at folk kan føle sig trygge og for eksempel selv bestemme, hvordan de vil sidde. Bænkene er også så store, at der er rigelig plads til, at folk kan sidde på dem uden at føle, at de kommer til at bryde andre siddendes intimsfære, konstaterer Line Heydorn.

- Med placeringen af bænkene har vi også taget med i betragtning, at de kan være med til at trække folk til pladsen, for eksempel fra Rådhustorvet, hvorfra man jo vil kunne se den ene af de runde bænke. Dermed kan de fungere som wayfinding, vække nysgerrigheden og vise, at Houmeden og Erik Menveds Plads har meget at byde på, fortæller Mette Bræmer-Jensen.

Annonce

I dialog med Museum Østjylland

Bænkene suppleres af nye, mere markante, træer og Gobo-spotlys, der vil sende forskellige cirklende figurer ned på belægningen. Lygtepælene og lamperne udføres i afdæmpet, gylden messingfarve.

Alt er specielt designet til at passe ind i Houmeden og på Erik Menveds Plads. Og det hele monteres, så der tages så meget hensyn til for eksempel de historiske belægningssten som muligt. Derfor sker det også i en dialog med Museum Østjylland.

Bænkene og træerne vil også blive placeret, så det bliver muligt at vælge, om man vil sidde i solen eller hellere i skyggen.

Annonce

Skal bruges døgnet rundt

I forbindelse med placeringen er der også taget hensyn til både de stationære forretninger og til torvehandelen, som det er meningen skal fortsætte på området.

- Inventaret skal ikke hindre eller begrænse noget af det eksisterende. Det skal opleves som noget ekstra. Noget, som er med til at udnytte pladsen mere, og det skal kunne fungere og bruges hele tiden – fireogtyve-syv, fastslår Mette Bræmer-Jensen.

Hele projektet er udarbejdet sammen med arkitektfirmaet Gustin Landskab, Århus, og bænkene laves lokalt hos Design Smedien i Kristrup.


Annonce
Randers Onsdag

Første gang endte det med lang næse: Køkkenbutik rykker i ønske-lokaler på Nikkelvej

Annonce
Randers Onsdag

I ovnen reduceres vi til cirka fire kilo: Christian Skjødt har 37-års erfaring som krematør

Annonce
Randers Onsdag

Folkemøde Randers og AOF i samarbejde: Foredragsrække varmer op til årets lokale folkemøde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Secondhand-tøj er førstevalg for Lucinda Nielsen

Randers Onsdag

Kunst ind med far i hånden - åbner nu galleri i Randers

Randers Onsdag

Kendt ansigt bag disken i ny slagterbutik på Ved Volden

Randers Onsdag

Formand for Randers Freja Motion, Sven Grove Jørgensen: - Jeg er afhængig af at løbe

Randers Onsdag

Efter turbulent første år: Min Købmand i Bjerregrav genåbnede i fredags

Randers Onsdag

Unik kagebutik drejer nøglen rundt efter kun et halvt år: - Kunderne har været fantastiske, men der har ikke været nok af dem

Annonce