Annonce
Randers Onsdag

Coronakrisen udstiller danske musikeres vilkår

- Jeg er på sin vis ked af, at eventyret med musikken ikke endte lykkeligt. Jeg er vokset op i et hjem med musik, har brugt hele min barndom, ungdom og en stor del af mit voksne liv på musik. Til sidst måtte jeg vælge en sikker vej, siger Kristian Kjærulff Ravn, der er opvokset i Randers men i dag bor i Norge. Pressebillede
Kristian Kjærulff Ravn, der er opvokset i Randers, droppede for et par år siden drømmen om at kunne leve af musikken men slipper ikke sangskrivningen.
Annonce

Randers: På Keminova Cowboys' nye album kan man høre nummerer "Skidt på Hvidt" skrevet og sunget af Kristian Kjærulff Ravn. Nummeret er indspillet for snart et år siden, altså lang tid før der var nogen, som havde hørt ordet covid-19. Men pludselig er budskabet i nummeret blevet uhyggeligt aktuelt.

- "Skidt på Hvidt" handler blandt andet om, hvordan hverdagen og livet som borger i Danmark ofte kan virke som et cirkus, hvor vi trækkes rundt i manegen uden at reflektere over, hvad der egentlig foregår. Jeg tror, at vi alle under corona-karantænen har oplevet, at vores eget hverdagscirkus pludselig blev sat på standby, og vi fik tid til at mærke os selv og filosofere over den hverdag, som vi netop satte i stå. Og på hvordan vi har tænkt os at forme vores fremtidige hverdag på en måde, så vi ikke bare trækkes rundt i manegen efter samfundets normer, fortæller Kristian Kjærulff Ravn.

Han er frontfigur i bandet Ulvetimen og har været en del af musikerkollektivet Keminova Cowboys, fra det startede i 2017.

Kristian Kjærulff Ravn er opvokset i Randers, nu bosat i Sandnes i Norge, hvor han bor med sin kone og tre børn.

Kristian Kjærulff Ravn

Kristian Kjærulff Ravn, 34 år, dansk musiker, opvokset i Randers, nu bosat i Norge.

Frontfigur i bandet Ulvetimen.

En del af albumaktuelle Keminova Cowboys.

Nummeret "Skidt på Hvidt" findes på det nye album "Cirkus Danmark".

Annonce

Droppede drømmen

Han droppede for et par år siden drømmen om at kunne leve af musikken, og den beslutning er han i disse uger tilfreds med.

- For mig er nummeret også en måde at sige farvel til freelance-, musiker- og rakkerlivet. Et liv hvor der sjældent er penge nok til dagen og vejen, med mindre man er mellem de cirka fem procent af musikere, som konstant spilles på DR. Coronakrisen har virkelig ramt mange af mine venner i musikbranchen, og det er stærkt kritisabelt, at branchen ikke er bedre beskyttet mod tilfælde, som den vi står i nu. De dårlige forhold har gennem årene kostet kulturen mange værdifulde oplevelser, og coronakrisen kommer til at koste endnu flere musikere og kunstnere, som ligesom mig, vil søge trygheden i et fast arbejde, forudser Kristian Kjærulff Ravn.

Han har taget en uddannelse som søofficer, og arbejder i dag som vagthavende officer på et miljøskib, der overvåger havmiljøet og indgår i Danmarks beredskab. Et job han er meget glad for, på trods af, at drømmen altid havde været at være fuldtidsmusiker.

- Jeg er på sin vis ked af, at eventyret med musikken ikke endte lykkeligt. Jeg er vokset op i et hjem med musik, har brugt hele min barndom, ungdom og en stor del af mit voksne liv på musik. Til sidst måtte jeg vælge en sikker vej. Ungerne skal have samme muligheder og tilbud som dem jeg selv fik som barn. Dem kunne jeg ikke tilbyde med min daværende levevej, understreger Kristian Kjærulff Ravn og tilføjer, at han dog aldrig kommer til at slippe sangskrivningen.

Skidt på hvidt

Skidt på hvidt

Jeg har pulver, hvidt i posen, jeg har brændstof til psykosen,

og min hensigt et ”legit” for den står skrevet skidt på hvidt.

Jeg er en grundlovs forudsætning, jeg er en folkekær beretning.

Jeg er ligesom dine fædre, jeg ved bar' en smule bedre.

Jeg sku for længst ha' haft et spark, men jeg er en del af Cirkus Danmark

Du er savsmuld i manegen, du er min hest foran kortegen

Du er et tandhjul i maskinen, du er løsningen, vaccinen.

På de rigestes problemer, du er samfunds-vitaminer.

Har et hjerte fyldt af sorger mens vi langsomt kører dig over.

Der er intet du kan gøre, du må bare la' dig smøre

Lyt til pisken glem tabellen Du kan blive "STAR" i luksusfælden,

Vi kan sagtens hjælpe dig på den BELAGTE lånevej.

Kobbel ind og gi' den gas Til vores RKI-kalas

Kom på listen, ryg af hesten, du skal da være med til festen.

Du må sidde ved klaveret, "kom nu, spil ét nummer mere!!!!"

Smid krogen sir' kaptajnen, træk i bremsen, vær din egen,

Lad dig ikke dedikere, hvem du er før du kreperer.

Riv cirkusteltet ned, tro på håb og kærlighed.

Til det sidste, for din næste, vi er alle vilde heste.

De vil tæmme og dressere til vi ikke klarer mere.

Musikalsk legeplads med holdninger

Albummet Cirkus Danmark er netop udkommet, og det er Keminova Cowboys andet album. Her har musikere fra de fem bands Sonja Hald, Ulvetimen, Hverdagens Helte, Michelle Birkballe og Telestjernen hver bidraget med samfundsrevsende sange.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce