Annonce
Randers Onsdag

Fortid på michelin-restaurant: Anerkendte kokke åbner fiskehandel i Randers

Mato Fiskehandel, som kokkene Tomas Rask Holm (tv) og Mark Wilstrup Toft står bag, åbner 20. maj. Foto: Kurt Helge
Det er ikke hvem som helst, der torsdag i denne uge åbner en fiskeforretning i Randers. Det er to kokke med erfaring fra nogle af Østjyllands bedste restauranter. Udover at lange fersk fisk over disken, vil de kokkerere færdige fiskeretter til randrusianerne.

Randers: At drive butik er nyt for dem, men det er arbejdet med fødevarer langt fra.

Torsdag 20. maj åbner Mato Fiskehandel i Trangstræde, og bag den står kokkene Tomas Rask Holm og Mark Wilstrup Toft, der har været venner siden kokkeskolen, og som begge har erfaring fra en række østjyske toprestauranter.

Blandt andet har de begge en fortid hos Stephansens Hotel, mens Tomas Rask Holm også har tryllet i køkkenet hos både Det Gamle Apothek og michelin-restauranten Frederikshøj i Aarhus.

Annonce

Senest har de drevet Brasserie Mato sammen, men coronakrisen tvang dem til at dreje nøglen om, og derefter greb de muligheden for at skifte spor og dermed få mere tid til også at være familiefædre.

- Vi vil agere, som arbejdede vi stadig i de bedste restaurationskøkkener. Forskellen bliver, at vi får mere humane arbejdstider, og det gør, at vi kan lægge ekstra energi i arbejdet. Vi glæder os - og det gør vores familier også, lyder det samstemmigt fra de to kokke, som også understreger, at de ikke vil gå på kompromis med kvaliteten, selv om de nu står i en fiskebiks og ikke i en restaurant.

Fersk, forberedt og tilberedt

Det er kun ganske kort tid siden, at Randers Laksen åbnede på Østervold. Dermed vil byen snart have to fiskeforretninger tæt på hinanden, men Mark Wilstrup Toft er ikke i tvivl om, at der vil være plads til dem begge.


Vi kører et koncept, hvor vi kun vil sælge og servere de bedste råvarer. Frisk fisk, der passer til årstiden, og takeaway, som kan spises på stedet eller bringes med hjem til frokost eller aften. Randers skal for eksempel få muligheden for at smage rigtige rejer. Det er nemlig ikke de bløde og lidt seje vandede rejer, der har ligget i lage i lang tid eller er optøet fra frokost. Nej, en rigtig reje skal være frisk, sprød og kødfyldt, som når man spiser en hummer.

Tomas Rask Holm og Mark Wilstrup Toft, Mato Fiskehandel


Han fortæller, at Mato Fiskehandel vil være en traditionel fiskebutik med et tvist. Der vil være både fersk fisk, nem aftensmad der bare skal en tur i ovnen eller på grillen og færdiglavede fiskeretter som stjerneskud, fiskefrikadeller, fish and chips og en avanceret udgave af rejemaden.

- Vi kører et koncept, hvor vi kun vil sælge og servere de bedste råvarer. Frisk fisk, der passer til årstiden, og takeaway, som kan spises på stedet eller bringes med hjem til frokost eller aften. Randers skal for eksempel få muligheden for at smage rigtige rejer. Det er nemlig ikke de bløde og lidt seje vandede rejer, der har ligget i lage i lang tid eller er optøet fra frokost. Nej, en rigtig reje skal være frisk, sprød og kødfyldt, som når man spiser en hummer, lyder det fra de to kokke.

Til de færdige retter vil alt lige fra brød til remoulade være lavet fra bunden i Mato Fiskehandels eget køkken.

- De retter, vi serverer eller sælger som takeaway, skal også have en kvalitet, der er et restaurationskøkken værdigt, fastslår de to venner, der hver har bidraget med to forbogstaver til navnet "Mato Fiskehandel".

Annonce

Røgvarer og gårdbutik

Til dem, der selv vil tilberede deres fisk, står kokkene klar med vejledning og alle de råvarer, man kan få brug for til sin menu.

Tidligere holdt Familiekøkkenet til på adressen, men nu er Tomas Rask Holm (tv) og Mark Wilstrup Toft ved at forvandle lokalerne på Trangstræde 1 til en fiskeforretning. Foto: Kurt Helge

- Ingredienserne har vi i butikken, så man kan altså købe både den friske fisk og alt, hvad der hører sig til i samme butik, siger de og remser op, at det blandt andet gælder røgvarer, olier, soya, tangprodukter, kaviar, trøffel, hjemmelavet aioli, remoulade, mayonaise og brød fra egen ovn. Dertil kommer årstidens grønt.

- Når der er sæson for det, vil man blandt andet kunne få asparges fra en lokal gård og nyopgravede, vaskede kartofler, fortæller Mark Wilstrup Toft.

Mens fisken kommer fra Kyst Food i Hanstholm, kommer butikkens røgvarer fra Einar Christensen Fiskerøgeri ved Aarhus Havn og grøntsagerne fra Søhavegård i Læsten.

Annonce

Ingen fisk om mandagen

Når Mato Fiskehandel 20. maj åbner, vil det de første dage være med gratis smagsprøver og fiskedeller til en flad fem'er.

Efter åbningsfesten vil butikken være åben tirsdag-fredag klokken 10-17.30 og lørdag klokken 9-13.30.

- Vi har lukket søndag og mandag, og det er ganske enkelt fordi, det ikke er muligt at få leveret frisk fisk de dage, forklarer Mark Wilstrup Toft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce