Annonce
Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Elever fra C La Cours Skolen spredte frøbombernes indhold af vild blomsterfrø i Vestparken. Foto: Frank Pedersen
For at give bedre forhold for bybier, hjalp elever fra C La Cours Skolen med til at sprede vilde blomsterfrø i det nyanlagte bed i Vestparken.

Randers: - Når I smider bomben, er det vigtigt, at I gør sådan her, så det hele ikke lander ét sted, siger leder af Underværket, Annemarie Winther, og går godt ned i knæene mens hun med fejende bevægelser fører højre arm fra side til side.

Vi er i Vestparken hvor elever fra 2. b og 3. a fra den nærliggende C La Cours Skole er i fuld gang med at løsne snorene fra de udleverede frøbombe-poser, der indeholder en blanding af vilde blomsterfrø, der skal sås i det nyanlagte bed i parken. Frø der til næste år skal vokse op og blive til et frodigt tag selv blomsterbord for sultne bier og andre insekter.

Annemarie Winther fortæller, at Underværket har fået lavet i alt 1000 poser med vilde blomsterfrø i et samarbejde med Gaia som et led i deres STU-elever undervisning.

Annonce

- Det er vigtigt, at blomsterfrøene kommer i jorden nu, fordi det er på dette tidspunkt af året, at de vilde blomster selv spreder deres frø, siger hun og fortsætter:

- Så da jeg - i en anden forbindelse - for et stykke tid siden talte med repræsentanter fra C La Cours Skolen, spurgte jeg, om de ville have nogle frøbombeposer med hjem, da jeg ved, at skolen ofte bruger Vestparkens arealer i deres undervisning, fortsætter hun.

Den opfordring blev hurtigt grebet af skoleleder på C La Cours Skolen, Jens Anker Hansen.

- Det ville jo være dumt at sige nej til sådan en god idé, for i faget natur og teknologi lærer vores børn i 2. og 3. klasse blandt andet om bestøvning og hvad det er, bier laver, siger han.

Skal følge udviklingen af blomster og bier

Det er planen, at 2. b og 3. a til foråret skal følge udviklingen i det bed, de selv har været med til at så, dels hvordan blomsterne klare sig og dels hvordan, de tiltrækker bier og andre insekter.

Leder af Underværket, Annemarie Winther, og skoleleder for C La Cours Skolen, Jens Anker Hansen, fandt hurtigt sammen om, at skolens elever skal være med til at skabe bedre betingelser for bybier og andre insekter. Foto: Frank Pedersen

- Desuden synes vi på skolen, at det med tanke på at skabe mere biodiversitet er verdens bedste idé at have stader med bybier, som dem Underværket nu har fået på taget. Derfor har vi tilbudt Underværket, at de også kan sætte stader med bybier op på vores tag, siger Jens Anker Hansen, der opfordrer andre skoler at gøre det samme.

- Det genere jo ingen at have et stade stående, for bybier gør jo ingenting udover at lave honning, fortsætter han.

Den opbakning glæder Annemarie Winther, da hun og Underværket har et ønske om at kunne etablere et beskæftigelsesprojekt med bybi-satellitter rundt om i byen samt tilhørende bede med vilde blomster, der fungerer som næringssteder for bierne, der flyver i en radius af to kilometer fra stadet, når de skal ud og finde nektar.

- Det er ikke os, der skal gå og høste honning, det er Underværkets projekt. Men vi stiller gerne vores tag til rådighed, for på den måde kan vores elever følge med i, hvordan tingene udvikler sig ved eksempelvis at holde gang i bede som dette i Vestparken, siger Jens Anker Hansen.

- I stedet for at læse om det i en bog eller se en film, er vores elever en del af projektet og det er en fantastisk oplevelse, fortsætter han.

Annonce

Win-win-win og meget mere

C La Cours Skolen har som målsætning, at skolen og dens elever aktivt skal være en del af byen ved at lave projekter med byens aktører som eksempelvis Underværket, Randers Teater eller museet.

En frøbombe indeholder cirka syv gram blandede frø af vilde blomster som eksempelvis Cikorie, Hvid okseøje; Hvid snerre, Kornblomst, Almindelig slangehoved og Læge-hundetunge. Foto: Frank Pedersen

- Det er vigtigt, for på den måde kommer eleverne ud og mærker livet, siger Jens Anker Hansen.

Et anden kerneværdi for skolen er, at eleverne skal være aktive og opleve, fremfor blot at se eller læse om ting i bøger.

- Det kan godt være, at de børn der har været med til at kaste frøbomber i dag kun har været her et kvarter, men det at de selv har gjort det, gør at det sidder fast i dem, siger Jens Anker Hansen og fortsætter:

- Hvis det så ovenikøbet kan være medvirkende til, at Randers Kommune bliver yderligere biodiversitetspræget med bybier og så videre, er vi som skole bare megaglade. Så er det win-win-win og meget mere.

Annonce

Bier forveksles med hveps

Liv Rex Simonsen og Mathilde Nøregård Skrudland Bjørn fra C La Cours Skolens 2. b er begge vant til at så blomster hjemme hos dem selv, og de fik da også hurtigt tømt deres frøbombeposer.

Liv Rex Simonsen (tv.) og Mathilde Nøregård Skrudland Bjørn fra C La Cours Skolens 2. b var sammen med resten af klassen med til at kaste frøbomber i Vestparken. Foto: Frank Pedersen

- Men det er første gang, jeg har sået noget udenfor vores egen have, siger Mathilde, hvorimod Liv har prøvet det en gang tidligere dengang, hun gik i børnehave.

Årsagen til at de sammen med klassekammeraterne var med til at skabe et nyt bed i Vestparken, havde de to piger helt styr på.

- Det er fordi der ikke er så mange bier tilbage. Der er nemlig mange, der slår bier ihjel, fordi de tror, det er hvepse, forklarer Liv og Mathilde nikker.

Annonce

Det går ud over blomsterne, når græsset slås

Ella Birgitte Drejer Winther og Falula Asvig Hintze fra 3. a har også en god del erfaring i at så blomster.

"Når man slår græsset, slår man også de blomster, der er i græsset. Derfor er det en god idé at lave bede som de her," siger Ella Birgitte Drejer Winther (th.) og Falula Asvig Hintze fra C La Cours Skolens 3. a. Foto: Frank Pedersen

- Men det er første gang, jeg er med til at så vilde blomster, siger Filula.

Bedet med de vilde blomster i Vestparken skal være med til at øge bestanden af bier og andre insekter. At det er nødvendigt at lave et sådan bed i stedet for bare at have en stor græsplæne, har Elle og Falula en god forklaring på:

- Når man slår græsset, slår man også de blomster, der er i græsset. Derfor er det en god idé at lave bede som de her, siger de.

Eleverne fra C La Cours Skolen benytter i forvejen ofte Vestparken, når det er passer sammen med undervisningen. For Ella og Falula får de fremtidige ture i parken nu en ekstra dimension.

- Når vi er her, skal vi skal helt sikkert lige op og se til bedet og bierne, når blomsterne kommer frem til næste år, siger de.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce