Annonce
Randers Onsdag

Gaias Basar er en rummelig butik

"Fordi jeg kan", siger Dorte Heitmann om grunden til, at hun altid har prioriteret at have plads til at ansætte mennesker med udfordringer siden, hun åbnede Gaias Basar i 2004. Foto: Frank Pedersen
Dorte Heitmann har som indehaver prioriteret at ansætte mennesker med udfordringer siden, hun åbnede Gaias Basar i 2004.

Randers: Siden Dorte Heitmann i 2004 første gang åbnede døren til sin butik, Gaias Basar, Erik Menveds Plads 6, har hun udover det almindelige personale også altid holdt døren åben for mennesker, der af fysiske eller psykiske årsager ikke kan overkomme at have et fuldtidsjob.

Gaias Basar på Erik Menveds Plads lever således op til at være en af Randers’ CSR-certificerede virksomheder, hvor CSR står for Corporate Social Responsibility - eller på dansk: En social ansvarlig virksomhed.

Dorte Heitmanns svar på, hvorfor hun insisterer på Gaias Basar skal påtage sig et socialt ansvar, lyder kort og godt:

Annonce

- Fordi jeg kan.

- Og fordi det gør noget godt for Gaias Basar som virksomhed. Det er ikke kun for at hjælpe andre mennesker og vise, at butikken har en rummelighed, at jeg prioriterer CSR højt. Det bidrager også med noget godt til min medarbejdergruppe. Det at vi kan rumme mennesker, der har nogle udfordringer, gør at vi også internt bliver socialt ansvarlige, hvilket har en utrolig positiv virkning på arbejdsmiljøet, uddyber Dorte Heitmann.

Dertil kommer fornemmelsen af, at Gaias Basar på denne måde er med til at bidrage med noget til samfundet.

- Vi har overskuddet til det og det er mega-optur at se, når vi sammen får det til at lykkes for et menneske der har udfordringer, siger Dorte Heitmann.

Hun tilføjer, at med lykkes mener hun, at de mennesker det drejer sig om er kommet et skridt videre i forhold til, da de begyndte i butikken. Uanset om det drejer sig om et kort praktikforløb, der skal bruges til at komme videre og få arbejde et sted eller om det er et længerevarende forløb på halve eller hele år, der kan munde ud i ansættelse i Gaias Basar eller en anden virksomhed eller at vedkommende kommer i gang med et studie.

- I den periode de er her er det en win-win situation, hvor den der er ansat på CSR-vilkår kan se sig selv fungere på en arbejdsplads samtidig med, at vi får vi hjælp til at få udført noget arbejde, siger hun.

Vil gøre op med tendens

I forhold til økonomi er det kommunen, der betaler så længe, der er tale om et kortere CSR-praktikforløb i Gaias Basar. Det er ikke tilfældet, når der er tale om fleksjob.

- Men når jeg ansætter en i fleksjob, sørger vi for i fællesskab at definere jobfunktionen ud fra, hvad vedkommende kan og så betaler jeg fuld og normal løn for de timer, han eller hun er her, siger Dorte Heitmann.

Ifølge Dorte Heitmann har der tidligere været en tendens til, at Gaias Basar og andre CSR-certificerede virksomheder blev betragtet som nogle, der var gode til at skaffe billig arbejdskraft ved at tilbyde korte praktikforløb. Den tendens vil hun gerne gøre op med.

- Det kræver meget af en virksomhed at have mennesker med udfordringer ansat i et praktikforløb, ligesom det kræver meget af kollegaerne, siger Dorte Heitmann, der tilføjer, at det ikke kun er i Gaias Basar, det forholder sig sådan.

Dorte Heitmann er en del af det ledermentorkorps på 12 CSR-virksomheder i Randers Kommune, der er dannet med henblik på at yde støtte til samt vejlede virksomheder, der er eller påtænker at blive CSR-virksomhed.

- Fra de samtaler jeg har haft med de andre mentorer og øvrige CSR-virksomheder ved jeg, at det er gældende allevegne. Alle som én siger, at det er et stort arbejde at have ansatte, der af den ene eller anden grund er på kanten af arbejdsmarkedet, fortæller hun.

Annonce

Sagde ja til at være mentor

Da Jobcenter Randers spurgte Dorte Heitmann om hun ville stille sin store erfaring til rådighed som en af de 12 ledermentorer i det nye korps, sagde hun ja med det samme.

- Jeg ved, at der er store fordele ved som CSR-virksomhed at være med til at tage et ansvar. Min viden og de erfaringer jeg har gjort i Gaias Basar, vil jeg gerne være med til at udbrede, for der er mange virksomhedsledere, der gerne vil være med, men er lidt bange for, hvordan de skal gribe det an og komme i gang, siger hun.

Noget af det vigtigste, når man vil ansætte mennesker på CSR-vilkår, er i følge Dorte Heitmann, at man er nødt til at se på den enkeltes individuelle udfordringer.

Som eksempel nævner hun, at det ikke nytter noget at kræve, at folk skal møde klokken 8 for at stå ved et samlebånd som de øvrige på arbejdspladsen, hvis den største udfordring for den ansatte på CSR-vilkår er at møde klokken 8.

- Hvis man vil have succes, er man til en start nødt til at tilpasse virksomheden denne person. Jeg har flere gange stået i lignende situationer, hvor vi har aftalt, at de CSR-ansatte kunne møde klokken 12. De finder dog hurtigt ud af, at det ikke er så sjovt, for alle de andre, der er mødt tidligere har været med til den daglige briefing og har haft tid til at få snakket lidt privat. Der går derfor ikke lang tid, før de af sig selv finder ud af, at det er sjovere at møde på samme tidspunkt som kollegaerne, fortæller Dorte Heitmann.

Udover at udvise medmenneskelighed, være rummelig og lytte, peger Dorte Heitmann på, at hun i Gaias Basar har haft stor succes med at stille krav, når hun ansætter en på CSR-vilkår.

- Vi er ikke en legeplads. Vedkommende skal udføre et stykke arbejde på lige fod med de andre i butikken. Det er måske ikke sket tidligere, så netop det med at blive set på lige fod med de andre har flere gange været stærkt medvirkende til at personen er vækste, fordi det giver en følelse af at være en del af gruppen, siger hun.

Annonce

Vil hellere opfordre end tvinge

Selv om Dorte Heitmann i Gaias Basar kun har haft gode oplevelser som CSR-virksomhed og i årenes løb har oplevet mange succeshistorier, mener hun ikke, at det burde være obligatorisk for virksomheder over en vis størrelse at udvise samme rummelighed ved at være CSR-certificeret.

- Man kan ikke sige, at man burde være rummelig, for hvis man ikke er det, men forsøger fordi det er en pligt, går det galt. I stedet for en succeshistorie, vil man stå med en person, der har fået endnu et nederlag - det har disse mennesker som oftest for mange af i forvejen, siger hun.

- Men jeg vil klart opfordre til, at man som virksomhed går ind i det og arbejder med CSR, hvis man har den fornødne rummelighed, for det er en gevinst hele vejen rundt, fortsætter Dorte Heitmann.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce