Annonce
Randers Onsdag

Mette er Tinas arme i Gaias Basar

Tina Heitmann (forrest) og Mette Koch er begge ansat i fleksjob i Gaias Basar. "Da Tina fik leddegigt og ikke længere selv kunne løfte ting, blev jeg ansat som hendes muskler", siger Mette Koch. Foto: Frank Pedersen Fordi Tina Heitmann (forrest) har leddegigt, er Mette Koch ansat
Tina Heitmann har leddegigt og Mette Koch har kronisk træthed som senfølge af et kræftforløb. Begge er ansat i fleksjob i Gaias Basar.

Randers: - Jeg er ansat som Tinas muskler, siger Mette Koch og ler.

Vi sidder i Gaias Basars køkken og Tina Heitmann smiler ved kollegaens formulering, men vedgår gerne, at det er en meget god beskrivelse.

Begge er ansat i Gaias Basar i fleksjob på nedsat tid, hvor indehaveren, Dorte Heitmann, siden butikken åbnede i 2004 som supplement til det øvrige personale har prioriteret at udvise social ansvarlighed ved at ansætte mennesker, der har særlige udfordringer. Det der på engelsk kaldes Corporate Social Responsibility, i daglig tale CSR.

Annonce

Fra almindelige vilkår til fleksjob

Tina Heitmann havde i en årrække været ansat på helt almindelige vilkår i sin søsters butik på Erik Menveds Plads, da hun en morgen i begyndelsen af 2019 vågnede med fingre, der havde sat sig fast og ikke kunne rettes ud.

- Op til den morgen havde jeg længe haft ondt i min højre fod, men jeg troede, at det nok ville gå i sig selv, så som det pligtopfyldende menneske jeg er, var jeg blevet ved med at gå på arbejde. Men den morgen tænkte jeg, at der var noget helt galt, så endelig gik jeg til læge, fortæller Tina Heitmann.

Efter en række undersøgelser fik hun i marts 2019 konstateret, at smerterne i foden skyldtes, at hun i lang tid havde gået rundt med en fraktur samt at de fastlåste fingre skyldtes, at hun havde leddegigt. Disse to konstateringer resulterede i, at Tina Heitmann blev langtidssygemeldt frem til efteråret 2019.

- At have leddegigt er rimelig alvorligt, så jeg var selvfølgelig meget rystet over diagnosen, fortsætter hun.

Tina Heitmann bor i Skanderborg Kommune og da langtidssygemeldingen løb ud, begyndte hun via et samarbejde med Dorte Heitmann og kommunen en stille og rolig opstart i et fastholdelsesfleksjob, hvor hun til en start var et par timer om ugen i Gaias Basar.

- Jeg ville bare være mit gamle jeg, så det at kunne blive i mit arbejde var - og er - simpelthen mit største ønske, siger Tina Heitmann, der det seneste års tid har været ansat i et 10-timers fleksjob i Gaias Basar.

Annonce

Ville bare sige hej, men fik fleksjob

Selv om hun på den måde arbejdspladsmæssigt er tilbage til tiden før, hun fik konstateret leddegigt, er det langtfra alt, der er som det plejer. Der er en hel del, Tina Heitmann grundet sin sygdom ikke kan længere som eksempelvis at bære eller løfte ting, ligesom hun heller ikke længere kan hente noget nede i lageret, hvis det mangler i butikken.

Og det er her, Mette Koch for et år siden kom ind i billedet eller rettere gik ind i butikken, hvor hun gennem mange år havde været fast kunde. Denne dag var det dog ikke for at købe helsekost eller andre af varerne på butikkens hylder.

- Faktisk kom jeg bare ind for at sige hej, fortæller Mette Koch.

Fire år tidligere var hun blevet raskopereret for brystkræft, men havde lige siden haft senfølger i form af kronisk træthed, der sætter begrænsninger for, hvor mange timer hun kan koncentrere sig i løbet af en dag.

Grundet sin søsters kronisk afkræftede arme, var Dorte Heitmann begyndt at se sig om efter én, der kunne være Tinas arme i butikken, så hun kunne koncentrere sig om det, hun er god til: At sælge og vejlede kunderne.

- Samme dag var jeg blevet tilkendt muligheden for at få et fleksjob, så da Dorte spurgte, om jeg ville i et 10-timers fleksjob i Gaias Basar for at aflaste Tina, sagde jeg ja, fortsætter Mette Koch.

Annonce

Arbejde er langt mere end løn

Tina Heitmann og Mette Koch er enige om, at det at have et arbejde gør en kæmpe forskel og at det ikke er selve lønnen, der betyder så meget i den forbindelse.

- Det er livskvalitet og glæde. Det betyder utrolig meget at have kollegaer og noget at stå op til samt ikke mindst at gøre en forskel og være med til at bidrage til samfundet, siger Tina Heitmann, mens Mette Koch nikker.

- Og at opleve ting. Hvis jeg bare skulle være derhjemme, ville det hurtigt bare blive en trummerum, hvor jeg ville have ondt af mig selv, supplerer hun.

- Så selv hvis jeg blev så ringe, at jeg kun kunne arbejde to timer om ugen, er det ingen tvivl om, at jeg ville gøre det, pengene er fuldstændig sekundært i denne sammenhæng, fortsætter Tina Heitmann.

Annonce

Er handikappet

Ingen af de to er i tvivl om, at hvis de ikke var blevet ansat i fleksjob i Gaias Basar, var de blevet det et andet sted, da det at have kollegaer og kontakt til andre mennesker er yderst vigtig og givende.

- Jeg har en indre power, der siger, at der ikke er noget, der skal vælte mig, så hvis det ikke var blevet her skulle jeg nok finde nogle andre døre at sparke ind, siger Tina Heitmann.

Mette Koch fremhæver dog at for, at det kan blive et gode for både virksomheden og den ansatte i fleksjob, kræves det, at virksomheden er klar, fleksibel og omstillingsparat. Tina Heitmann nikker:

- Man kan jo ikke se på os, at vi har særlige behov og usynlige handikap…, siger hun.

Mette Koch og Tina Heitmann ser på hinanden er kort øjeblik.

- Det er et kæmpe ord at sige, at man er handikappet. Men det er jo det, vi er, for vi er jo ikke dem, vi plejer at være og bliver det aldrig, siger Mette Koch med et smil.

Tina Heitmann fortæller, at hun har et synligt bevis på, at hun nu officielt er handikappet.

Da hun begyndte som fleksjobber, fortsatte hun med at parkere sin bil ved Randers Regnskov, når hun var på arbejdet. Det tog hende derefter 40 minutter at gå strækningen hen til Gaias Basar, tidligere tog det blot 10 minutter.

- En dag sagde Dorte, at jeg kunne prøve at søge Skanderborg Kommune om et handikapskilt. Jeg slog det hen med, at jeg da ikke var handikappet, for jeg manglede hverken et ben eller en arm…men det var jeg jo. Der gik da heller ikke mere end fire sekunder, så havde jeg et handikapskilt, så nu er det mig, der holder på handikap p-pladserne tæt på Gaias Basar, siger hun og ler.

Annonce

Håb om en fremtid på arbejdsmarkedet

Når det gælder fremtiden på arbejdsmarkedet, har Tina Heitmann et håb om, at hun kan holde sin leddegigt så meget i ave, at hun også om 10 år er ansat i Gaias Basar. Og det til trods for en vished om, at leddegigt er en aktiv fremadskridende sygdom, der kun bliver mere og mere invaliderende med tiden.

- Jeg kan se at jo mere, jeg får trænet, passer på mig selv samt holder humøret og glæden i vejret des langsommere går tilbageskridtene. Derfor ser jeg det at gå på arbejde som forebyggende i forhold til bare at sidde og se passivt hen, siger Tina Heitmann.

Mette Koch fremhæver, at indholdet af hendes job i Gaias Basar er så alsidigt og spænder bredt nok til, at hun ikke kan forestille sig et bedre sted at være.

- Der er det med kronisk træthed, at man fra dag til dag ikke ved, hvor meget man kan klare, men jeg har et håb om, at jeg på et tidspunkt kan få nogle flere timer her, siger hun.

- Ikke på grund af lønnen, men fordi det at arbejde giver indhold i hverdagen og livet. Et indhold som jeg kan byde ind med, når jeg snakker med andre, tilføjer Mette Koch.

Annonce

Burde være et krav

Efter Tina Heitmann selv er blevet fleksjobber, har hun ændret syn på, hvad det at være i fleksjob betyder for den enkelte.

- Jeg har altid troet, at det at være i fleksjob var negativt og noget folk gjorde af tvang. At folk hellere ville noget andet end få det her øv-fleksjob. Nu er jeg selv en af dem og det er slet ikke den oplevelse, jeg har. Tværtimod kan jeg se, at det er en fabelagtig og fantastisk mulighed, at erhvervslivet sætter ressourcer og tid af til at kunne ansætte en fleksjobber, siger Tina Heitmann.

Hun tilføjer, at hun synes, det burde være et krav, at virksomheder over en vis størrelse ansætter folk i fleksjob. Vel at mærke hvis det giver mening og ikke bliver et spørgsmål om billig arbejdskraft.

- Man skal ikke oprette fleksjob for fleksjobbets skyld. Det skal kun være, hvis det giver mening, for det er ikke alle ledere, der er lige gode til at yde den ekstra indsats, der kræves for at et fleksjob bliver en succes for virksomheden og den ansatte, pointerer Tina Heitmann.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce