Annonce
Randers Onsdag

Randers Kunstmuseum viser værker af Sven Dalsgaard, der ikke tidligere har været udstillet

Sven Dalsgaards selvportræt fra 1972. Pr-foto
Udstillingen ’EFTERSKRIFT’ giver et hudløst indblik i den randrusianske kunstner Sven Dalsgaards eksperimenter.

Randers: ’Om natten hvor jeg så bliver bange og alene hvor er livet at leve så kært og bedrøveligt at miste nok er det tågede regnfulde.’ Sådan skriver den randrusianske kunstner Sven Dalsgaard i 1997.

22. januar 1999 dør han i Randers, 84 år gammel. Et livsværk afsluttes, men allerede i 1970 har Sven Dalsgaard erklæret sig selv for kunstnerisk død, da han udstiller sit eget gravmæle på Charlottenborg. Den makabre manifestation betyder dog ingenlunde, at han ophører med at lave kunst. Den krise, som gravmælet markerer, bliver startskuddet for en ny eksperimenterende fase i kunstnerens liv.

På Randers Kunstmuseums nye udstilling, ’EFTERSKRIFT’, sættes der fokus på den mindst kendte del af Sven Dalsgaards livsværk, senværket fra 1970 og frem til hans død. Udstillingen præsenterer en stor del af Sven Dalsgaards værker, der ikke tidligere har været vist.

Annonce

Et indblik i menneskelig forgængelighed

I perioden begynder Sven Dalsgaard at memorere over sit liv og sin kunst gennem flere serier af værker, men han slås også i stigende grad med kroppens forfald og et svigtende helbred. Undervejs udtrykkes de nye erfaringer og erkendelser hudløst ærligt i værker og dagbøger.

- I kraft af materialet får vi et sjældent hudløst indblik i Dalsgaards eksperimenter, der næsten antager videnskabelig karakter, som en form for kortlægning over den menneskelige forgængelighed - tidens gang, liv og død - der på en gang er subjektiv og dybt almenmenneskelig, siger Lise Jeppesen, direktør for Randers Kunstmuseum.

Annonce

Fik dagbøger og unika bogværker til samlingen

Hun tilføjer, at Randers Kunstmuseum i 2020 fik mulighed for at inddrage en række sene dagbøger, unika bogværker og andet arkivmateriale i museets samling gennem donation fra Søren og Karin Fischer.

- Det har stor betydning for museets kontinuerlige arbejde med Sven Dalsgaards værk, at dette materiale nu kan præsenteres i forbindelse med den kommende særudstilling. Materialet vil foruden at være forlæg for udstillingen, også danne rammen for en publikation der udgives i løbet af udstillingsperioden, siger Lise Jeppesen og forstætter:

- Det har været en helt særlig proces at arbejde med materialet, der er et helt unikt indblik i en af dansk kunsthistories vigtigste skikkelser fra det 21. århundrede. Dalsgaard bruger sit eget liv som grundlag for den kunstneriske proces i en sådan grad, at grænsen mellem det intime og det abstrakte, mellem mennesket og kunstneren Sven Dalsgaard forsvinder. Arkivets tekster og værker er umiddelbare og almenmenneskelige i deres rørende enkelthed.

’EFTERSKRIFT’ kan opleves på Randers Kunstmuseum frem til 14. november og præsenteres sideløbende med teaterforestillingen ’Sven fra Randers’ på Randers Teater.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce