Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Størrelsen er den samme, det samme er værdien, men motivmæssigt er der stor variation i Hanne Falks 'Artmoney'. Foto: Frank Pedersen
Når Hanne Falk skal betale for varer og tjenester, sker det undertiden med pengesedler, hun selv har lavet, de såkaldte ’Artmoney’.

Randers: Siden 2014 har den randrusianske kunstner Hanne Falk lavet sine egne penge.

Der er tale om de såkaldte ’Artmoney’, som hun forklarer er en pengeseddel i form af et kunstværk, der har en fast værdi svarende til 200 danske kroner.

Det er kunstneren Lars Kræmmer, der for 25 år siden var ophavsmand til konceptet med ’Artmoney’, der gennem årene er vokset til at være et bredt favnende og stort netværk af såvel danske som internationale kunstnere.

Annonce

Hanne Falk fortæller, at der ikke er krav til motivet på en ’Artmoney’, men at der er restriktioner på dens fysiske udformning, idet den maksimalt må måle 12 gange 18 centimeter.

- Til gengæld er der ingen restriktioner på højden, så en ’Artmoney’ kan i princippet godt være 10 meter høj – men det vil ikke være så praktisk, siger hun med et smil.

Hanne Falk fortæller, at idéen med ’Artmoney’ var, at alle skulle kunne lave kunst, og alle skulle have mulighed for at købe kunst, hvilket er grunden til, at værdien af en ’Artmoney’ efter 25 år stadig holder værdien på 200 danske kroner uanset, hvilken kunstner der har stået for produktionen.

Giver adgang til internationale udstillinger

Ud over at være certificeret til at lave sine egne penge i ’Artmoney’-universet, får de kunstnere, der er med i konceptet, mulighed for at deltage i ’Artmoney’-udstillinger og på den måde få deres kunst ud og blive set rundt om i verden.

Hanne Falk har således udstillet sine pengesedler i blandt andet Berlin, på Færøerne og i Las Palmas på Cran Canaria. Næste internationale udstilling, hun deltager i, er fra 4. juni, og den finder sted i den franske by Marseille.

Annonce

Har betalt kurser, indramning og café-besøg med egne sedler

Hanne Falk fortæller, at udover at vise en række kunstværker, der måler 12 gange 18 centimeter, har udstillingerne med ’Artmoney’ til formål at udbrede kendskabet til konceptet, hvor kunstværker kan bruges som et direkte betalingsmiddel ved køb af vare og tjenester.

Selv har hun brugt sine ’Artmoney’ som delvis betaling af malekurser, hun har deltaget i, samt hos PM Kunst i Randers, da hun skulle have indrammet nogle af sine ”almindelige” malerier. Indehaver af PM Kunst, Peter Møller, er i øvrigt selv ’Artmoney’-kunstner. Derudover har Hanne Falk brugt sine ’Artmoney’ på en café i Viborg.

Annonce

Kan sælge pengesedler videre

For at kunne bruge ’Artmoney’ kræves det, at modtageren har sagt ja til, at det kan lade sig gøre. Desuden skal modtageren selv have lov til at vælge de ’Artmoney’ han eller hun vil modtage som betaling.

- Modtageren har nemlig lov til at sælge ’Artmoney’ videre til andre, så det er vigtigt, de enten selv synes om den pågældende ’Artmoney’ eller tror, de kan sælge dem videre og på den måde få pengene ind, siger Hanne Falk.

Annonce

Har sat mindst 100 ’Artmoney’ i cirkulation

Hanne Falk fortæller, at det, der i 2014 fik hende til at blive en del af ’Artmoney’-fællesskabet var, at hun i bund og grund bare syntes, at konceptet var en knaldgod idé.

- Jeg har den indstilling, at vi skal udbrede kunst til så mange som muligt. Alle og enhver skal have ret til og råd til at kunne købe et stykke kunst, siger hun.

Som vi sidder og taler sammen ved spisebordet med dampende kaffemaskine-kaffe i kopperne, har Hanne Falk ikke et bare nogenlunde bud på, hvor mange ’Artmoney’ hun har sat i cirkulation siden 2014.

- Det er ikke sådan, at jeg sælger en ’Artmoney’ en gang om ugen – slet ikke. Men det er i hvert fald blevet til over 100 i årenes løb, fastslår hun.

- Der hvor jeg sælger de fleste af mine ’Artmoney’, er i forbindelse med udstillinger, fortsætter hun og tilføjer, at der også er røget flere ’Artmoney’ til eksempelvis USA og Schweiz via den fælles ’Artmoney’-portal på internettet, hvor man kan se alle Hanne Falks og de andre kunstneres ’Artmoney’.

Alle Hanne Falks ’Artmoney’ er originaler, ikke to er ens. Et andet træk, der går igen, er, at alle hendes ’Artmoney’ er lavet på genbrugspapir, hvor hun har bearbejdet noget eksisterende som eksempelvis programmer fra teaterforestillinger, hun har set.

- Jeg er meget til tankerne om genbrug. Hvorfor smide noget ud, som man kan genbruge, pointerer Hanne Falk.

Annonce

Penge med påklistret kondom

En anden form for genanvendelse, hun har anvendt i nogle af sine ’Artmoney’, som ikke er direkte genbrug i gængs forstand, er kondomer, hun har fået fra det randrusianske Condomeriet, fordi de har overskredet sidste anvendelsesdato.

Genbrug er et gennemgående tema for Hanne Falks Artmoney' som eksempelvis det kondom, hun har klistret i næbbet på fredsduen (nederst til højre). Kondomet er et af dem, hun fik fra Condomoriet i Randers, fordi de havde overskredet sidste anvendelsesdato. Foto: Frank Pedersen

Hanne Falk ler, da talen falder på tilblivelsen af disse mere kuriøse ’Artmoney’.

- Jeg var inviteret til en udstilling af ’Artmoney’ i Berlin, hvor temaet var fred. Jeg syntes imidlertid, at den traditionelle fredsdue simpelthen var så kedelig, så hvordan kunne jeg peppe den lidt op? Og der kom jeg til at tænke på dengang, Yoko Ono og John Lennon lå i sengen for fred under parolen make peace not war. I min version blev det så til make love not babies i et samarbejde med Condomeriet, fortæller hun om sin serie ’Artmoney’, hvor en tegning af en fredsdue i stedet for en olivenkvist har et sammenrullet kondom limet fast til næbbet.

Annonce

Det halter med kendskabet

Selv om ’Artmoney’ i år kan fejre 25-års jubilæum, erkender Hanne Falk, at det halter med kendskabet til konceptet i den brede befolkning både internationalt og lokalt i Randers. Og det til trods for, at hun 1. marts 2017 var med til at stifte Randers Artmoneyforening sammen med blandt andre kunstnerne Connie Thornemann og Ole Terp.

Gennem årene har foreningen holdt tre udstillinger, der har haft til formål dels at gøre ’Artmoney’ kendt og dels at få lokale virksomheder med på idéen. Det første har været svært og det andet særdeles svært, idet det udover PM Kunst kun er butikken ’En og en hel del’ i Houmeden, der for nuværende accepterer ’Artmoney’ i Randers. En butik hvor Hanne Falk flere gange har betalt med sine ’Artmoney’.

Annonce

Nægter at give op

I den nærmeste større by, Aarhus, er ’Artmoney’ uddød, når det kommer til udstillinger, men Hanne Falk og Randers Artmoneyforening nægter at give op i den kronjyske hovedstad.

Hun fortæller, at foreningen således klar med sin fjerde udstilling og promovering af ’Artmoney’-konceptet. Det sker i Helligåndshuset 19. maj og et par dage frem.

Udover ’Artmoney’ vil man på denne udstilling også kunne se eksempler på noget af den øvrige kunst, Hanne Falk laver som eksempelvis hendes tema, hun kalder ”æbler med personlighed”, der viser æbler i forskellige ”livsstadier” i form af både malerier og keramik.

På udstillingen i Helligåndshuset vil der også kunne ses værker af Connie Thornemann.

Syv regler for ’Artmoney’

Alle kunstnere kan udstede gyldige Artmoney.

Artmoney skal måle (tæt på) 12x18 cm og tydeligt vise produktionsår, serienummer, land, kunstners navn, signatur og webadressen: www.artmoney.org.

Artmoney skal være original og håndlavet. I tilfælde af foto, tryk og lignende, skal artmoney efterbearbejdes i hånden.

Artmoney holder en fast kurs på 200 kroner indtil andet er angivet. Kursen på Artmoney reguleres over tid i forhold til inflationen.

Artmoney kan bruges som valuta verden over i registrerede butikker og hos registrerede kunstnere eller hvor som helst, man finder accept.

Artmoney-kunstneren skal acceptere artmoney op til 50 procent ved køb af dennes kunst direkte fra kunstneren. Artmoney butikker er frie til at sætte den procent, som de finder bæredygtig. Enhver som accepterer Artmoney er fri til at afvise Artmoney, hvis de ikke synes om dem.

Artmoney veksles ikke tilbage til penge, med mindre de bliver solgt. Artmoney kan ikke købes med Artmoney, med mindre en byttehandel er indgået.

Disse syv ”spilleregler” for Artmoney gælder for alle mennesker involveret i handlen med Artmoney. For at Artmoney skal fungere godt som en valuta, opfordrer vi alle involverede til at respektere spillereglerne.

Annonce
Randers Onsdag

Stine og Kirsten gør op med tabuer: Her kan Randers-mødre få gratis rådgivning om sex og amning

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Annonce