Annonce
Randers Onsdag

Rockmusikeren blev frimærkesamler ved et tilfælde

Foreninger i Randers til Randers Onsdag. Frimærkeklubben Randers Filatelistklub og formand Dan Hougesen, på hans kontor hos Danmark Music Group. Her ses han med noget af hans frimærkesamling. Foto: Annelene Petersen
Dan Hougesen er fascineret af de historier, der knytter sig til frimærkerne.

Randers: - Jeg skvattede over en kasse med frimærker og gamle postkort, mens jeg legede ude på den gamle losseplads ved Ørneborgvej. Jeg var nok en otte-ti år. Jeg tog kassen med hjem. Der var et postkort i kassen, som vores lokale frimærke- og mønthandler gerne ville give 120 kroner for, så det solgte jeg. Det var spændende, og det var nok det, der satte det i gang.

Sådan siger den i dag 48-årige Dan Hougesen, Randers, om begyndelsen til, at han skulle blive frimærkesamler – eller filatelist, som det hedder. Siden 2015 har han været formand for Randers Filatelistklub og dens cirka 60 medlemmer, og samtidig er han klubbens yngste medlem.

Selv om han begyndte at samle som helt ung, er det ikke en interesse, der har været lige intens gennem alle årene.

- På et tidspunkt blev pigerne jo mere interessante, og så kiggede jeg aldrig mere på frimærkerne. Indtil omkring 30 år senere. I de 30 år slæbte jeg rundt på en flyttekasse med frimærker. Den havde været med i Tyskland og tilbage igen fem gange, uden at jeg havde haft den åbnet. Men så åbnede jeg den, og det skulle jeg aldrig have gjort, for da formerede den sig, fortæller Dan Hougesen med et grin.

Præsentationen af frimærkerne - i album eller på plancher - er en del af "sporten". Foto: Annelene Petersen

- Det kan godt være, at det lyder kedeligt. Men jeg synes, det er spændende. Der er så meget historie omkring frimærker. Det kan være alt muligt for alle andre i klubben. Nogle samler kun på frimærker, der har fugle som motiv. Nogle samler på trekantede frimærker, nogle samler kun danske frimærker. Nogen holder sig til Europa, fordi hele verden er for omstændeligt. Alene de gamle engelske kolonier er et område for sig. Der bliver man næsten træt.

- Nogen samler ikke engang på frimærket. De samler på stemplet. Tænk på, at der findes frimærker, der er stemplet med et stempel, der kun fandtes i to år på et bestemt posthus 13 kilometer uden for Torshavn, fortsætter Dan Hougesen og tilføjer:

- Det er simpelthen noget nørderi. Der er mange forskellige måder at samle frimærker på.

Bare et par eksempler:

Det tyske delstat Bayern blev i 1871 en del af det tyske kejserrige, men bevarede i en årrække sit eget postvæsen og udgav dermed også sine egne frimærker. Som nogle altså samler på som en særlig niche i filatelien.

Katapultpost et andet begreb, der dækker over post, der blev sendt fra oceangående skibe, for eksempel mellem Europa og Amerika. Post skrevet om bord kunne fragtes fra skibene og i land med fly, der blev katapulteret afsted fra skibets dæk, der jo ikke var store nok til at udgøre en landingsbane. Når skibet nåede i havn, kunne flyet hejses om bord igen.

Dansk Vestindien havde også egne frimærker, indtil de i 1917 blev solgt til USA, og dermed udgør øerne også et særligt samleområde med mulighed for at nørde i alle tænkelige detaljer.


Det kan godt være, at det lyder kedeligt. Men jeg synes, det er spændende. Der er så meget historie omkring frimærker.

Dan Hougesen, formand for Randers Filatelistklub


Det at samle på frimærker er ikke så moderne længere, og Dan Hougesen har da heller ikke umiddelbart noget bud på, hvordan Filatelistklubben i Randers får tilgang af nye, yngre medlemmer. Klubben har haft en ungdoms- eller juniorafdeling, men det er efterhånden en del år siden.

- Man bruger jo stort set ikke frimærker mere. Og der bliver jo heller ikke lavet ret mange frimærker mere. De trykker efter behov i dag. Tænk på, at vi har frimærker, der er trykt i Danmark i over én milliard eksemplarer. Oplag på helt ned til 500 stykker. Men så bliver de jo lige pludselig også at blive interessante for samlere. Et frimærke, der kun er trykt i 500 eksemplarer og brugt på et brev fra dig til mig, er svært at få fat i, påpeger Dan Hougesen.

Derfor behøver et frimærke ikke at være gammelt for at være interessant.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Selv har Dan Hougesen ikke kunnet begrænse sig: Han samler på alt. Frimærker fra hele verden, stemplede såvel som ubrugte.

- Så det bliver mange. Det kan godt være, at jeg skal til at begrænse mig lidt, erkender han, uden helt at have gjort sig klart, hvad han skal vælge fra.

Dan Hougesen har frimærker i tusindvis. De allerfleste er ikke meget værd, men der er enkelte perler i samlingen. Foto: Annelene Petersen

Dan Hougesen vil at mange være kendt for noget helt andet end frimærker: Han er musiker og forsanger i rockbandet Natural Born Hippies, der stadig spiller sammen med års mellemrum, og han optræder også lejlighedsvis i Tyskland med bandet Skyline, der er faktisk er hus-orkester for verdens største metal-festival, Wacken.

Dan Hougesen lever af musikken i den forstand, at han er direktør i søsterfirmaene Danmark Media og Danmark Music Group, der distribuerer musik, blandt andet til forskellige streamingtjenester som Spotify, iTunes og Amazon.

Og kan man jo filosofere lidt over, om der er en sammenhæng – eller en modsætning – i forholdet mellem filateli/frimærkesamling og hård rock.

- Er der noget, der stritter lidt?

- Det har jo noget at gøre med et billede, som folk har af noget, smiler Dan Hougesen.

Engelsk perle

Perlen i hans samling er et engelsk frimærke fra 1928. Et mærke, der er udstyret med et vandmærke – og hvor vandmærket er vendt på hovedet!

- Vandmærkerne blev indført for at undgå forfalskninger. Frimærker var jo lige så gode som rede penge, forklarer Dan Hougesen.

Han købte, lidt tilfældigt, for 40 kroner en mappe med frimærker, da han et år besøgte samlermessen i Fritidscentret.

- Der sad fem tilsyneladende ens frimærker ved siden af hinanden. Men da jeg kom hjem og kiggede nærmere på dem, viste det sig, at i et af dem vendte vandmærket på hovedet. Så det var et fund, et rigtigt fund. Og det er nok det, jeg er mest glad for, siger Dan Hougesen.

Hvor det tidligere handlede om at bytte sig til frimærker, køber man i højere grad i dag de mærker, man ønske sig til sin samling.

Man bliver ikke millionær som frimærkesamler, erkender Dan Hougesen:

- Der ryger nok lidt flere penge ud, end der kommer ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce