Annonce
Randers Onsdag

Sparebøsser fortæller historier

I Sparebøssemuseets samling af 3500 sparebøsser indgår disse tre sparebøsser, der var på "rollelisten" i tv-serien Matador. Foto: Frank Pedersen
Det er ikke kun penge sparebøsser indeholder. Mange fortæller også historier fra deres samtid og enkelte bliver ligefrem berømte, da de medvirkede i tv-serier.

Randers: Mange af Sparebøssemuseets 3500 udstillede sparebøsser har deres helt egen særlige historie, som museumsleder, Inge Nielsen, gerne deler ud af.

Her får du fire af dem, nemlig historierne om Tintin sparebøssen, den røde postkasse-sparebøsse, Tekno-busserne samt de tre sparebøsser, som medvirkede i tv-serien Matador.

Sparebøsse med Tintin

Sparebøssen med Tintin, hans hund Terry, kaptajn Haddock og en skattekiste er produceret i Danmark i årene 1977/78. Sparebøssen udkom først fra Sparekassen SDS, København, og figurerne er håndmalede og fremstiller reporteren Tintin som den charmerende og intelligente unge mand, som vi kender ham bedst.

Det er det danske firma Poul Willumsen A/S fra Farum, der har produceret sparebøssen. En medarbejder som havde været i firmaet i mange år fortæller, at det var den ældste fru Willumsen, der malede figurerne.

Der er lavet flere forskellige sparebøsser med figurer fra Tintin universet, som stadig bliver solgt, men nu produceres de i Tyskland.

Figurene på de originale Tintin-sparebøsser var håndmalede. Foto: Frank Pedersen

Den originale danske røde postkasse blev tegnet i 1876 af grundlæggeren af den organiserede arbejderbevægelse i Danmark, Louis Pio, der arbejdede som såkaldt skriver i det danske postvæsen.

I 1880 fandt man på at lave en kopi af postkassen, nemlig pengepostkassen som en sparebøsse. Begge ”kasser” findes stadigvæk og designet må vel karakteriseres som tidløst.

Omkring 1902 startede det kendte danske firma, Glud og Marstrand, med produktionen af den lille røde sparebøsse, som en kopi af den store danske postkasse. På låget var påtrykt: ”Heri må ikke lægges falske penge” og ”Tømmes efter behag”.

En stor del af danskerne har nok haft denne sparebøsse, og har den stadig, da man kan købe den i danske museers butikker.

Den klassiske røde pengepostkasse, blev produceret første gang i 1880 og kan stadig købes i danske museers butikker. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Fra legetøj til opsparing

Tekno-busser som sparebøsser stammer fra 1950’erne og er lavet i 26 forskellige bemalinger.

Som de originale tekno-legtøjsbiler blev sparebøsse-busserne fremstillet hos Dansk Legetøjs Industri, tilhørende Blikkenslager A. Siegumfeldt, i København i årene 1928-1972.

Tekno-biler er mest kendt som legetøj, men er også fremstillet i sparebus-versioner. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Tre fra Matador

I Sparebøssemuseets samling indgår de tre sparebøsser, som var på ”rollelisten” i tv-serien Matador.

Den hvide gris i ler med de sorte pletter er en kopi af den sparebøsse, som Iben Skjold Hansen - gift Iben Skjern - (Ulla Henningsen) smadrer foran en noget betuttet og forskrækket bankdirektør for Omegnsbanken, Kristen Skjern (Jesper Langberg), på hans kontor, hvorefter hun beder om at få de en- og toører, der skulle have været brugt til brudesko vekslet og udbetalt.

Når museet ”kun” har en kopi skyldes det, at den sparebøsse der blev filmet blev pulveriseret. Kopierne var lavet som reserver for det tilfælde, at scenen skulle tages om.

Den røde lertøjssparebøsse fra Korsbæk Bank er kun fremstillet i to eksemplarer. Der blev lavet to for det tilfælde, at den ene skulle gå i stykker under optagelserne.

Da serien var færdigindspillet, blev begge sparegrise solgt til ugebladet Se og Hør, dre brugte den ene som gevinst i en konkurrence.

Den lille pingvinagtige sparebøsse fra Omegnsbanken adskiller sig fra de to andre ved at være lavet i metal. I tv-serien bliver sparebøssen brugt som en af de moderne metoder, Omegnsbanken benytter sig af, idet den blev udleveret til de børn, der fik lavet en konto, som de kunne sætte deres sparepenge ind på, fremfor hos konkurrenten, Korsbæk Bank.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Grøn Koncert trækker stikket

Randers Onsdag

Håndsrækning til detailhandlen og spisesteder fra lokale erhverv: Få 100 kroner i rabat når du køber et Randers City gavekort

Annonce