Randers: Der var gæster mellem jul og nytår, men 1. januar var det slut med at bo på Randers Vandrerhjem. Direktør Bo Blach har solgt vandrehjemmet til Von Wowern Ejendomsadministration ApS, som har hyret Randers Arkitekten til at tegne ombygning, så der kommer 19 lejligheder på Gethersvej nummer 1.
- Altså der er ingen tvivl om, at coronatiden har været med til, at jeg besluttede mig at sælge vandrerhjemmene i Randers og i Holstebro. Det har virkelig ikke været et nemt år, vi har jo reelt været lukket, selv om der har boet enkelte håndværkere her. Jeg har betalt 25 procent løn til medarbejderne, har betalt dem en ekstra måneds ferie, samtidig med at jeg har passet deres arbejde, fordi de jo ikke måtte lave noget, når de var hjemsendt, siger Bo Blach. Han fortsætter med at drive vandrerhjem og campingplads i Aalborg.
- Her er standarden lidt bedre. Jeg tror, at tiden er løbet fra det med at bo mange og dele badeværelse. Det er svært at forestille sig, at forældre fremover vil sende deres børn på lejrskole på et vandrerhjem, hvor 60 børn i princippet deler fem badeværelser. Det er jo håbløst at holde rent på sådan et badeværelse. Angsten for corona slipper vi ikke af med de første par år, siger Bo Blach, som tilføjer, at en ombygning til værelser med eget bad og toilet vil være for bekostelig for et vandrerhjem, hvor priserne skal ligge under priserne for hotelværelser og antallet af værelser trods alt kun er en tiendedel af de store lavprishoteller i Aarhus.
Vemodigt farvel
Han kalder lukningen vemodig, for det har været 15 gode år i Randers. Men i det hele taget havde Bo Blach set en lukning komme i fremtiden.
Randers Vandrerhjem
Den nuværende bygning og naboejendommen blev opført henholdsvis i begyndelsen af 1950'erne og 1960'erne som håndværkerkollegium, men tiden løb fra indretning og behov for kollegier af denne type, så det lukkede.
Randers Kommune overtog begge bygninger og der blev indrettet vandrerhjem i den ene og kommunal tandlægeklinik i den anden. Samtidig blev der indrettet en privatklinik, som på mange måder supplerede kommunens klinik ved betjening af byens privat skoler og mange oplandskommuner med især tandretning. Siden er nabobygningen ombygget til lejligheder.
Randers Vandrerhjem var indtil midten af 1980'erne en del af Randers Camping.
Bygningen blev solgt i 2005 solgt af Randers Kommune til Bo Blach ud fra devisen, at det ikke er en kommunal kerneopgave at drive et vandrerhjem.
Frem til 2020 blev Randers Vandrerhjem drevet i samdrift med BBBB (Bo Bedre Bo Billigere) i Aalborg og BBBB i Holstebro.
- Hård konkurrence fra lavprishoteller og Air BnB gør det giftigt for vandrerhjem, og så det her med at satse på grupper inden for sport, jamen, det er jo i weekenden og heller ikke hver weekend, de kommer, siger Bo Blach.
Han fortæller, at hans dåbsattest også gør, at han skal til at sadle lidt om:
- Jeg bliver 65 år næste gang, og havde egenlig forregnet mig lidt, for jeg ville gerne starte en kæde af mindst syv vandrerhjem. Sådan blev det aldrig, det blev til tre, og så gik det i vasken med tre-fire andre. Jeg vil sige, at der har været stordriftsfordel med de tre, det blev til. Og jeg tror ikke, at Randers Vandrerhjem ville kunne have været drevet selvstændigt, det er der ikke nok økonomi i, siger Bo Blach, som tilføjer, at omsætningen før corona var på omkring en million kroner årligt i Randers.
Ophørsauktion
Ejendommen tæt på Gethersparken blev solgt allerede i foråret, men handlen var betinget af, at en klausul, om at der skulle drives vandrehjem på adressen, kunne droppes, og at der i stedet kunne bygges boliger i ejendommen. Noget, som byens politikere først skulle have på plads.
Der holdes rent bogstaveligt ophørsauktion fredag 15.januar 2021 ved KJ Auktion over inventar, blandt andet 30 PH-lamper.