Annonce
Randers Onsdag

- Vi skaber liv ved at sidde og slå andre ihjel

Seks elever på Randers Specialskole - som Noah Buemann Nielsen - har fundet motivation til at gå i skole, efter deres lærer, Lasse Holmgreen Jensen, i 2020 introducerede et e-sportsprojekt, hvor Counter-Strike er omdrejningspunkt for deres skolegang. Foto: Frank Pedersen
I 2020 igangsatte Lasse Holmgreen Jensen et projekt med e-sport på Randers Specialskole med spillet Counter-Strike som omdrejningspunkt, og det har været en succes. Nu kommer elever, der tidligere havde massivt fravær, i skole, og flere drømmer om en afgangsprøve.

Randers: For seks af eleverne på Randers Specialskole var det et meget anderledes skema, de mødte ind til efter sommerferien 2020.

I flere af timerne var blyant, kladdehæfte og lommeregner erstattet med håndvåben, granater og taktik. Dog ikke i den virkelige verden, men i det virtuelle gaming spilunivers Counter-Strike, hvor hold mod hold dyster om at nedkæmpe hinanden.

Initiativtager til den alternative skolegang var en af skolens lærere, Lasse Holmgreen Jensen. Han fortæller, at idéen blev fostret, mens han gik på lærerseminariets tredje år, hvor han hver morgen fulgtes med en medstuderende.

Annonce

- Han har en baggrund i gaming, og under de 20 minutters gåture fortalte han, hvordan han havde brugt dét at spille computer som et pædagogisk værktøj i forhold til at arbejde med de vanskeligheder, han selv havde haft, fortæller Lasse Holmgreen Jensen.

Er flov over egne fordomme

Han tilføjer, at hvor den gængse opfattelse var, at det at spille computer var et sted, man flygtede ind i, så havde hans medstuderende vendt det til at blive hans redning. Gaming-universet var et sted, hvor han på trods af de ting, han sloges med, fandt et fællesskab med andre mennesker og følte sig ligeværdig.

"Vi har brugt noget, eleverne interesserer sig for, dels til at lokke dem tilbage i skolen og dels til at snige en masse læring ind ad bagdøren", siger Lasse Holmgreen Jensen. Foto: Frank Pedersen

- De samtaler fik mine øjne op for, hvad gaming kan pædagogisk, siger Lasse Holmgreen Jensen, der selv havde en baggrund i fodbold og altid havde kigget på gamere med de almindelige fordomme om cola og pizzabakker.

- Et blik som jeg er utrolig flov over den dag i dag, hvor jeg selv er gamer, fortsætter han.

- Da jeg fik nogle skader og måtte indse, at det med fodbold kun ville gå ned ad bakke, begyndte jeg selv at spille computer. Det fællesskab, jeg kendte fra omklædningsrummet, fandt jeg en erstatning for i gamingverden, hvor man som en gruppe forsøger at dygtiggøre sig ved at sætte fælles mål og opnå dem, siger Lasse Holmgreen Jensen.

Annonce

E-sport fremmer læring

Fælles for de 120 elever på Randers Specialskole er, at de alle har en eller anden form for diagnose, der betyder, at de ikke trives i det almene skoletilbud.

Diagnoser der ofte kommer til udtryk ved, at eleverne ikke er motiveret for at gå i skole. Desuden har de udfordringer i forhold til strukturering af de processer, der er i skoledagen, ligesom de har problemer med koncentration og overblik over deres handlinger og konsekvenser.

- Det betyder, at vi har rigtig mange af dem, der kaldes skolevægringselever, hvilket vil sige elever, der har haft en længere periode – oftest årevis – hvor de ikke har været i skole, fortæller Lasse Holmgreen Jensen.

Et af målene for Randers Specialskole er at bryde dette fraværsmønster. Det foregår typisk ved, at eleven får tilkoblet en lærer, der skal forsøge at danne en relation for på en eller anden måde at få eleven til at begynde at møde frem på skolen.

- Jeg har været med i mange af disse skolevægringsprojekter. Det, jeg oftest hørte om disse elever, var: Han sidder hjemme ved computeren, og han gider ikke andet, fortæller Lasse Holmgreen Jensen.

- Med baggrund i de samtaler, jeg havde haft med min kammerat fra seminarietiden, begyndte jeg at tænke over, hvordan den problemstilling kunne vendes om. Kunne der være et potentiale i det i stedet for at problematisere, at eleven altid sidder ved en computer, fortsætter han.

Lasse Holmgreen Jensen tog kontakt til kammeraten, og sammen med en håndfuld andre etablerede de virksomheden Oneway Esport, som har udviklet et setup omkring, hvordan e-sport kan bruges i en pædagogisk kontekst, der fremmer læring, så det bliver andet og mere end bare at spille computer.

Dette setup fremlagde han i 2020 for ledelsen af Randers Specialskole og fik ok til, at han sammen med en kollega kunne gå all in på et pilotprojekt, hvor skemaet for seks af skolens elever blev ryddet og erstattet af et koncept med Counter-Strike som omdrejningspunkt.

Annonce

En sindssygt stor succes

Der er nu gået halvandet år, og da Lasse Holmgreen Jensen bliver bedt om at give en vurdering af projektet, fortæller han, at for de seks elever er den gennemsnitlige deltagelse i skolen steget med 547 procent. Konkret svarer det til, at hvis en elev før højst kunne magte at sidde og arbejde med matematik 12 minutter i træk, så kan samme elev nu gøre det i 75 minutter.

- Det er en sindssygt stor succes, fastslår han med et smil.

Eksemplet med matematik er ikke tilfældigt. Lasse Holmgreen Jensen understreger, at i projektet bruges e-sport kun som en motivator og katalysator for meget andet, det står ikke alene.

- Vi har brugt noget, eleverne interesserer sig for, dels til at lokke dem tilbage i skolen og dels til at snige en masse læring ind ad bagdøren, siger Lasse Holmgreen Jensen og tilføjer, at e-sport i folkeskolen ikke har nogen værdi, hvis målet bare er, at eleverne skal blive et par niveauer bedre i et computerspil.

- Det får først værdi, hvis vi bruger e-sport med fokus på at udvikle nogle kompetencer, som eleverne kan bruge i nogle kontekster væk fra computeren. Heriblandt det at indgå aktivt i et socialt fællesskab med andre, fortsætter han.

Annonce

Fag og motion

Selv om e-sport fylder en del, udgør det med sine tre moduler langt fra hele ugens program. Skemaet omfatter også to moduler med dansk, to moduler med matematik, et modul engelsk samt et ”skills”-modul, der relaterer til e-sport som eksempelvis videoredigering, droneflyvning eller 3D-printning.

Dertil kommer bevægelse tre gange om ugen. En stor del af projektet er nemlig at introducere eleverne til trivsel og sundhed.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er e-sport inaktivt og stillesiddende. Så det med at komme ud og få pulsen lidt op og få et blik for, at hvis du forbedrer din sundhed, får du ikke bare et bedre legeme, du får som oftest også en bedre mentalitet og et bedre humør, siger Lasse Holmgreen Jensen.

Han tilføjer, at efter det første år har eleverne oplevet, at de har rykket sig så meget, at nogle er begyndt at se en mulighed for, at de kan få en afgangsprøve, selv om de har haft flere år med fuldstændigt fravær fra skolen.

- Derfor har de selv efterspurgt mere faglig undervisning, så efter sommerferien lægger vi mere dansk og matematik i skemaet, siger Lasse Holmgreen Jensen.

Det er ikke kun elevernes faglige og sociale færdigheder, der har nydt godt af, at e-sporten har gjort sit indtog på Randers Specialskole. Det basale i forhold til, at eleverne overhovedet kommer i skole, er også forbedret væsentligt. Som eksempel fortæller Lasse Holmgreen Jensen om en af eleverne, der efter efterårsferien skulle starte op med at være i skole to gange en halv time om ugen.

- Der gik bare en uge, så var han i skole fire timer hver dag, siger Lasse Holmgreen Jensen.

Annonce

Fra forsørgelse til beskæftigelse

Når Lasse Holmgreen Jensen har fortalt om projektet, er han flere gange blevet mødt med spørgsmålet om, hvordan han kan forsvare, at eleverne sidder og spiller et spil, der går ud på at slå andre ihjel. Til det siger han:

- Ja, Counter-Strike går ud på at vinde runder ved at nedkæmpe andre. Men ved at bruge spillet til at skabe trivsel og øge fagligheden blandt eleverne har deres fremtidsudsigt en større chance for at blive ændret fra et liv på forsørgelse til et liv i beskæftigelse.

- Når de selv bliver ansvarlige for deres indtjening og levevilkår samtidig med, at de får følelsen af at bidrage til samfundet, er jeg overbevist om, at de får et bedre liv. Så jeg vil sige, at vi skaber liv ved at sidde og slå andre ihjel, pointerer Lasse Holmgreen Jensen.

Annonce

Politisk opmærksomhed

Lasse Holmgreen Jensen og Randers Specialskole er ikke ene om at mene, at e-sport projektet er en succes. I august 2021 blev der tilkoblet endnu et hold på skolen, ligesom mange politikere og folkeskoler i Randers Kommune har vist stor interesse for projektet.

Også på Christiansborg har politikere fra flere partier fået øje på det randrusianske projekt og dets gode resultater. Lasse Holmgreen Jensen har derfor flere gange været inviteret til Christiansborg for at fortælle, hvad e-sport kan bruges til i forhold til specialskoleelever.

Det er nemlig ikke kun de seks elever fra Randers Specialskole, der har lært noget af projektet. Lasse Holmgreen Jensen fortæller, at han har lært, at skolesystemet på nogle punkter er det, han vil betegne som en lille smule rigidt og en lille smule i stykker.

- En af de ting, jeg har taget op, når jeg har talt med folketingspolitikere, er derfor, at for vores type af elever er folkeskoleloven lidt rigid, når det kommer til, hvad indholdet skal være, siger Lasse Holmgreen Jensen

Han peger på, at de indholdsrammer, skolen skal leve op til, ofte virker som en stopklods, når han er ude for at præsentere projektet for andre skoler.

- Det vil give så meget mening i forhold til at gribe den enkelte elev, inden han eller hun ryger ud i negativ trivsel og alvorlig skolevægring. Derfor er det frustrerende at kunne se, at projektet har et kæmpe potentiale, men bliver stoppet af bureaukrati og ufleksible rammer, siger Lasse Holmgreen Jensen, der tilføjer, at han heldigvis er blevet mødt af velvilje fra de politikere, han har talt med.

- Det gør mig fortrøstningsfuld for, at man nok på et eller andet tidspunkt finder en løsning, siger han.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce