Annonce
Ugeavisen Ribe

Leif er vild med kunst, sport og politik: Det kreative hoved er fuld af gode ideer

Leif Fogh Jakobsen er et kreativt menneske med et hoved der fuld af gode ideer, Foto: Bo Maimburg
Her i Ribe er Leif Fogh Jakobsen måske mest kendt som kunstner, men har og har haft gang i rigtig mange andre ting. For skabertrangen er stor.

Vilslev: Leif Fogh Jakobsen er en mand med mange evner og kompetencer, og han er om nogen en mand, der har haft en finger med i spillet i en lang række aktiviteter. Både professionelt og privat.

Han har kørt speedway og spillet fodbold, søgt efter olie og slukket oliebrande i Kuwait, lavet malerier, været med i Ritt Bjerregaards kaffeklub og været venner med Svend Auken samt skabt skulpturer og meget meget mere.

Da snakken kommer ind på, hvem han egentlig er, når han ikke er kunstner, kommer der også gang i snakketøjet.

Annonce

- Jeg har en helt særlig interesse for at gøre noget for dem, der har det svært, og jeg vil gerne bruge tid og energi på at hjælpe. Det kan være folk, der er psykisk udfordrede, folk der har mistet deres arbejde, er blevet skilt eller er på kontanthjælp. Jeg kan ikke lade være med at tænke på dem, og jeg hjælper dem gerne, og det er nok bare en del af mig, for det startede, da jeg var barn, hvor jeg altid holdt med de svageste, fortæller Leif Fogh Jakobsen.

Leif har også en meget stor interesse for politik.

- Jeg er en politisk nørd, og jeg følger med i alt, hvad der rører sig i det politiske spil i Danmark. Jeg er ikke enig med Mette i alt, men jeg er en god socialdemokrat, selvom jeg meldte mig ud af partiet, da Helle blev statsminister, fortæller han.

Han har også igennem flere perioder været formand for Socialdemokratiet i Gredstedbro, og han var på et tidspunkt tæt på at komme i byrådet. Han er dog glad for, at det ikke skete, for han havde som ung mange andre ting i hovedet.

- Jeg var med i Ritt Bjerregårds kaffeklub, da jeg var ung, og jeg var gode venner med Svend Auken, så jeg havde de rigtige kontakter, fortæller han.

Vild med sport

Leif er ud af en familie, hvor der bliver dyrket meget sport, og den interesse giver ham rigtig meget.

Leifs bror var en del af Ribe HK’s storhedstid i 1. division, og han har selv spillet håndbold og kørt speedway på højt plan.

- Jeg har flere gange været speedway træner, og det var senest for en ung talentfuld knægt her fra området. Det giver så store oplevelser for os begge, men jeg må også erkende, at det tager utrolig meget tid. Men jeg er for det meste single, så jeg bestemmer selv, hvad jeg bruger min tid på.

Annonce

Slukkede store brande

Leif har en lang karriere i oliebranchen bag sig, og han var virkelig begejstret for det særdeles udfordrende arbejde.
- Oliebranchen har en helt særlig plads i hjertet hos mig, og der irriterer mig virkelig, når jeg ser, at man optager film om emnet og ikke gør det rigtigt. Arbejdet kom på et tidspunkt, hvor jeg var træt af at tjene penge til store amerikanske virksomheder. Jeg følte, at jeg gjorde en forskel i Kuwait. Til gengæld ødelagde det mine lunger, og det mærker jeg jo i dag, hvor jeg er ramt af KOL.

Det er ikke unormalt, at jeg har 100 ideer inde i hovedet, og hvis det bare er en af dem der bliver til noget så er det jo rigtig godt. Jeg kan jo heller ikke male et mesterværk hver gang, og hvis jeg ikke er tilfreds, maler jeg det bare over igen.

Leif Fogh Jakobsen

Han var i 18 år ansat i et stort amerikansk firma, og han har haft 10 år hos Mærsk. Hans primære opgave var at lede eftersøgningen af olie, og det har bragt ham til 19 forskellige lande.

- Jeg har været vild med at komme rundt i verden i arbejdet. Jeg hader kulde og regn, og så er det jo perfekt at have et arbejde der blandt andet er foregået i Mellemøsten.

Annonce

Skabte kunstnergruppe

I halvfemserne skete der rigtig meget på kunstfronten i Ribe. En del af den bevægelse og de aktiviteter, man oplevede, var skabt af kunstnergruppen Jargon, der blandt andet blev stiftet af Erik Bøgh, Poul Pava og Leif Fogh Jakobsen.

Leif laver blandt andet bronzeskulpturer, og han er ret vild med arbejdsprocessen. Privatfoto

- Min glæde for kunst startede, da jeg gik i Realen, hvor jeg startede med at male på bordpapir, og jeg har aldrig sluppet det. Kunsten er inde i mit hoved, og jeg søger inspiration alle steder. Jeg kan midt i vores snak få en idé til et værk, og så skriver jeg det ned for ikke at glemme det. Jeg elsker den kreative proces, og når først et maleri eller en skulptur er færdig, er den væk.
Der er perioder, hvor kræfterne bliver brugt på at skabe malerier, og så er der andre hvor det primært er granitskulpturer, jeg laver.

Leif Fogh Jakobsen

Leif Fogh Jakobsen er 74 år gammel, og han er for det meste single. Han har en datter og tre børnebørn, og han har boet i Vilslev, siden han var tre år gammel.

Han har ikke færdiggjort en uddannelse, men han har arbejdet med mange forskellige ting, og han har blandt andet en lang karriere på en boreplatform bag sig. Han har været kunstner siden 1970.

- Det er ikke unormalt, at jeg har 100 ideer inde i hovedet, og hvis det bare er en af dem der bliver til noget så er det jo rigtig godt. Jeg kan jo heller ikke male et mesterværk hver gang, og hvis jeg ikke er tilfreds, maler jeg det bare over igen.

- Da vi havde gang i planerne for at etablere et kunsthus i Ribe, var der virkelig gang i den. Vi var nogle ret specielle kunstnere, som havde slået os sammen, og der skete virkelig noget. Jeg tror også, at vi medvirkede til, at omsætningen på Stenbohus steg, siger han med et stort smil.

Han har også været med til at starte containerudstillingen på Esbjerg Havn, som den dag i dag stadig er en meget stor aktivitet i forbindelse med Esbjerg Festuge.

Annonce

Dit eller dat?

Ribe eller Gredstedbro?
- Vilslev.

Stort eller småt?
- Hvis det handler om kunst så begge dele. Store skulpturer og små grafikker.

Sport eller kultur
- Hvordan fanden skal jeg kunne vælge. Jeg er jo vild med begge dele.

Land eller by?
- Land.

Skulptur eller maleri?
- Skulptur

Annonce

De skarpe spørgsmål

Giv mig tre ord der beskriver dig selv?

- Kreativ, doven og opfindsom.

Hvad kan du bedst lide ved at bo i Vilslev?

- At der er højt til himlen.

Hvad drømmer du om?

- Jeg drømmer om at dø med en hammer og en mejsel i hænderne.

Hvad er du god til – hvis andet end dit job?

- Jeg er god til at træne andre.

Hvad er din største last?

- Det er rødvin.

Hvis vi to skulle bruge resten af dagen sammen, hvad skulle vi så lave?

- Vi skal til speedway og hygge os sammen omkring den særlige oplevelse. Og vi skal drikke en bajer, og så må vi se, hvordan snakken udvikler sig.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Nu kan alle flygtninge komme gratis på museum: Der er fribilletter til alle uanset, hvor de kommer fra

Annonce
Ugeavisen Ribe

Et langt arbejdsliv slutter: Nu skal domprovsten genopdage sig selv

Annonce
Ugeavisen Ribe

Intet mindre end et scoop: Langgaards flygel fra 1890 er kommet hjem

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Ribe er et knudepunkt for erhvervsbiler: Alle byens bilhandlere deltager i stor erhvervsbil-dag

Ugeavisen Ribe

Efter fire års pause: Vadehavsdagen vender tilbage til Darum

Ugeavisen Ribe

Lokale ildsjæle står sammen om deres forening og fest

Ugeavisen Ribe

For 52 år siden blev de smedet sammen: Nu bliver byfesten også til jubilæumsfest

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Ribe

Øl, fest og hornmusik for fuld knald til tilbagevendt Tulipanfest: Nu lurer ny rekord i luften

Ugeavisen Ribe

Kong Christian til hest lavet af 30.000 servietter: Tulipankongerne fra lille landsbysamfund sejrede igen igen, som de har gjort stort set hvert år siden 1992

Ugeavisen Ribe

Se billedserien mit bier, dirnd'l und geilen lederhosen: Tyrolerne vendte tilbage til Danmarks største tyrolerfest

Annonce