Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Beboere vil arbejde for den grønne profil

Direktør Peter Rathje i midten i dialog med Jan Andersen (t.v.) og Andreas Bargmeyer. Foto: Ruth Nielsen
Lyst og engagement svævede gennem luften på EUC Syd, da beboere fra Sønderborg Boligforening mødtes for at høre nærmere om, hvad deres frivillige indsats går ud på.
Annonce

Sønderborg: Væggene i Farverihallen på EUC Syd var pyntet med plakater. Ingen af gæsterne kunne være i tvivl om, hvorfor de var der - nemlig for at høre nærmere om "det grønne ambassadørkorps", som alle boligforeninger i Sønderborg Kommune er i gang med at etablere.

Beboere skal være med til at støtte foreningens grønne omstilling. De seks boligforeninger energirenoverer 3.300 lejemål for i alt 114 millioner kroner i de kommende år.

Deltagerne mødte smilende og forventningsfulde op. Spørgelysten fejlede heller ikke noget. Det kunne direktør Peter Rathje, ProjectZero, mærke da han holdt et oplæg om kommunens vision at være CO2 neutral i 2029.

Det drejer sig om effektiv anvendelse af en velvarende energiforsyning baseret på områdets egne, grønne ressourcer. Boligforeningerne er en vigtig partner i at nå målet. De skal reducere CO2 udslip med 9.000 tons. Det kan man læse i ProjectZeros "Roadmap 2025", som deltagere kunne tage med hjem.

Direktør Peter Rathje delte ”sparometre” ud. Med det kan deltagere måle energiforbruget på deres apparaturer fx vaskemaskine. Foto: Ruth Nielsen

DNA Peter Rathje var ikke i tvivl om, at boligforeningerne kan klare denne opgave.

- Det bygger på fællesskab og boligforeningerne er en af dem med det stærkeste fællesskab. Jeres indsats spreder sig, mente han.

Direktøren betegnede fællesskabet som foreningens DNA. Og formanden Vivian Engelbredt, SAB`s hovedbestyrelse, var enig. Hun fortalte om boligforeningernes energi- og bæredygtighedsstrategi 2020, som alle har vedtaget.

Annonce

7 af 17

SAB`s strategi inddrager 7 ud af 17 FN Verdensmål, fordi "verden skal også være der for vores børn og børnebørn". Det er hendes og SAB`s drivkraft. Det behøver ikke være de store forkromende løsninger. Hendes kæphest er biodiversitet. Hun har beplantet to kvadratmeter af sin lille have med engblomster, et pragtfuld syn og et levested får insekter. Hun sagde, at SAB vil tage samfundsansvar. Og det vil de grønne ambassadører jo også.

I små grupper kunne deltagerne lufte deres ideer. Det gør (fra v.): Finn Lauridsen, Andreas Greve, Elisabeth Serpina og Brian Skyborg-Møller. Foto: Ruth Nielsen

Derefter overtog Tanja Thuesen fra EUC Syd og Malene Wellendorf fra Danish Energy Management, begge partner i EU-projektet HAPPI. De har tilrettelagt et kursusforløb, som krævede at de kommende grønne ambassadører selv var aktive. Fx var der et kortspil med spørgsmål om deres adfærd, grønne ageren og forhold til boligforeningen.

De skulle også præsentere sig selv. Deres baggrund er vidt forskellige. Og det giver forskellige kompetencer, som kan bruges i deres indsats som grønne ambassadører. Også deres motivation for at være talsmand for klima og miljø afspejlede deres bredt favnende engagement.

Ambassadørerne arbejder for social bæredygtighed, et bedre miljø, lavere energiforbrug, mindre CO2 udslip. De skal gerne dele initiativer med andre, synliggøre deres arbejde og formidle deres viden.

Annonce

Tør tøjet ude

Det var tydeligt at ambassadørerne tog målene til sig. De er parate til at gå i gang for at arbejde for det gode naboskab, og realisere deres ideer, de fandt frem til i små grupper. Ideer var der mange, fra deleøkonomi og blomstrende grønne fællesområder, fælles arrangementer som havefest, inddragelse af børn, at tørre tøjet udenfor i stede for at bruge tørretumbler og konkurrencer som katalysator for fællesskabet. En ide vil blive realiseret og præsenteret, når de grønne ambassadører mødes igen 5. november på SAB`s kontor: Badges som viser, hvem bæreren er.

Den 19. november er der et kursus mere på EUC Syd, denne gang for beboere fra Gråsten Andelsboligforening, Danbo og Nordborg Andelsboligforening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce