Annonce
Ugeavisen Tønder

Martin producerer kvalitets tonic til restaurationsbranchen

På samlebåndet kan der køres omkring 1000 sodavandsflasker igennem på en time og omkring 2000 flasker saft. Foto: Mathies Dalsgaard
For Martin Castro Fuhlendorff er opskriften på en god tonic simpel. Det handler om at bruge ægte råvarer og ikke essenser.

TØNDER: Der er efterhånden ikke nogen steder, hvor man ikke kan bestille en gin og tonic. Den store popularitet har også bredt sig til Tønder, hvor flere destillerier er skudt op og brygger gin. Søgaard Saft er derimod gået i en anden retning. De har i stedet valgt at producere den anden halvdel af drinken, nemlig tonicvand, som er en bitter sodavand.

For Søgaard Saft var det lidt af et spring fra det, de tidligere havde produceret, nemlig saft.

- Det er ikke de samme maskiner, som man skal bruger til at lave saft med, fordi der er brus i sodavand. Derfor måtte vi ud at lave en stor investering i nye maskiner for at kunne producere det, siger Martin Castro Fuhlendorff, der ejer Søgaard Saft.

Annonce

Opskrifterne på tonicvarianterne blev der eksperimenteret med i en stor gryde inden, at de blev kørt op i stor skala, hvor der som regel bliver tappet 1000 liter ad gangen.

Når vi skriver på vores etiketter, at der er citron eller kinin i vores tonic, så er der rent faktisk tale om ægte citron og kinin. Det er ikke en billig essens eller olie.

Martin Castro Fuhlendorff, ejer Søgaard Saft.

Kvalitet koster

Forskellen på en tonicvand, som man køber i supermarkedet og den, som Søgaard Saft producerer, er ifølge ejeren kvaliteten.

- Når vi skriver på vores etiketter, at der er citron eller kinin i vores tonic, så er der rent faktisk tale om ægte citron og kinin. Det er ikke en billig essens eller olie. Kinin er et dyrt krydderi, og jeg har set meget få andre bruge det, men kvaliteten er også bedre, siger Martin Castro Fuhlendorff.

Kinin er det krydderi, som gør tonicvand bitter, og det kommer fra bark fra kinintræer.

- Det er det, der gør, at vores Sønderjyske Tonic er brun, det er fordi vi bruger ægte kinin, siger han.

Martin Castro Fuhlendorff har for nyligt investeret i en karboneringsmaskine, så man kan lave sodavand. Foto: Mathies Dalsgaard

Ud over at bruge ægte råvarer, så er produkterne fra Søgaard Saft også økologiske. Det var lidt en udfordring, da firmaet startede i 2017.

- I starten oplevede vi, at det var lidt en hæmsko, fordi økologiske produkter koster lidt mere at lave. I dag vil jeg dog sige, at det var en fordel, at vi har været økologiske fra start. Alt, hvad der bliver lavet i dag, skal være bæredygtigt, og forbrugerne er også mere til økologi i dag, siger han.

Det, at produkterne er økologiske, gør dog, at der skal planlægges et år ud i fremtiden.

- Hvis vi kommer og siger, at vi skal bruge økologiske ingredienser til vores leverandører, når vi skal til at producere, så får vi ingenting. Derfor skal man bestille et år før, så det gør, at det er lidt et puslespil, man skal få til at gå op, siger Martin Castro Fuhlendorff.

Ordrerne fra Søgaard Saft bliver sendt ud i kasser. Foto: Mathies Dalsgaard
Annonce

Lang holdbarhed

Når der ikke bruges mange tilsætningsstoffer, så er hemmeligheden på at få en lang holdbarhed på produkterne at varmetappe dem.

- Ved at tappe sodavanden mens den er omkring 100 grader varm, så dræber man de bakterier, som må være i flasken. Dermed opnår man en lang holdbarhed. Bakterierne kan først udvikle sig i flasken igen, når man åbner for låget, siger han.

Annonce

Henvender sig til restaurationsbranchen

Indtil videre har Søgaard Saft tre forskellige tonics på lager. En sønderjysk tonic, tonic water og en rabarber tonic. De henvender sig hver især til forskellige typer af gin, og det er primært restauranter, barer og caféer, som varianterne bliver afsat til.

Der er indtil videre tre varianter af Søgaard Safts tonicvand. Sønderjysk tonic, tonic water og rabarber tonic.  Foto: Mathies Dalsgaard

- Et af vores bedste salgsargumenter er, at Søgaard-produkterne er høj kvalitet, som ikke skal sælges i de store detailkæder, men hos restaurationsbranchen. Dermed kommer vores produkter ikke til at kost 10 kroner på tilbud hos en discountkæde, siger Martin Castro Fuhlendorff.

Ud over restaurationsbranchen, så har specialforretninger også mulighed for at sælge produkterne.

- Vores produkter går godt i gavekurve, hvor folk gerne vil have ting fra lokalområdet, siger han.

I år er første år, hvor Søgaard Saft har haft overskud, så på trods af coronapandemien ser det ud til, at strategien er den rigtige for Søgaard saft.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jørgen Hansen Biler bliver speedway sponsor

Annonce
Ugeavisen Tønder

Formand for Danmarks Østersfestival får endnu en post

Annonce
Ugeavisen Tønder

Nyansættelse

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Klumme: Lad Stine mæ æ biffel genopstå i bronze

Ugeavisen Tønder

Der er støtte at hente til lokale projekter

Ugeavisen Tønder

Kan du slå 73 millioner skridt?

Ugeavisen Tønder

Fandt flaskepost blandt mayonnaisetuber og træsko: -Det er nærmest som et eventyr

Ugeavisen Tønder

Jul på Schackenborg var en succes

Ugeavisen Tønder

Apotekerne i Skærbæk og Toftlund er klar til at vaccinere

Ugeavisen Tønder

To arbejdspladser i kommunen er hædret som årets elevplads

Ugeavisen Tønder

Bredebro har fået gang i mange initiativer

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Alkoholfri øl, musikhuset i Højer og franske skuespillere

Annonce