Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Shu-bi-dua ramte plet

Jan Kronvold
Annonce

Klumme: Lørdag den 7. marts slog jeg græs. Det er første gang, jeg har haft gang i plæneklipperen så tidligt på året. Men det var tiden, for det var så langt, at det var nødvendigt at køre over plænen to gange, for at få det hele med. Men det er jo ikke særlig overraskende, for der har jo ikke været skyggen af vinter med hård frost eller sne. Det betyder, at plænerne stort set ikke har ligget i hi, med i stedet er fortsat med at gro hele ”vinteren”, eller hvad vi nu skal kalde det. Det bliver en lang sæson med plæneklipperne og for os med græs-allergi, men det er temmelig sikkert noget, som vi skal vænne os til. Jeg tror ikke meget på, at der fremover vil blive noget, der bare minder om en god ”gammeldags” vinter. Så hvis børn og folk med hang til ski, kælker og slæder vil ud i sneen, så bliver det ikke i Danmark, at det vil foregå. I hvert fald ikke i de kommende mange år – er jeg sikker på.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor fremsynet det danske popband, Shu-bi-dua var, da de i 1985 skrev det års landeplage ”Costa Kalundborg”. Det er gået præcis, eller er på vej til at blive, nøjagtig som gruppen skrev i sangen: ”Der er sket en forurening af den ydre atmosfære, så meteorologerne har lovet, at vi nu får bedre vejr. Eskimoerne får solstik og Sahara bli'r til is og Danmark bli'r det nye tropeferie-paradis.”

Det er selvfølgelig sat på spidsen, men meningen er ikke til at tage fejl af, og hvem ved, hvordan det går med klimaet i de kommende år. Der kan det meget vel være, at de nordiske lande bliver til de varme lande, så charterturismen vender, og det er os, som får de mange turister, som tidligere rejste sydpå.

”Så er du træt af Syden sne og slud: Ta' til det varme nord. Ta' en weekendtur for to på kamel til Holstebro”, som det hedder i den kendte sang. Og ” Ta' til Costa Kalundborg, hvor de slanke palmer står, og svajer blidt for brisen bag Jens Hansens bondegård.”

Jeg må da indrømme, at jeg finder det dejligt, hvis vi kunne få mere sol, varme og sommer i Danmark. Desværre tror jeg, at det bliver så som så med solen. Vintrene bliver snarere til efterårslignende tilstande. Godt nok med relativt høje temperaturer, men også med blæst og regn i lige så store mængder, som vi har oplevet i de senere år. Og det er vist de færreste, der bryder sig om det. Men det er noget, som vi kommer til at vænne os til, for vi kan intet gøre ved det. Som salig Storm P sagde det: Alle brokker sig over vejret, men ingen gør noget ved det”. Det er så sandt, som det er sagt. Og jeg vil gå så langt som at sige, at vejret kan vi mennesker heldigvis ikke gøre en klap ved – endnu. Men der er med garanti videnskabsfolk der knokler som vilde for at kunne påvirke vejret på en eller anden måde, og det bliver med garanti med kemikalier, som Kina tidligere har gjort for at få godt vejr til militærparader. Så foretrækker jeg blæst og regn – også selv om det betyder at jeg skal slå græs hele året rundt. Og nej, jeg skal ikke have en robot. Jeg har godt af at rende efter plæneklipperen – selv i strid modvind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce