Annonce
Unik lokalhistorie

Stærke kræfter går ind i kampen for Valbys gamle smedje: En nedrivning bør aldrig tillades

Valbys gamle smedje risikerer nedrivning. Foto: Valby Lokaludvalg
Er den okkergule bygning med det røde bindingsværk bag Valby Langgade 55 bevaringsværdig eller ej? Det spørgsmål har skabt stor debat efter lokalplanen for Mølle Allé blev sendt i høring. Nu melder nye kræfter sig i koret af kritikere mod nedrivningen af den gamle smedje.

Der har været stor modstand mod Københavns Kommunes lokalplan for Mølle Allé, der muliggør 3Fs byggeprojekt.

Kommunen har nemlig vurderet, at Valbys gamle smedje ikke er bevaringsværdig, og det betyder, at den gamle smedje kan rives ned, hvis 3F vil realisere deres ambitioner om at opføre byggeri på Mølle Allé.

Både Valby Lokaludvalg og Valby Lokalhistoriske Forening og Arkiv har kritiseret lokalplanen, fordi de i modsætning til kommunen mener, at den gamle smedje giver et unikt billede af det gamle Valby, som det så ud i 1800-tallet.

Annonce

Nu melder nye, prominente kræfter sig i koret af kritikere. For smedjen er bevaringsværdig, lyder det fra Stefanie Høy Brink, Museumsinspektør på Københavns Museum, og fra Helge Torm, formand for Frednings-og bevaringsudvalget i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Sidste rest af Valbys landsbyhistorie

Københavns Museum har i deres faglige høring til kommunen beskrevet, at den gamle smedje er bevaringsværdig, fordi den har nogle kulturhistoriske kvaliteter.

- Hvis man fjerner bygningen, fjerner man en af de sidste rester af Valbys landsbyhistorie, som strækker sig tilbage til før bydelen blev indlemmet i Københavns Kommune i 1901. Derfor mener vi, at smedjen har stor kulturhistorisk samt lokalhistorisk betydning for Valby, siger Stefanie Høy Brink og fortsætter:

- Det er svært at fortælle en historie, hvis man ikke længere kan se den. I området omkring Mølle Allé kan man følge Valbys udvikling fra landsbytiden over til småindustrien og til den store karrebebyggelse. Det er ganske få steder, man kan vise det, og hvis man fjerner smedjen, så fjerner man i virkeligheden den første del af den fortælling, og det vil være et stort tab.

Smedjen skal bevares, lyder det fra Stefanie Høy Brink, Museumsinspektør på Københavns Museum, og Helge Torm, formand for Frednings-og bevaringsudvalget i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Foto: Valby Lokaludvalg

Også Helge Torm, formand for Frednings-og bevaringsudvalget i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, kritiserer lokalplanen for Mølle Allé. Det fremgår i landsforeningens høringssvar.

- Da bygningen, trods udsagnet i lokalplanforslaget, må siges i hovedtrækkene at stamme fra 1880’erne. Da den samtidigt fortæller et vigtigt stykke historie om landsbyen Valby, hvorved den har stor kulturhistorisk betydning, ligesom den er en vigtig del af det gamle miljø, er den i vore øjne så bevaringsværdig, at nedrivning ikke bør tillades på noget tidspunkt, lyder det i deres høringssvar, hvor de også konstaterer:

- Det et stort minus ved bevaringspolitikken for området, at kommunen forlods vil udelukke den gamle smedje eller rettere klejnsmedje på Valby Langgade 55 fra at være med i det gode selskab af bevaringsværdige bygninger.

Annonce

3F er for nedrivning

I Kommunens lokalplan står der, at smedjen ikke er vurderet bevaringsværdig, fordi den brændte i 1887 og ikke er restaureret i samme stil som før.

- Bygningen brændte i 1987 og var oprindelig opført med bindingsværk. Ved genopførelsen er bygningen opført i tegl, hvorpå træbeklædning er påsat for at ligne bindingsværk. Det er alene gavlen mod vest, der står som oprindeligt. På den baggrund udpeges bygningen ikke som bevaringsværdig i lokalplanen, og den vil kunne nedrives står der i lokalplanen for Mølle Allé.

Claus Westergreen er formand for BJMF (Bygge- Jord, og Miljøarbejdernes Fagforening, red.), der hører under 3F. Han mener ikke, at smedjen er bevaringsværdig.

- Hvis man går ned og kigger og mærker på huset, så kan man se, at træet i bindingsværket ikke har nogen funktion, og at huset ikke er bygget rigtig op igen. Derfor mener vi ikke, at huset er bevaringsværdig, siger Claus Westergreen og uddyber:

- Jeg går stærkt ind for bevaring af historiske bygninger. Vi repræsenterer jo håndværkere, så derfor er det heller ikke en nem beslutning at rive smedjen ned, men bygningen er ikke god nok, og derfor kan den ikke bruges i et eventuelt byggeri, der i øvrigt ikke er vedtaget endnu. Vi vil bare gerne have en lokalplan, der gør det muligt, vi kan bygge, hvis vi vælger det.

Annonce

Mest læste

Alarm112

Dommer fængsler mand for at fremme terror

Annonce
Terror

Politiaktion i Valby: Mand anholdt for at fremme Islamisk Stat-terror

Annonce
Alarm112

Kvinde er død efter brand i lejlighed i Valby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Ni tidligere sangere i københavnsk gymnasiekor krænket af lærere

Alarm112

Anklager slår en streg over sag mod rockere om drabsforsøg

Mest læste

Seneste nyt

Annonce