Annonce
Ugeavisen Varde

En lokal og glad skål i Outrup for Frello og hans kunst

Jimmi Ravn Andersen fra JR Company og Rene Egsgaard fra Egsgaard Byg får en Frello-skål ved billedet Den blå kugle, som de to har sponsoreret. PR-foto
Den nu afdøde kunstmaler Otto Frello kunne godt lide øl. Med tilladelse fra Otto Frellos søn, Thomas, er der lykkedes for den frivillige Frello-gruppe i Outrup at få Warwik til at lave en øl, der hylder den afdøde kunstner.

Outrup: ”Hvad var det egentlig vi så, blev vi taget ved næsen eller hvad?”. Otto Frello-citatet er, sammen med en invitation til at se gavlmalerier i hjembyen Outrup, nu sat på flasker. Bryghuset Warwik i Varde er producent af øllen, der på forsiden præsenteres med billedet Udbrud. Billedet af familien, der bryder ud af et lærred, er i øvrigt også anvendt på mange af kloakdækslerne i Varde og Outrup.

Den frivillige Frello-gruppe  består af Anne Mette Jessen, Line Kjems, Lea Jensen, som ikke er med på billedet, og Steen Bjerrum. Her har gruppen netop monteret Oksbøl-billedet. PR-foto
Nu kan du få et Udbrud på flaske – det er nemlig navnet på den nye øl fra Warwik, der hylder den lokale kunstner Otto Frello. PR-foto

- Vi skulle have lavet en større happening med frigivelse af den nye Frello-øl, men med de restriktioner, der stadig gælder, så lader det sig desværre ikke gøre, så det må blive på et senere tidspunkt, siger Steen Bjerrum, der er initiativtager til den frivillige Frello-gruppe, der både arbejder med øl og gavlmalerier i Outrup.

På bagsiden har den frivillige Frello-gruppe i Outrup fået lov til at gøre reklame for de 12 gavlmalerier, der hænger i byen. PR- foto

- Jeg er opvokset i Grindsted, og i min familie kørte vi til Brande for at se de mange flotte gavlmalerier. Med det in mente tænkte jeg for en fire-fem år siden, at Outrup burde gøre meget mere ud af, at Otto Frello var deres bysbarn, fortæller Steen Bjerrum.

Annonce

Sammen med to andre lokale ildsjæle arbejder han for at få mere lokal Frellokunst i bybilledet.


Vi tog til København med et par Frello-øl til Otto Frellos søn, Thomas, der har givet os de fornødne tilladelser. Hans kommentar var: Min far kunne godt lige øl, så det er lige i hans ånd.

Steen Bjerrum, initiativtager til den frivillige Frello-gruppe i Outrup


Nu med kunst-kort

- Det er vigtigt at gøre opmærksom på byen, så vi også får udbytte af turismen langs kysten. Vi håber, at de store og små pyloner ved indfaldsvejene sammen med de 12 gavlmalerier vil skabe blikfang og pirre nysgerrigheden, så folk stopper op. Målet er, at de parkerer bilen og går rundt og ser på gavlmalerier. Måske handler de i brugsen, køber en kage hos bageren eller snupper en overnatning på hotellet, siger Steen Bjerrum, der har stået for levering og montering af de store "malerier" via sit firma, Dana Print, der ligger i Vittarp.

Sogneforeningen, mange af byens håndværkere, butikker og ikke mindst Sparekassen for Nr. Nebel og Omegn støtter op om projekterne med en eksponering af Frello.

- Her i 2021 har vi fået lavet et bykort på 1,5 x 2 meter, der også bliver monteret på en gavl. Her får man en oversigt over, hvor de forskellige gavlmalerier hænger. Alle malerierne er forsynet med en QR-kode. Hvis man skanner den, får man historien om billedet på tre sprog. Vi får stor opbakning og sponsorstøtte fra rigtig mange lokale, siger Steen, der med et smil tilføjer, at han personligt har et helt særligt ønske, han dog endnu ikke helt har fået opbakning til.

- Sådan kunne det se ud, hvis jeg fik lov til at bestemme. Jeg har udset mig en husgavl, der ville være perfekt til billedet ”De gamle klude”. Jeg forestiller mig hele gavlen dekoreret i et billede på cirka seks gange syv meter, siger Steen Bjerrum. Manipuleret foto af Steen Bjerrum
Annonce

En festlig skål

- Jeg har udset mig en husgavl, der ville være perfekt til billedet De gamle klude. Jeg forestiller mig hele gavlen dekoreret i et lærred på cirka seks gange syv meter, tilføjer han med et smil.

Kunstmaler Otto Frello, Outrup

Født den 6. april 1924 i Skyhede ved Outrup. Han var kendt i sognet som drengen, der altid tegnede. Hans far var god til at udsmykke gården ved at male ornamenter på gavlene. Otto Frello stod i lære som håndværksmaler i Billum og blev senere malersvend i Esbjerg,

I 1948 flyttede han til København, hvor han blev elev ved den private tegneskole Akademiet for fri og merkantil kunst. Han blev senere underviser, forstander og ejer af skolen.

Otto Frello var 42 år, da han giftede sig med keramikeren Stence Petersen. Parret fik to sønner.

Den 2. juni 2014 blev han udnævnt til æresborger i Varde. I Museum Frello, på Kirke Pladsen, kan man se mange af hans værker. Otto Frello døde, 91 år gammel, i 2015.

Bryggeriet Warwik er også medsponsor på aktiviteterne i Outrup. For hver eneste Frello-øl, der bliver solgt, får sogneforeningen to kroner.

Steen Bjerrum og den frivillige Frello-gruppe har lavet femårige kontrakter om lån af diverse husgavle til udsmykning. Det er ikke alle gavle, der kan bære et Frellomaleri. Her er det billedet De små sko. PR-foto

- Frellos øl kom på markedet sidst på året i 2020, men den har levet et stille liv, for vi har ikke rigtig kunnet gøre så meget for at skabe opmærksomhed for den. Men nu kan den købes mange steder, og så kunne man jo overveje at drikke en kunstnerøl, siger Steen Bjerrum, der sammen med de andre Frelloentusiaster i Outrup ser frem til at lave et stort arrangement, når kunstneren om tre år kunne have fyldt 100 år.

Steen Bjerrum i gang med ophængningen af Frokost i det grønne. Nu hænger der 12 gavlmalerier i Outrup, og flere kommer til. PR-foto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Golfklubbens juniorer tog alle fem 1. pladser

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hun fik 4.000 kroner: Fordi Karoline er en rigtig god kammerat

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Ugeavisen Varde

Børn og gamle biler på Torvet

Ugeavisen Varde

Malene Wonsbek bliver ny handelschef i Varde Handel

Ugeavisen Varde

KONKURRENCE: Alle på scenen - gæt antal medvirkende...

Ugeavisen Varde

Malersvend fra Varde blev færdiguddannet med bronze

Ugeavisen Varde

Ugeavisen Varde har bedt fire aktører anbefale en sommerferieaktivitet

Ugeavisen Varde

De har bestået del af kloakmesteruddannelsen

Ugeavisen Varde

Kæmpe nerver til sidste eksamen: Nu vil Miriam være sygeplejerske eller jordemoder

Ugeavisen Varde

Det kan du lave i din sommerferie – hvis du er VAKS i Varde

Ugeavisen Varde

Vinder af Ugeavisens Sommerspilskonkurrence: - Mor, du vinder helt vildt for tiden

Ugeavisen Varde

Gæster i Tambours Have kan lave blomster-versioner af mandala-tegninger

Ugeavisen Varde

Derfor lukker Claus Sandholt Nielsen Havecentret på Ndr. Boulevard i Varde

Ugeavisen Varde

Prinsessen fra Holstebro kom med på et afbud

Ugeavisen Varde

Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Ugeavisen Varde

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

Ugeavisen Varde

Ingrid og Ove Arnbjerg hædret som årets ildsjæle 2021 i DGI Sydvest

Ugeavisen Varde

John slog sit sjette hole in one i Varde

Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Ugeavisen Varde

Kommunen forbereder at skære ned på testkapaciteten

Ugeavisen Varde

Nysø er næsten blevet for populær – bøder skal dæmpe gemytterne

Ugeavisen Varde

Poul Erik og Ketty Bech-fond betaler for planen: Vardes sydlige indfaldsveje skal være grønnere og skønnere

Annonce