Annonce
Ugeavisen Varde

Gå efteråret i møde: Sådan brygger du din egen mjød

Honning er den primære ingrediens i mjød, og derfor har det i mange år især været biavlere, som bryggede den ældgamle drik. Arkivfoto: Edwin Remsberg / Vwpics/Ritzau Scanpix
Mens det er blevet populært at forsøge sig med hjemmelavet vin eller øl, kan mjød være et spændende alternativ. Her er de gode råd til din første bryg.

Honning, vand og gær.

Det er faktisk nok til, at du kan begynde at brygge mjød, som i den grad passer til årstiden.

Og ifølge Karin Sloth, der er ejer og stifter af mjødbryggeriet Snoremark og næstformand i Foreningen Dansk Vin, er det bare at gå i gang.

Annonce

- Jeg er jo selv begyndt som glad amatør og har nu egen virksomhed, så det kan man sagtens, siger hun.

Inden brygningen skal du have fat i det rette udstyr, hvoraf det vigtigste er et gæringskar med gærlås.

Og selv om vand kan bruges sammen med honning og gær, anbefaler Karin Sloth at eksperimentere med frugtsaft og krydderier, som giver mere smag.

- Nogen går ud og finder en lækker frugtthe, ingefær eller kardemomme, siger hun og fortsætter.

- Hvis du for eksempel tænker "hov, jeg har adgang til fem kilo blommer!", så kan det være rigtig godt.

Mjød vinder frem

Hos Danmarks Biavlerforening mærker konsulent og biolog Flemming Vejsnæs, der selv har brygget mjød, at den gamle drik er på vej frem.

- Vi kan se i dag, at det er blevet hot, og der er flere, der drikker det, siger han.

Når man skal i gang, anbefaler Flemming Vejsnæs, at man finder en lokal biavler på hjemmesiden biavler.dk og køber honningen derfra, da det typisk er billigere end i supermarkedet.

Og så handler det ifølge honningkonsulenten om at tænke i kvalitet. Tidligere var der nemlig mange, der brugte de opblandede honningrester, men netop der kan det ikke svare sig at spare.

- Hvis du vil have et kvalitetsprodukt, så kan du ikke bare hoppe over, hvor gærdet er lavest, understreger Flemming Vejsnæs, som anbefaler, at man nøjes med få ingredienser i starten og siden prøver sig frem.

Honningen skal varmes op og blandes typisk i forholdet ét til fire eller ét til fem med væske, gær og krydderier, og så er det vigtigt at holde udstyret rent, så drikken ikke påvirkes af uønskede bakterier.

Der er mange modne frugter, og honningen er høstet. Så det er den helt rigtige årstid

Karin Sloth


Når blandingen er klar, skal den som regel gære i mindst tre måneder. Men det kan være en udfordring at ramme den rette balance mellem syre, sødme og bitterhed.

- Folk ringer nogen gange og siger "nu gærer den ikke!", fortæller Karin Sloth.

Udfordringen er ofte, at blandingen bliver for sød.

- For meget sukker gør nemlig, at gæren bliver kvalt. Det er ligesom syltetøj, hvor man bruger sukker til konserveringen, siger brygmesteren.

Man kan sagtens tilsætte ekstra ingredienser efter smag og behag, og endelig er det vigtigt at skifte kar mindst et par gange for at fjerne bundfald.

Men ellers er det blot at væbne sig med tålmodighed, og Karin Sloth har et tip, hvis du er i tvivl om, hvornår gæringen er færdig.

- Fyld en flaske to tredjedele op og stil den et lunt sted. Hvis proppen springer af inden for et par dage, så er den ikke klar, forklarer hun.

Hvis du savner inspiration, er der flere kurser landet over. Men uanset er sensommeren et godt tidspunkt at gå i gang.

- Der er mange modne frugter, og honningen er høstet. Så det er den helt rigtige årstid, siger hun.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

4. november: Den gode tone - er det en menneskeret eller censur

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Kornsnogen Pippi er kæledægge hjemme hos familien Hansen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

De spreder hygge: Vestjyder fortæller for hinanden i udgave nummer 30

Ugeavisen Varde

Hendes mor var til gys og gru - nu fører Linnea halloweentraditionerne videre i familien

Ugeavisen Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Ugeavisen Varde

Halloween-hus i Oksbøl: Det tager familier en halv time at gå forbi den hjemsøgte forhave

Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalt ansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Annonce