Annonce
Ugeavisen Varde

Musikskolens nye leder: Jeg vil gøre musik og kunst mere folkelig – musikken har plads til alle

Peter Vogel kan spille på flere instrumenter, men han vil allerhelst arrangere musikken og dirigere. Evnen til at få et stort orkester til at spille sammen har fascineret ham, siden han som 10-årig fik sit GEM elorgel, der havde lyde fra omkring 40 forskellige instrumenter. Foto: Malene Wonsbek
Peter Vogel vil arbejde for, at så mange som muligt - især børn - bliver introduceret til kunstens og musikkens fantastiske univers. Og i denne artikel opfordrer han alle, der har lyst, til at lytte sig til en helt særlig musikalsk oplevelse.

Varde: Musikere taler sjældent om talent, men de øver sig rigtig meget for at blive dygtige. Den nye leder af Musik- og Billedskolen i Varde, Peter Vogel, åbner dette interview med en tankevækkende beregning på en violinelev.


Jeg tror ikke på, at der er nogen, der er tonedøv. Musik er for alle og giver plads til alle. Musik handler om, at du har det sjovt og rart, og jo mere du øver, jo bedre bliver du.

Peter Vogel, leder af Musik- og billedskolen i Varde


Annonce

- Fra første øvetime til en professionel uddannelse ligger der typisk 24.000 øvetimer, så det er bare med at komme i gang. Men pointen er, at det undervejs både skal være udfordrende, sjovt og rart, siger 49-årige Peter Vogel, der den 1. marts tiltrådte stillingen i Varde.

Peter afløser Hanne Grønlund, der senere på året trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

På OrkesterEfterskolen i Holstebro fandt Peter sammen med sin kone Julia. Da de på et tidspunkt begge fik job i Haderslev, valgte de at flytte sydpå. I dag vil Peter og hans familie gerne flytte til Varde. - Musik- og Billedskolen har et godt ry i musikkredse. Hanne Grønlund har ledet skolen godt, og det arbejde vil jeg bestræbe mig på at fortsætte, siger Peter Vogel. Foto: Malene Wonsbek

Bliv klog MED kunsten

- I musikken er der plads til alle. Det er et socialt tilbud på højt niveau, som er et konkurrencefrit miljø. Et instrument er en god ledsager i livet. En medspiller. En direkte adgang til socialt samvær og masser af gode oplevelser, siger Peter Vogel, der er bekymret over den måde, vi bliver introduceret til kunsten på. Vi er ved at sætte over 1000 års udvikling over styr, hævder han.

TEST: Gå med på en vild musikalsk oplevelse

Ifølge Peter Vogel skal alle - uden forudsætninger - kunne lytte til musik og fornemme, at det sætter hele følelsesregistret i spil. Det vil han gerne udfordre Ugeavisen Vardes læsere på:

- Afsæt en times tid, hvor du sætter dig til rette i en god stol og lytter til Tchaikovsky’s 5. symfoni (find den på musiktjenesterne). Lån dine følelser ud til musikken. Du vil da opleve en følelsesmæssig rutsjetur fra de højeste tinder til den dybeste afgrund. Ligesom al klassisk kunst er denne øvelse gymnastik for følelseslivet. Der er ikke noget rigtig eller forkert. Musik er universel, du skal bare være åben. God fornøjelse, siger Peter Vogel med et stort smil.

- I dag bliver vi primært introduceret til kunst som underholdning. Og det er så meget mere. Blot et lille kendskab til kunst og musik vil give os mulighed for at blive klogere på os selv og livet. Kunst i alle former handler om nærvær, at vi tillader os selv at investere i oplevelser, der udvikler os som mennesker. I dag zapper vi fra det ene underholdningsmoment til det næste. Zap. Zap. Vi mangler tid til fordybelse og en grundlæggende introduktion til, hvad kunst egentlig kan gøre ved os, siger han.

Peter Vogel vil gøre alt for at udbrede budskabet om, at musik er for alle. At musik er meget mere end underholdning. At musik skaber oplevelser og mulighed for at blive klogere på os selv, på hinanden og på livet. Foto: Malene Wonsbek

Peter Vogel

  • 49 år, bosat i Haderslev.
  • Gift med Julia og far til Anna på otte år.
  • Har diverse uddannelser, der hviler på en kandidat i musikvidenskab fra Aarhus Universitet.
  • Forlod en stilling som souschef på Haderslev Musikskole for den 1. marts 2021 at tiltræde som leder af Musik- og billedskolen i Varde.
  • Er i fritiden blandt andet dirigent i Esbjerg Brass Band og Vestjysk Koncertkor.
Annonce

Fik el-orgel som 10-årig

Et GEM orgel med cirka 40 forskellige instrumentlyde hev på bogstaveligste vis lille 10-årige Peter ind i en anden verden. Den musikalske. Orglet fik han af sine forældre. Han spillede, før han skulle i skole, når han kom hjem fra skole og om aftenen.

- Allerede dengang var jeg vildt engageret i at opbygge musik. At arrangere de forskellige instrumenter. Og at komponere, fortæller Peter.

I sit universitetsstudie i musikvidenskab, ved universitetet i Århus, fordybede han sig blandt andet i afhandlinger om, hvorfor musik ikke bare er lyd, men bliver til mere for os. Og om hvordan man kan påvirke andre ved at arrangere musik.

- Musik er at finde nuancer i sig selv. Finde farver og følelser. Responsen på at lytte til musik leger med vores sanser og vores evne til at afkode verden, siger Peter Vogel, der selv spiller på diverse instrumenter, men i dag hellere vil svinge taktstokken som dirigent.

Nyheder fra Musik- og Billedskolen

Musik- og Billedskolen har netop åbnet for tilmeldinger til den sæson, der begynder efter skolernes sommerferie. Som noget helt nyt tilbyder skolen blandt andet:

Musical Time: Et musicaltilbud, hvor man kombinerer undervisningen i sang og skuespil. Det er en mulighed for de mange børn, der eventuelt drømmer om at komme til at stå på en scene. Det er et helt nyt undervisningsforløb, der skal supplere og understøtte de elever, der eventuelt ønsker at søge ind på Musical Talent Skolen i Varde.

Bandlinjen- nu! : Et tilbud til de unge, der ønsker at spille i band med andre. I instrumentundervisningen tages der udgangspunkt i, at man fra starten spiller i band.

Yderligere informationer om musik- og billedskolens aktiviteter på musikogbilledskolen.dk

- En musiker har ét sæt noder, som vedkommende spiller efter. En dirigent derimod har måske 25 nodelinjer under hinanden – en linje for hvert instrument, som han skal arrangere på samme tid. Det er lige mig. Glæden ved musik, glæden ved at være sammen om musik er så fascinerende. Jeg kunne godt ønske mig, at alle mennesker prøvede at stå i et stort kor eller i et orkester. Oplevelsen af at være en del af den verden, som egentlig er en fantasiverden, men som er enormt nærværende, når man er midt i den, er helt ubeskrivelig. Hele mit liv har handlet om at formidle oplevelser og give kunstnerisk værdi til folk i alle aldre – og nu har jeg fået en scene til at formidle det til alle i hele Varde Kommune, siger den 49-årige leder af Musik- og Billedskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce