Annonce
Viborg Nyt

- Jeg bliver aldrig færdig med at lære

Den 29-årige Esmeralda Qosja fra Albanien har lært dansk på knap 6 måneder. En af årsagerne er jobbet hos Frøken Ost på Koldingvej. Foto: Morten Dueholm
Den 29-årige Esmeralda Qosja fra Albanien har lært dansk på knap 6 måneder. En af årsagerne er jobbet hos Frøken Ost på Koldingvej.
Annonce

Viborg: Når chancen byder sig, skal man gribe den. Den 29-årige Esmeralda Qosja lever efter den sætning, og netop chancen fik hun, da hun som ny i Danmark, søgte og fik et job hos Frøken Ost på Koldingvej. Her startede albaneren i december sidste år, og den gang kunne hun kun ganske lidt dansk. I dag taler hun så godt dansk, at hun kan ekspedere kunder i butikken. Sproget har hun lært sig på knap et halvt år.

- Britt (Britt Hendriksen, ejer, red.) og de andre ansatte har taget virkelig godt imod mig og hjulpet mig meget. De er altid klar til at træde til og hjælpe mig, hvis der er ting, som jeg ikke kan sige eller skrive på dansk, og jeg er simpelthen så glad for, at jeg fik den her mulighed. Jeg søgte jobbet uden at kunne ret meget dansk, men Britt må have set mit drive og min lyst til at lære, og derfor har jeg også virkelig arbejdet hårdt med sproget for at vise hende, at hun havde ret, siger Esmeralda.

Generelt har hun et godt sprogøre, og som lille lærte hun en del portugisisk selv - blot ved at se tv fra Portugal.

- At komme til Danmark og lære et helt nyt sprog var svært. Men det er så vigtigt for mig at lære om et lands kultur og sprog, når jeg bor der. Derfor gør jeg gerne det arbejde, som det kræver, siger Esmeralda.

Udover arbejdet i butikken går hun på sprogskole i Viborg, og så træner hun sprog derhjemme sammen med sin mand Kelvin, der arbejder som murer og også stammer fra Albanien. Parret mødte hinanden i Albanien, hvor Esmeralda voksede op, og de har været gift i 13 år. 10 af årene boede de i Grækenland, og herfra tog de turen til Danmark - og Viborg.

- Vi havde fået de her to små dejlige piger - tvillingerne Keidi og Kelsi på 7 år - og vi ville gerne give dem en tryg opvækst. Den mener vi, at de kan få i Danmark og Viborg, siger Esmeralda.

Indtil nu har den vurdering holdt stik. Hele familien er utrolig glade for at bo i Viborg.

- Der er så trygt her, og samtidig er det meget inspirerende at bo mellem danskere. I også cykler alle steder og dyrker motion. Så nu cykler vores piger også i skole. I Grækenland kørte vi dem i bil, for der var ikke cykelsti. Vi holder også meget af den ro, der er i Viborg, siger hun.

At kunne sproget gør dagligdagen og det at bo og færdes i byen lettere.

- Nu kan jeg bedre snakke med folk, og jeg kan deltage og forstå, hvad andre siger på gaden. På arbejdet er alt også nemmere nu, siger Esmeralda.

Men arbejdet med det danske stopper ikke her. Lige nu går Esmeralda på Model 3 på sprogskolen, men målet er at tage alle moduler til og med 5 - og til sidst Modul 6, som er det højeste niveau.

- Hvis jeg altså er dygtig nok. Jeg bliver aldrig træt af at lære, og der er altid mere at lære, siger hun.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce