Annonce
Viborg Nyt

- Jeg bliver aldrig færdig med at lære

Den 29-årige Esmeralda Qosja fra Albanien har lært dansk på knap 6 måneder. En af årsagerne er jobbet hos Frøken Ost på Koldingvej. Foto: Morten Dueholm
Den 29-årige Esmeralda Qosja fra Albanien har lært dansk på knap 6 måneder. En af årsagerne er jobbet hos Frøken Ost på Koldingvej.

Viborg: Når chancen byder sig, skal man gribe den. Den 29-årige Esmeralda Qosja lever efter den sætning, og netop chancen fik hun, da hun som ny i Danmark, søgte og fik et job hos Frøken Ost på Koldingvej. Her startede albaneren i december sidste år, og den gang kunne hun kun ganske lidt dansk. I dag taler hun så godt dansk, at hun kan ekspedere kunder i butikken. Sproget har hun lært sig på knap et halvt år.

- Britt (Britt Hendriksen, ejer, red.) og de andre ansatte har taget virkelig godt imod mig og hjulpet mig meget. De er altid klar til at træde til og hjælpe mig, hvis der er ting, som jeg ikke kan sige eller skrive på dansk, og jeg er simpelthen så glad for, at jeg fik den her mulighed. Jeg søgte jobbet uden at kunne ret meget dansk, men Britt må have set mit drive og min lyst til at lære, og derfor har jeg også virkelig arbejdet hårdt med sproget for at vise hende, at hun havde ret, siger Esmeralda.

Generelt har hun et godt sprogøre, og som lille lærte hun en del portugisisk selv - blot ved at se tv fra Portugal.

- At komme til Danmark og lære et helt nyt sprog var svært. Men det er så vigtigt for mig at lære om et lands kultur og sprog, når jeg bor der. Derfor gør jeg gerne det arbejde, som det kræver, siger Esmeralda.

Udover arbejdet i butikken går hun på sprogskole i Viborg, og så træner hun sprog derhjemme sammen med sin mand Kelvin, der arbejder som murer og også stammer fra Albanien. Parret mødte hinanden i Albanien, hvor Esmeralda voksede op, og de har været gift i 13 år. 10 af årene boede de i Grækenland, og herfra tog de turen til Danmark - og Viborg.

- Vi havde fået de her to små dejlige piger - tvillingerne Keidi og Kelsi på 7 år - og vi ville gerne give dem en tryg opvækst. Den mener vi, at de kan få i Danmark og Viborg, siger Esmeralda.

Indtil nu har den vurdering holdt stik. Hele familien er utrolig glade for at bo i Viborg.

- Der er så trygt her, og samtidig er det meget inspirerende at bo mellem danskere. I også cykler alle steder og dyrker motion. Så nu cykler vores piger også i skole. I Grækenland kørte vi dem i bil, for der var ikke cykelsti. Vi holder også meget af den ro, der er i Viborg, siger hun.

At kunne sproget gør dagligdagen og det at bo og færdes i byen lettere.

- Nu kan jeg bedre snakke med folk, og jeg kan deltage og forstå, hvad andre siger på gaden. På arbejdet er alt også nemmere nu, siger Esmeralda.

Men arbejdet med det danske stopper ikke her. Lige nu går Esmeralda på Model 3 på sprogskolen, men målet er at tage alle moduler til og med 5 - og til sidst Modul 6, som er det højeste niveau.

- Hvis jeg altså er dygtig nok. Jeg bliver aldrig træt af at lære, og der er altid mere at lære, siger hun.

Annonce
Viborg Nyt

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Syg ægtefælle - er det ok at finde trøst hos en anden?

Annonce
Viborg Nyt

Lokal bankdirektør takker af efter 24 år: - Bliver vemodigt at sige farvel til kunder og kollegaer

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Jens fra Dollerup har et godt tilbud til dig: Kom og køb ’Danmarks nok grimmeste bil’

Viborg Nyt

Klumme: Med kurs mod den syvende himmel - om Kristi himmelfartsdag

Viborg Nyt

Klumme: Kirkemusik i verdensklasse - og så endda i Viborg

Viborg Nyt

Gågadens ottende optiker har slået dørene op uden knaldtilbud eller stor åbningsfest: - Det er slet ikke vores stil

Viborg Nyt

Viborgenser med til at åbne to nye boghandler i København

Viborg Nyt

Klumme: Ubesvarede spørgsmål efter et psykisk voldeligt forhold

Viborg Nyt

Indvielse af legeplads på Houlkærskolen

Viborg Nyt

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Viborg Nyt

Prisvenlig klinik flytter fra Toldboden til Tagtækkervej: - Vi vil hellere ligge i et industrikvarter, så alle har råd til at besøge os

Viborg Nyt

Det bliver den allerførste af sin slags i hele kommunen: Supermarked lukker i fire dage - gør klar til åbningsdag med nyt navn og koncept

Viborg Nyt

Se billederne og find 22 millioner i tegnebogen: Her er den nye nummer 1 på listen over Viborgs dyreste boliger

Viborg Nyt

Kom med indenfor i 'banebyens bedste placering' på Brofæstet - bygningerne der indhyller Hærvejsbroen

Annonce