Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Peter Seeberg - et Viborg-ikon

Anders Kristensen

Går du rundt i Viborg, så støder du mange steder på minder, ord og ting, som er lavet eller udtænkt af afdøde forfatter Peter Seeberg. I 1960 kom han til Viborg som leder af Viborg Stiftsmuseum. Han faldt vist hurtigt til i Viborg. Først som visionær og kreativ museumsmand. Siden som innovativ kulturpersonlighed.

Jeg har selv mødt Seeberg i en helt anden rolle, nemlig som formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling, og jeg viste ikke, at jeg sad over for et helt særligt menneske. Det er gået op for mig de senere år - dels gennem Seebergs bøger, som er i min families sommerhus, dels gennem byvandringer og besøg på Hald Hovedgaard, hvor der hænger et farvestrålende maleri af Seeberg med det store og viltre hår.

Seebergs gennembrud som folkelig viborgenser går vist tilbage til omkring 1974. Det år, hvor han på eget initiativ og forlag udgav bogen "Her i byen - stykker om Viborg", hvor 17 Viborg-forfattere skrev om deres by. Karakteristisk er det, at Peter Seebergs eget bidrag til bogen egentlig ikke handler om Viborg, men om de sanseindtryk, han får, og de personer, han møder, på sin vej fra hjemmet i Asmild til kontoret på museet.

Annonce

Seeberg var vist lidt af en provokatør. Han tog initiativ til Viborgs Brandspil - en række skuespil, som markerede 250 året for den store brand i 1726. Folkene bag Brandspillene blev senere til Komplot-gruppen, der blev en del af Haldspillene.

Går du ned ad Sct. Mogensgade til det, der i dag i folkemunde hedder Kringlegården, støder du på et skilt af en kringle med påtegningen "Bageren er desværre død - så nu bager han ej brød". Det er Seebergs hyldest til det arbejdende folk, som gav borgerne brød på bordet.

På Domkirkepladsen i Viborg er der rejst en mindested for befrielsen. På befrielsesstenen, som er en del af stenmuren nord for Domkirkepladsen, finder du fire forskellige sten, der indgår i muren. De bærer hver sin tekst, forfattet af Peter Seeberg:

5. MAJ 1945

FREDEN

GLÆDEN

SORGEN

Går du over i den lille, dejlige have bag Skovgaard Museet, kan du finde en mindeplade for Seeberg. Mindepladen er opsat af én af Peter Seebergs gode venner, bogtrykker Per Nørhaven. Han har sammen med Lions Club Viborgs boggruppe og andre gode støtter valgt haven, som det helt rigtige sted for en mindeplade. Pladen er enkel i stilen og har et typisk Seeberg-citat, som jeg synes, du skal gå forbi og se, mens du nyder freden i haven.

Som læser kan man ikke altid finde "Viborg-elementer" i Seebergs bøger og noveller. Jeg vil mene at hans tanker er universelle. Det er det, der er storheden i Peter Seebergs forfatterskab og samtidig hans tanker og beskrivelse af jævne mennesker. Det kan man godt være stolt af i Viborg.

Noget helt andet: Er foråret mon på vej, nu coronarestriktionerne er på vej væk… Hvem ved? I min næste klumme vi jeg skive om spillestedet Paletten, der har et flot efterårsprogram på plakaten, som er værd at gå i dybden med.

Kig ind på hjemmesiderne vierviborg.dk og viborg.dk/detsker og liveviborg.dk, eller de to apps Pindle og GOvisit for at se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Hvis du har et spørgsmål om kultur i Viborg kommune, eller gerne vil have dit arrangement omtalt - så skriv til e-mail: anders@kulturselskabet.nu.

Går du ned ad Sct. Mogensgade til det, der i dag i folkemunde hedder Kringlegården, støder du på et skilt af en kringle med påtegningen "Bageren er desværre død - så nu bager han ej brød". Det er Seebergs hyldest til det arbejdende folk, som gav borgerne brød på bordet.

Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Ubesvarede spørgsmål efter et psykisk voldeligt forhold

Annonce
Viborg Nyt

Indvielse af legeplads på Houlkærskolen

Annonce
Viborg Nyt

Biltræf med særlig menu tiltrak tusinder af gæster

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Kom til gratis koncert med fede musiknavne: Radio Viborg Open Air endelig tilbage - på et nyt sted

Viborg Nyt

Klumme: Jazz i verdensklasse i Hald Ege

Bjerringbro Avis

Hvidevareforretning lukker - skærper fokus på maling

Viborg Nyt

Ny Rema 1000 i Viborg et skridt nærmere: Kan stå klar i løbet af næste år

Viborg Nyt

Klumme: Festival - ja, jeg er klar!

Viborg Nyt

Nyt tilbud til de firbenede: Trine vinkede farvel til fast job for at følge passionen for hundemassage

Viborg Nyt

Ny café for flygtninge vil sikre fællesskab og hjælp til hverdagen

Viborg Nyt

Klumme: Mere fokus på nydelse giver sikker sex

Viborg Nyt

Se billederne og sammenlign med de virkelige bygninger: Viborgs miniby vil frem i lyset

Viborg Nyt

Viborgenser lukker sin vestjyske restaurant: - Jeg har valgt at stoppe, mens legen er god

Viborg Nyt

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Annonce