Annonce
Ugeavisen Bramming

Her var hans barndoms land i 1960’erne

På den dejligste sommerdag myldrede minderne, da Jakob Lambertsen genså de 12 kongehøje, som var barndommens legeplads. I baggrunden den landbrugsejendom, der var Jakobs barndomshjem. Foto: Kirsten Enevoldsen
Ved Hedemarksvej i Bramming ligger de 12 kongehøje stadig, som journalist Jakob Lambertsen, København, skriver om i Lokalårbogen 2020. Den udgives af Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen udgiver sidst på året.
Annonce

BRAMMING: Hvor har jeg leget her mange gange – med mine kammerater og mine søskende….

Den nostalgiske glæde lyser ud af øjnene på 67-årige Jakob Lambertsen, der en sommerdag for en måneds tid siden for første gang i 15 år tog togturen vestover fra København til hjemstavnen og hans fødeby Bramming.

Ærindet var at gæste Kongehøjene ved Hedemarksvej (dengang kaldet Bramminge Mark) sydøst for Bramming, hvor han voksede op på en landejendom, begyndte sin skolegang i Ilsted Skole, fortsatte på Bramminge Kommuneskole (senere Bakkevejens Skole) og tog sin studentereksamen fra Esbjerg Statsskole i 1972.

Herefter smøgede han ærmerne op og tjente nogle penge på Vestkraft, på Esbjerg Postkontor og i andre virksomheder i den fiskerby, der nu satser på olieplatforme, vindmøller og anden energi-relateret erhvervsliv.

Unge Jakobs mål var nu at blive journalist, så han bankede på til hjørnekontoret hos VESTKYSTENs chefredaktør, Thyge Madsen. Begyndte herefter på lokalredaktionen i Tinglev i Sønderjylland, var et år på redaktionen i Grindsted for så at slutte praktikanttiden på den højt respekterede fiskeriredaktion i Esbjerg.

Annonce

Musikkyndig journalist

Vendsyssel Tidende og Jyllands-Posten i Århus blev senere arbejdsplads for den også meget musikglade journalist, der håbefuldt havde indledt sin vej mod musikkens verden som trommeslager i rockbandet Rugbrød hjemme på loftet på Bramming Mark med udsigt over markerne ud mod Ribevej.

Da Jyllands-Posten forstærkede sin redaktion i København, fulgte Jakob Lambertsen med og arbejdede her til pensionen for et par år siden. I dag bor han på 4. sal midt i hovedstaden og med Glyptoteket som nabo.

Barndommens land – med de 12 kongehøje som legeplads – er dog aldrig gået i glemmebogen, og en-dags-visitten i Bramming omfattede foruden Kongehøjene også et besøg i barndomshjemmet, hvor gæstfrie Amalie Hoeck serverede frokost, mens minderne myldrede frem og naboadresser blev opdateret.

Annonce

Kapitel fra dengang

Fakta om kongehøjene

Kongehøjene i Bramming består af 12 gravhøje, der er opført i stenalderen for omkring 4500 år siden. De døde lå i sovestilling med ansigtet mod syd. Mændene lå på højre side med hovedet i vestlig retning, mens kvinderne lå modsat på venstre side.

De 12 kongehøje i Bramming ligger meget naturskønt. Arkæologerne har ikke udgravet højene, men ud fra deres størrelse, placering og mængde ved man, at gravhøjene stammer fra bondestenalderen – nærmere betegnet enkelgravskulturen (2800 – 2350 f. Kr.)

Den tids gravhøje er kendetegnet ved at være små, lidt flade og ofte samlet i større grupper. Kongehøjene i Bramming blev fredet i 1886.

Spadsereturen på Kongehøjene var dog dagens clou. Og hvorfor så det?

Fordi Jakob Lambertsen er ved at skrive et kapitel til Lokalårbogen 2020, og det kommer til at bestå af både præcise facts og kærlige minder fra en svunden tid.

Hvis egetræet her kunne tale, ville der helt givet komme en interessant fortælling frem om de århundreder år gamle kongehøje. Foto: Kirsten Enevoldsen

For at få alle faktuelle informationer tjekket og på plads har Jakob – foruden studier på Det Kgl. Bibliotek og utallige net-søgninger – konsulteret såvel fhv. museumsinspektør Mogens Hansen fra Bramming Egnsmuseum som tidligere Bramming-bibliotekar Stig Hegn på Bramming Byhistoriske Arkiv.

Kapitlet er da også nu ved at være færdigskrevet og klar til aflevering hos Lokalårbogs-redaktør Elisabeth Rasmussen, hvis hyggelige hjem i Darum var mål for dagens sidste kaffe-aftale, før Jakob Lambertsen igen satte sig i toget mod København.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Skal, skal ikke?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce