Annonce
Elbobladet

Emilie gik håndværkervejen efter gymnasiet: - Der findes andre muligheder

Emilie Alkjær er til daglig ved at uddanne sig til kosmetiker og arbejder som elev hos Clinique Body Guide i Norgesgade. Det var dog først efter gymnasiet, at den unge fredericianer fandt ud af, at hun skulle på en erhvervsuddannelse. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Selvom gymnasiet er det oplagte valg for mange unge, der ikke er afklarede med deres fremtidsjob, findes der andre muligheder. Emilie Alkjær var én af dem, der blev håndværker efter gymnasiet.
Annonce

Fredericia: - Jeg tænkte slet ikke på at tage en håndværksuddannelse, dengang jeg gik i 8. klasse. Jeg skulle jo i gymnasiet, ligesom 80 procent af dem der er her i dag også skal, forklarer Emilie Alkjær.

Til daglig er hun ved at uddanne sig til kosmetiker og arbejder som elev hos Clinique Body Guide i Norgesgade. Vejen dertil blev imidlertid en smule snørklet.

For selvom hun kunne begynde uddannelsen til kosmetiker efter folkeskolen, gik hun den gymnasiale vej og brugte dermed tre år på en uddannelse, der siden har givet hende et halvt års merit på uddannelsen til kosmetiker. Alligevel fortryder hun ikke den uddannelsesvej, hun har taget.

- Jeg tror, det er en fordel inden for mit fag, at jeg er lidt ældre og har mere livserfaring, som de tre år på gymnasiet gav. Jeg ved, at det spiller ind i forhold til at finde en elevplads i mit fag, forklarer Emilie Alkjær.

Annonce

Mere end tømrer

Sammen med Michael Lund Kristensen, der er formand for Fredericia Håndværkerforening og gulvlægger hos BT Gulve, gjorde hun eleverne i 8.y klogere på, hvad en erhvervsuddannelse kan rumme.

Mange forbinder det eksempelvis med de traditionelle håndværksfag som tømrer, vvs'er og murer. Det er dog langt fra hele fortællingen.

Michael Lund Kristensen og Emilie Alkjær er begge håndværkere, men beskæftiger sig med vidt forskellige fag. Fredag gjorde de elever fra Ullerup Bæk Skolen klogere på erhvervsuddannelserne til forløbet I got skills. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

- Når man går i 8. klasse har man måske ikke slået øjnene op for, at frisør og kosmetiker er et håndværksfag, siger Emilie Alkjær, der har mødt mange fordomme om erhvervsuddannelserne.

- Dengang jeg gik i gymnasiet, tog man gymnasiet efter folkeskolen, for ellers var man lidt et nul. Det blev lidt den eneste rigtige vej, og jeg stolede blindt på det.

- Bagefter har jeg tænkt, hvorfor jeg ikke overvejede muligheden noget før. Jeg kunne sagtens være begyndt efter 9. eller 10. klasse og have undladt at spilde år i gymnasiet, siger Emilie Alkjær, der dog kun har mødt forståelse og positiv respons, når hun har fortalt om sit nye studievalg.

Annonce

Flere grunde til erhvervsuddannelse

Og spørger man de to håndværkere, der fredag fortalte om erhvervsuddannelserne, er det glædeligt, at eleverne i kommunens 8. klasser nu introduceres for håndværksfagene gennem forløbet "I got skills".

- I Fredericia Håndværkerforening har vi været med på sidelinjen længe og samarbejdet med kommunen og skoleforvaltningen, så jeg er rigtig glad for at projektet her er blevet til noget. Jeg mærker en kæmpe opbakning til det her, siger Michael Lund Kristensen.

- Det er lige før, at jeg kan garantere en læreplads, hvis man gerne vil sit fag, forklarer Michael Lund Kristensen, der er formand for Fredericia Håndværkerforening og gulvlægger hos BT Gulve. Som en del af en erhvervsuddannelse skal man have en lønnet læreplads, og her er der i visse fag mangel på elever. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Han tror på, at en dag med håndværksarbejde kan være med til at gøre en forskel for nogle elever.

- Hvis man spørger en person, der med sikkerhed ved, at vedkommende skal være mekaniker, så tror jeg ikke på, at man kan flytte personen. Men når man som mange af eleverne inde i 8.y kun ved, at man skal på gymnasiet, tror jeg, at jeg kan præge dem, siger han.

Emilie Alkjær er enig i, at det nye tiltag er positivt. Også selvom det nødvendigvis ikke havde gjort nogen forskel for hendes studievalg.

- Havde jeg i 8. klasse skullet se mig selv på en uddannelse efter folkeskolen, tror jeg ikke, det havde ændret på min holdning til, at jeg skulle vælge en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet, for jeg ville gerne være lærer. Men så kunne sådan en oplevelse her bruges til senere, da det gik op for mig, at jeg skulle lave noget andet, end det jeg troede, siger hun.

Så for dig handler forløbet her ligeså meget om, at eleverne har erhvervsuddannelserne i baghovedet til senere i livet?

- Ja, men jeg synes også, det er vigtigt at fortælle dem, at der findes andre muligheder end gymnasiet. Det er vigtigt at få at vide, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce