Annonce
Elbobladet

Kom dit tøjspild til livs og spar penge i det lange løb

I en undersøgelse foretaget af Norstat for Forbrugerrådet Tænk i 2019, siger langt over halvdelen af de adspurgte, at de selv har haft tøj, der er gået til spilde, før det er slidt op eller brugt overhovedet. For de fleste er den altoverskyggende grund til at smide tøj ud, at det ikke længere bliver brugt. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Vil du dit tøjspild til livs og spare penge, så begynd med at udvælge din yndlingskjole eller -bluse i garderobeskabet.

Selv om garderobeskabet bugner af tøj, så kan du sikkert sagtens vågne en morgen uden at vide, hvad du skal tage på.

For mange har tøj liggende, de ikke bruger - enten fordi det er blevet for småt, var et fejlkøb eller fordi gallakjolen aldrig blev aktuel igen.

Faktisk køber en gennemsnitsdansker 10,2 kilo tøj hvert år, mens 41.130 ton brugt tøj og andre tekstiler årligt ender på forbrændingen i Danmark - og det er både spild af ressourcer og penge.

Hvis du vil bekæmpe dit tøjspild og spare penge, er grundreglerne, at du fokuserer på at få brugt det tøj, du allerede har og kun køber tøj, som du ved, du får på, så tøjets levetid forlænges.

Køb ikke noget, bare fordi det er billigt.

- Man kan komme til at lave sæsonbetonede køb, som måske ikke sidder godt, men som var billige, og det skal man prøve at undgå, siger Vibeke Myrtue Jensen, der er miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

Kig dit tøjskab i gennem og overvej, om du går med det hele. Er der noget, du ikke får brugt, så sørg for at cirkulere det videre ved at sælge det, forære det til genbrugsbutikken eller andet.

Vil du gerne mindske dit tøjspild fremover, så find dine yndlingstøjstykker i klædeskabet - altså dem som du går med igen og igen, og overvej, hvorfor du gør det.

Sådan får du et mere bæredygtigt forbrug

Brug dit tøj så meget og så længe som muligt.

Reparér dit favorittøj, så levetiden bliver forlænget. Du kan selv gøre det, eller få en skrædder til det.

Luft dit tøj i stedet for at vaske det, når du kan.

Lån og lej tøj, når du skal til særlige begivenheder, så du undgår at købe noget, du kun får gået med få gange.

Byt tøj med andre - der findes tøjbyttemarkeder på Facebook.

Køb genbrug, secondhand og vintage. Det behøver ikke at være årtier gammelt tøj, men kan også være andres fejlkøb.

Køb kun det, du kommer til at bruge. Køber du færre stykker, har du også råd til at købe en bedre kvalitet.

Er der tøj i garderoben, du ikke får brugt, så doner eller sælg det videre.

Du kan også kigge i vaskeanvisningen på hvert stykke tøj for at se, hvilke materialer det er lavet af, så du kan gå efter det samme, næste gang du skal købe tøj.

- Vi skal lære at vide, hvem vi er, hvad vi har behov for, og hvad der gør os glade at gå i, siger Else Skjold, der er lektor og PhD i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi.

For at få tøjet til at leve længere, bør du reparere det, når det går i stykker eller pasformen forsvinder. På den måde undgår du at skulle give afkald på en favoritbluse eller -kjole.

- Vi skal blive bedre til at gå til en justeringsskrædder og få rettet tøjet til, hvis vi er blevet fem kilo større eller mindre, fortsætter hun.

Se desuden, om du har noget tøj, der er blevet grimt efter én vask, og kig i mærket for at se, hvad det er lavet af, så du fremover kan undgå netop dét materiale.

- Hvis vi får fat i nogle materialer, der holder længe, og som vi bruger længe, så er det dér, den bæredygtige effekt begynder at vise sig, siger Else Skjold.

Skal du købe nyt tøj, så er det vigtigste ikke at gå efter de bæredygtige mærker, hvis du alligevel ikke er helt oppe og ringe over materialet eller pasformen.

- Selv om det produceret mere ansvarligt, så nytter det ikke, hvis du ikke kan lide materialet eller designet, og dermed ikke får det brugt, siger Vibeke Myrtue Jensen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Elbobladet

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Elbobladet

100.000 kroner til ny kampagne: Tag trygt til Fredericia med dankortet

Annonce