Annonce
Elbobladet

Psykolog: At miste et kæledyr kan gøre lige så ondt som at miste et familiemedlem

Psykolog Marius Kristoffersen. Foto: Psykologerne Johansen og Kristoffersen
Det er vigtigt at give plads til sin egen og andres sorg - også selvom man måske ikke forstår den, lyder det fra psykolog
Annonce

København: Diagnostisk er der ingen forskel på den sorg et menneske kan føle ved at miste et kæledyr eller miste et familiemedlem. Og det er vigtigt at give plads til den sorg.

Det fortæller psykolog Marius Kristoffersen fra Psykologerne Johansen og Kristoffersen i København.

ElboBladet sætter i denne uge fokus på det at miste et kæledyr, og den sorg mange ejere efterfølgende føler. Ikke alle oplever, at omgivelserne accepterer deres sorg.

- Men det er vigtigt at give plads til sorgen. Ellers kan det føre til andre og uhensigtsmæssige reaktioner - som for eksempel at den sørgende isolerer sig eller udvikler en depression, siger Marius Kristoffersen.

Det er normalt at komme sig hurtigere over tabet af et kæledyr end over tabet af et familiemedlem. Men der er også dyreejere, som tumler med sorgen i lang tid. Nogle af dem ender med at søge psykologhjælp.

- Det sker, at vi har patienter med de udfordringer. Dog som regel i kombination med andre livsudfordringer, siger Marius Kristoffersen.

Annonce

Hvad betyder dyret?

Menneskers følelse af tilknytning styres af signalstoffer i hjernen. Og stofferne er de samme, uanset om der er tale om tilknytning til et dyr eller et menneske.

- Vi er alle disponeret forskelligt. Nogle udvikler stærkere tilknytning end andre. Det er svært at forstå omfanget af en tilknytning, man ikke selv føler. For eksempel hvis en hund har haft meget stor betydning for et menneske - og man ikke selv har oplevet den følelse. Derfor kan det være svært for eksempelvis pårørende og kolleger at give plads, siger Marius Kristoffersen.

Et godt råd er derfor at tale med den, der har mistet.

- Spørg, hvad vedkommende har behov for. Og giv plads til svaret. Og giv plads til sorgen, siger Marius Kristoffersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce