Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Den uperfekte bagside

Ask Why vendte tilbage til Esbjerg med en dokumentar om den barske modelverden. Her så skoleelever filmen og mødte model og scout Anna Oehlenschlæger, der også er aktuel i en dokumentar på DR3. Foto: Tue Sørensen
Skoleelever fik en tur i biografen og et helt nyt billede af modebranchen, da The Why Foundation var tilbage i Esbjerg.
Annonce

Dokumentar: På forsiderne af magasinerne er det hele perfekt. Det er glittet papir. Blødt lys. Perfekt hud. Smukke former. Men der er også en bagside. Der kan historien handle om, hvordan det perfekte forsidebillede blev til. Historien kan begynde i en lille landsby i Sibiren, hvor en 13-årig pige reder sit lange hår, kigger sig selv i spejlet og drømmer om at hjælpe sin fattige familie. Den kan fortsætte med, at hun bliver sat på en flyver til Japan, hvor hun finder sig selv helt alene i et nyt land uden at kunne andet end russisk, og helt uden at kunne forstå de ord, der står i hendes kontrakt, så hun, selvom hun blev lovet 8000 dollars til sin familie, ender i gæld til et modelbureau.

Og det er den historie, der bliver fortalt i filmen Girl Model i biografen, hvor en række esbjergensiske skoleklasser med dertilhørende elever følger modebranchens bagside. Skolerne er inviteret af The Why Foundation, der er tilbage i Esbjerg med "Ask Why? Docs".


Jeg vidste jo slet ikke, der var den side af modebranchen. Det er jo virkelig grimt.

Mathilde Hopballe, 14 år


For to piger på bagerste række kommer filmen lidt tættere på. De 14-årige klassekammerater Anne-Olivia Jacobsen og Mathilde Hopballe fra 8.a på Hjerting Skole har begge prøvet at arbejde som børnemodeller. Men den oplevelse, de havde var helt anderledes, end det de nu ser i filmen.

- Mine forældre var altid med, og det er jo forfærdeligt, at det kan være sådan der, hvor de ikke har deres forældre med, siger Anne-Olivia Jacobsen, der igen er stoppet med modelarbejdet.

Annonce

Hvem er skurken?

Filmens billede af modebranchen ligger også langt fra Mathilde Hopballes oplevelser.

- Jeg synes jo, det var mega fedt. Jeg ville det gerne, men jeg har jo aldrig oplevet sådan noget, jeg synes det var hyggeligt, siger Mathilde Hopballe, der ikke havde forestillet sig, at arbejdet som model kunne være så langt fra det, hun selv oplevede.

- Jeg vidste jo slet ikke, der var den side af modebranchen. Det er jo virkelig grimt. Jeg har aldrig oplevet det selv, men det var ikke særligt rart at se, hvordan de skulle sulte sig selv, og hvordan de var alene uden deres forældre, siger Mathilde Hopballe.

Model og scout Anna Oehlenschlæger med klassekammeraterne Mathilde Hopballe og Anne-Olivia Jacobsen fra Hjerting Skole. Foto: Tue Sørensen

I Danmark må modeller først arbejde som 16-årige, men i biografen løfter den 23-årige Anna Oehlenschlæger, der selv arbejder som både scout og model, sløret for, at der også i Danmark er gråzoner.

- Nogle i branchen er fastlåst i gamle traditioner og måder at gøre det på. Så jeg vil desværre ikke kunne sige, at Danmark som en helhed er bedre end alle andre, siger hun og forklarer, at nogle modelbureauer arbejder med begrebet følgemodeller, hvor de følger unge piger og drenge fra 14-årsalderen og stiller dem modelarbejde i udsigt.

Anna Oehlenschlæger, hvis far er fra Esbjerg, prøver selv at gå efter modeller, der ikke er for unge, men hun erkender også, at det kan være svært at sige, hvem der er skurkene og heltene i branchen. Sådan er det også i filmen Girl Model. Kan man bebrejde de fattige forældre, eller agenten, der selv har arbejdet som model, eller bureauerne, der køber billederne af de helt unge piger, men som ikke ved, hvor unge de er?

- Når man er passivt tilstede, når nogle bliver mobbet i skolegården, er man også en del af problemet. Det er derfor, det er svært at sige, hvem skurken er. Alle er en del af problemet, hvis man er med i det. Det er jeg også, men jeg prøver at være der for at være fortaler for en ny måde at gøre tingene på, siger Anna Oehlenschlæger.

Ask Why er I Esbjerg med dokumentaren Girl Model om den barske modelverden, hvor man følger den 13-årige Nadya Valls første oplevelser som model. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Gå i klub på nettet

Ugeavisen Esbjerg

Den ubesejrede

Annonce