Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Sivegade-idé kommer nu igen i spil

Mark Mikkelsen bød ind med sivetrafik fra den nederste del af Kongensgade ved Stormgade og så op mod Kronprinsensgade for at få mere liv i den døde ende af gågaden. Det blev det ikke til sidste år, men nu er ideen igen på bordet, da der ikke er kommet mere liv i Kongensgades nederste del mod Stormgade. Foto: Tue Sørensen
For over et år siden forpligtede en lang række interessenter sig på, at der skulle ske noget med den triste ende af Kongensgade. Dermed blev caféejer Mark Mikkelsens idé om sivetrafik og specialforretninger skudt ned. Siden er der intet sket, og mange butikslokaler står fortsat gabende tomme. Derfor bringes sivegade-ideen nu igen i spil, for noget skal der ske. Og det skal være snart, siger cityforeningen.

Udvikling: Mark Mikkelsen, ejer af og direktør for Guldægget i Esbjerg, havde sidste år en idé.

Den har han fortsat, og den handler kort sagt om at lade den nederste del af Kongensgade - fra Kronprinsensgade og ned til Stormgade - omdanne til sivegade. Da ideen første gang blev præsenteret i samarbejde med foreningen Esbjerg City, var flere udlejere og ejendomsbesiddere stemte for ideen, mens andre bestemt ikke mente, at det var vejen frem i forhold til at skabe mere liv i den ende af gågaden og få fyldt de tomme butikslokaler op.

De fleste af erhvervslejerne var for forsøget, mens andre holdt en smule igen med entusiasmen. Hovedargumentet for ikke at forsøge sig med en sivegade var fra udlejernes side, at belægningsarbejdet i den del af Kongensgade endnu ikke var tilendebragt.

Annonce

Lang historie kort. Enden på det hele blev, at belægningsarbejdet hurtigst muligt skulle laves færdigt og helst inden efterårsferien sidste år, mens alle "forpligtede sig til at gøre mere for den del af Kongensgade", som udvalgsformand Søren Heide Lambertsen sagde til Ugeavisen Esbjerg, mens citychef Brigitta Christensen sagde, at "alt i alt er vi kommet tættere på hinanden, og alle forstår vist vigtigheden i, at vi løfter i flok."

Sivegade i spil igen

Her et år efter, hvor den sidste sten for længst er lagt i Kongensgade, er det ingen hemmelighed, at der ikke er sket det store i den del af gaden, og butikkerne står fortsat gabende tomme.

- Derfor må der nu ske noget. Det her med ikke at gøre noget, det er ganske enkelt ikke en option længere, siger Mark Mikkelsen - der også er bestyrelsesmedlem i cityforeningen - her godt et år efter, at sivegade-ideen blev skudt til hjørne og fortsætter:

- Der er jo ligefrem endnu flere tomme lejemål i dag, og gaden har stået færdig i lang tid. Jeg siger ikke, det er nemt, eller at der er et quick fix, men både byen, borgerne, turisterne og vi, der driver forretning i den ende af gaden, fortjener simpelthen bedre. Jeg synes, vi fra cityforeningens side agerede ekstremt fair for et år siden, hvor nogle mente, at nu skulle gågaden have en chance, og så skulle det hele nok komme. Der er absolut intet sket, og de har intet gjort. Så nu er der ét bud tilbage, som jeg ser det, og det er sivetrafik og korttidsparkering. Så den idé er nu på bordet igen fra cityforeningens side. Se bare hvordan Torvegade blomstrer under den model, siger Mark Mikkelsen, der forventer, at der sker noget snarest.

Annonce

God ende skal fyldes først

Udlejer Peter Villemoes fra Villemoes Holding ApS var fortaler for, at man skulle give Kongensgade en chance med den nye belægning. Adspurgt, hvad han tænker om hele situationen her godt et år senere, og hvad han tænker, der kan gøres for at skabe liv i gaden, siger han:

- Vi har to lejemål i den del af Kongensgade, der er disponible, og dem arbejder vi videre med at få udlejet. Ellers synes jeg ikke, jeg har så meget at byde ind med i forhold til, hvad der kan gøres.


Jeg har ikke selv den gyldne løsning. Det er der vist desværre ingen, der har, for så havde vi jo brugt den.

Søren Heide Lambertsen


Mads Dam Jensen er en af de andre udlejere, der har ledige erhvervslejemål i den del af Kongensgade, og han er stemt for at gå nye veje.

- Jeg var allerede for Mark Mikkelsens sivegade-idé sidste år, og det er jeg fortsat. Jeg tror ikke på, der bliver udlejet ret meget i den ende af Kongensgade før, at der er fyldt op i den gode og lange ende. Vi har tidligere set, der kan være en sneboldeffekt, hvis én eller to lejemål bliver udlejet, men jeg er stemt for ideen om at forsøge med sivetrafik og specialforretninger, siger Mads Dam Jensen.

Annonce

Udvalgsformand er i tvivl

Det samme er citychef Brigitta Christensen, der fortæller, at foreningen nu er gået i dialog med kommunen og allerede har haft det første møde med blandt andre Erik Jespersen, der er direktør for Teknik og Miljø.

- Tiden går, og situationen er uforandret, selvom gaden har stået færdig siden oktober sidste år. Kommunen er jo også interesseret i, at der sker noget, og hvis det ikke skal være sivetrafik, som vi foreslår, så skal vi have en afklaring på, hvad der så skal ske. Det er ikke nemt, men noget skal der ske, for det er så ærgerligt med den ende. Tænk, hvor mange der kommer ind med Fanø færgen og går den vej op. De begynder turen med at blive mødt af rigtig mange tomme butikker. Det er uholdbart, siger Brigitta Christensen og fortæller, at næste møde med kommunen allerede er planlagt.

Se bare hvordan Torvegade blomstrer under den model.

Mark Mikkelsen om sivetrafik


Som citychefen siger, er der ingen nemmere løsninger, og udvalgsformand Søren Heide Lambertsen erkender, at kommunen må på banen igen i en tid med den laveste ledighed i årtier, en spritny og flot gågade samt en samfundsøkonomi, der buldrer afsted.

- Jeg er dog ikke sikker på, det er sivegade-ideen, vi skal satse på. Da vi lavede forundersøgelsen sidst, blev der på grund af trafikale regulativer blot plads til cirka seks parkeringspladser. Så jeg er bange for, det er begrænset, hvad det vil skabe af liv i gaden, hvis mange kører forgæves derhen for at parkere og handle lidt, siger Søren Heide Lambertsen, der dog hilser alle muligheder og løsninger velkommen:

- Jeg har ikke selv den gyldne løsning. Det er der vist desværre ingen, der har, for så havde vi jo brugt den. Men jeg er dog enig i, at der skal ske noget. Vi har allerede understøttet gågaden og cityforeningen med forholdsvis mange penge sidste år, og vi har jo set, at nogle af de initiativer har skabt liv. Nu er vi i gang med det grønne strøg på den allersidste del af Kongensgade, og måske skal det bredes længere op. Jeg ved det som sagt ikke, men vi arbejder i hvert fald gerne med, så der kan ske noget med den del af Kongensgade.

Tiden går, og situationen er uforandret, selvom gaden har stået færdig siden oktober sidste år.

Citychef Brigitta Christensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Politiker melder Esbjerg Kommune til det kommunale tilsyn i mobbesag

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Unge vil have unge i byrådet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Tak til musikken

Ugeavisen Esbjerg

3.000 buske og træer skal skabe trivsel

Ugeavisen Esbjerg

Byparken får et kæmpeløft

Ugeavisen Esbjerg

Succes med spegepølser

Ugeavisen Esbjerg

Vi skal ville udvikle hele byen

Ugeavisen Bramming

Klar til den store eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Grønlandsk gudstjeneste var en succes

Ugeavisen Esbjerg

Der skal fortsat strikkes på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg skal tage smilet med hjem fra Aarhus

Ugeavisen Esbjerg

Spillested tager visse forbehold

Ugeavisen Esbjerg

Tyve stjal dobbeltsenge for 1.2 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Skattecenter åbnede med smil og skål

Ugeavisen Esbjerg

To liste T i kandidattest

Ugeavisen Esbjerg

Hvor er du Omvendt?

Ugeavisen Esbjerg

Umage par satte røde plakater op

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune nummer 43 i stor idrætsundersøgelse

Ugeavisen Esbjerg

Et godt gys i Broen til Late Night

Ugeavisen Esbjerg

Filmklassiker i musicaludgave

Ugeavisen Esbjerg

Lose og Lykke i infight i Østerbyen

Ugeavisen Esbjerg

Forurenet jord skaber problemer for power to X-anlæg i Måde

Ugeavisen Esbjerg

Minister slår fast: Anbragte børn har ret til samvær med forældre og søskende

Annonce