Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Virkeligheden overhaler fantasien

Teddy Vork i tunnelen, der er behørigt aflåst. Den går mellem skolen og Sankt Joseph. Foto. Tue Sørensen
Teddy Vork fik en overraskelse, da han skabte gys på Sankt Nikolaj skole.

Udgivelse: Det var egentligt bare en joke, der startede ideen til Teddy Vorks nye gyser ”De døde husker”.

- Jeg kom ind i et et rum, og der sad nogle drenge og puttede sølvpapirskugler ned i et hul ved en radiator. Jeg sagde til dem, at de hellere måtte passe på, for havde de ikke hørt historien om den gravide nonne og den døde pedel. Det havde de ikke og de så lidt skræmte ud, og det gav mig ideen til at skrive en ungdomsgyser om Sankt Nikolaj og Sankt Joseph, der jo ligger lige ved siden af, fortæller han.

-Sankt Nikolaj Kirke er fra 1904, skolen fra 1905 og hospitalet er et par år ældre. Det var katolske nonner af Sankt Joseph ordenen, der tog sig af de syge og gravide og i begyndelsen også underviste. De boede oppe under loftet i små celler og havde indrettet sig med køkkenhave, der gik fra Nørregade og helt til Nygårdsvej. Ordenen var kommet til Danmark midt i 1800 tallet, da der blev indført religionsfrihed her til lands, og de blev i øvrigt kaldt Josefitter i folkemunde.

Annonce

Vidste det ikke

-Et vigtigt omdrejningspunkt i Vorks bog er en tunnel, der går mellem det, der i dag er skolen og det tidligere hospital. Som forfatter har man lov at fylde lidt på og lægge lidt til. Det gør Teddy Vork også i bogen. Skolen hedder i stedet Sankt Jørgen og I.C. Møller parken bliver med et kunstgreb flyttet hen på den anden side af kirken og skolen. Det har noget med logistik at gøre, men rammerne er som de nu engang er, plus minus lidt fantasi.

Teddy Vork har udgivet bogen "De døde husker", der foregår på Sankt Nikolaj Skole. Foto. Tue Sørensen

- Da jeg havde skrevet de første kapitler, viste jeg det til min søn. Da han så læste om det med tunnelen, så udbrød han. Det der med tunnelen, det ved alle da. Da var jeg noget måbende. Det kan være jeg har hørt om det engang for mange år siden, da jeg selv gik på skolen, men så har jeg glemt det. Så virkeligheden kan man godt sige indhentede fantasien, siger han.

Jeg er faktisk selv lidt af en pivskid. Jeg bryder mig overhovedet ikke om gyserfilm.

Teddy Vork.

Bogen handler om et Halloween-party som de ældre elever på skolen laver for at samle ind til en udflugt. De forsøger at finde forskellige temaer for at skræmme livet af kammeraterne, men historien med pedellen og nonnen vinder, og da de graver mere i historien, bliver det døduhyggeligt, og kælderen bliver aldrig den samme igen.

Det er skoleinspektør Jørgen S. Jensen, der viser rundt under skolen. Nøgleknippet klirrer, mens vi af omveje kommer ned til tunnelen. Fotografen hundser lidt med Vork, så også billedet kan afspejle stemningen i bogen.

Det er nu ikke, fordi det er sådan – i virkeligheden – at det rumsterer med gys og grusomme fortællinger fra skolen og hospitalet.

- Men vi kan da godt finde på nogle, siger inspektøren, mens han viser, hvor en tysk familie under krigen opholdt sig skjult i nogle år på skolen. Godt gemt væk fra besættelsesmagten, og reddet blev de.

Annonce

En ny på vej

Teddy Vork tager mentale notater. Mest af omgivelser og stemninger. Ikke så meget på grund af personer.

"De døde husker" er Teddy Vorks niende bog. Foto. Tue Sørensen

- Det er som om, jeg fornemmer, hvordan en historie kan udspille sig i de og de rammer, og det var hvad der skete her, siger han, alt imens Søren S. Jensen åbner ind til en dør, hvor der står en gammel nødgenerator, der kunne bruges af hospitalet, hvis strømmen gik. Historien er til stadighed til stede.

Ideen til en ny gyser er så småt i støbeskeen.

- Vi var flyttet ind i en lejlighed i Torvegade, og min søn spurgte, om der boede andre børn i opgangen. Så var det jeg sagde, kender du ikke historien om "Pigen med det våde hår".

Det er lidt ondt sådan at gå at skræmme ham, når jeg nu selv ikke bryder mig om gysere og slet, slet ikke skal se dem i fjernsynet, siger Vork med et grin.

”De døde husker” kom på gaden mandag og kan købes i velassorterede boghandler. Udgivelsen er Teddy Vorks niende, og næste år kommer en af hans tidligere noveller i en amerikansk antologi med gyser historier fra hele verden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

Tak til musikken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Esbjerg

3.000 buske og træer skal skabe trivsel

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Esbjerg

Byparken får et kæmpeløft

Ugeavisen Esbjerg

Succes med spegepølser

Ugeavisen Esbjerg

Vi skal ville udvikle hele byen

Ugeavisen Bramming

Klar til den store eksamen

Ugeavisen Esbjerg

Grønlandsk gudstjeneste var en succes

Ugeavisen Esbjerg

Der skal fortsat strikkes på Fanø

Ugeavisen Esbjerg

Team Esbjerg skal tage smilet med hjem fra Aarhus

Ugeavisen Esbjerg

Spillested tager visse forbehold

Ugeavisen Esbjerg

Tyve stjal dobbeltsenge for 1.2 millioner kroner

Ugeavisen Esbjerg

Skattecenter åbnede med smil og skål

Ugeavisen Esbjerg

To liste T i kandidattest

Ugeavisen Esbjerg

Hvor er du Omvendt?

Ugeavisen Esbjerg

Umage par satte røde plakater op

Ugeavisen Esbjerg

Esbjerg Kommune nummer 43 i stor idrætsundersøgelse

Ugeavisen Esbjerg

Et godt gys i Broen til Late Night

Ugeavisen Esbjerg

Filmklassiker i musicaludgave

Ugeavisen Esbjerg

Lose og Lykke i infight i Østerbyen

Ugeavisen Esbjerg

Forurenet jord skaber problemer for power to X-anlæg i Måde

Ugeavisen Esbjerg

Minister slår fast: Anbragte børn har ret til samvær med forældre og søskende

Ugeavisen Esbjerg

Mentornetværk i knibe

Ugeavisen Esbjerg

Udenlandske hovednavne til spritny ny metalfestival

Annonce