Annonce
Holstebro Onsdag

Helbredet i regionen skal måles

Forskergruppen bag "Helbred i Midt". Forrest fra venstre: Kasper Norman og Annelli Sandbæk. Bagerst fra venstre: Else-Marie Dalsgaard og Lasse Bjerg Hansen. Foto: Claus Hastrup, Steno Diabetes Center Aarhus.
Flere end 90.000 borgere i Region Midtjylland er inviteret til at deltage i et stort forskningsprojekt om helbred og kronisk sygdom. Målet er bedre og mere målrettet forebyggelse og behandling.
Annonce

Region Midtjylland: Diabetes, hjertesygdom og KOL.

De fleste kender nogle, der har en kronisk sygdom. Faktisk lever to ud af tre voksne midtjyder med en eller flere kroniske sygdomme. Mens nogle ikke oplever de store gener i hverdagen, er andre stærkt belastet af deres sygdom.

- Vi ved, at mange har kronisk sygdom, men vi ved ikke ret meget om, hvordan det påvirker den enkeltes liv og hverdag. Det skal vi blive klogere på, hvis vi skal blive bedre til at hjælpe borgere med kronisk sygdom, siger Annelli Sandbæk, enhedschef ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse fra Region Midtylland.

Derfor inviterer Steno Diabetes Center Aarhus nu omkring 90.800 borgere over 18 år i regionen til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse om deres fysiske og psykiske helbred.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet "Helbred i Midt", som skal bidrage til at forbedre den måde, vi opsporer og behandler kroniske sygdomme og forebygger følgerne af dem på.

To ud af tre lever med kronisk sygdom

I Region Midtjylland lever to ud af tre voksne borgere med en eller flere kroniske sygdomme.

Eksempelvis har:

Cirka 53.000 diabetes.

Cirka 70.000 astma.

Cirka 44.000 KOL.

Cirka 60.000 leddegigt.

Cirka 199.000 slidgigt.

Cirka 135.000 diskusprolaps og andre rygsygdomme.

Cirka 41.000 knogleskørhed.

Cirka 177.000 forhøjet blodtryk.

Cirka 30.000 blodprop i hjertet eller blodprop/hjerneblødning i hovedet.

Cirka 30.000 kræft.

Cirka 150.000 migræne.

Det er den hidtil største måling i Region Midtjylland af, hvordan det opleves at leve med kronisk sygdom.

- Hvis vi skal forstå, hvordan det er at leve med kronisk sygdom, skal vi også vide noget om, hvordan det er at leve uden. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt - både med og uden kendt sygdom - svarer på spørgeskemaet, siger Annelli Sandbæk.


Vi ved, at mange har kronisk sygdom, men vi ved ikke ret meget om, hvordan det påvirker den enkeltes liv og hverdag. Det skal vi blive klogere på, hvis vi skal blive bedre til at hjælpe borgere med kronisk sygdom.

Annelli Sandbæk, enhedschef


Den nye viden fra undersøgelsen skal gives videre til behandlere i almen praksis, i kommuner og på hospitaler - og derigennem komme borgere med kronisk sygdom til gavn.

- Vi skal klæde behandlere på til endnu bedre at forstå, hvad borgere med kronisk sygdom har brug for hjælp til. På den måde kan vi målrette vores indsats og udvikle relevante behandlingstilbud til den enkelte borger, siger Annelli Sandbæk og tilføjer:

- Med undersøgelsen forventer vi at få en bredere forståelse for, hvad der fylder i et liv med kronisk sygdom. Den viden skal vi tage med om bord, når vi skal hjælpe den enkelte borger med kronisk sygdom med at få et godt liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

"Lukket" butik har fundet alternativ måde at holde udsalg på: - Det har gjort os til optimister med henblik på fremtiden

Annonce