Annonce
Holstebro Onsdag

Sådan dyrker du din grønne mad i krukker

Det er nemt at dyrke kartofler i krukker. og nej, man bliver nok ikke lige selvforsynende i kartofler på den måde, men man får en dejlig grydefuld ud af én krukke. Foto: Claus Dalby
Den populære havemand Claus Dalby lagde for nogle år siden sin kost om, fordi han ønskede at tabe sig ved at spise mere sundt. Ønsket om at kunne høste sine egne afgrøder fik ham til at tænke over, om ikke man kunne dyrke grøntsager i krukker. Det har han nu skrevet en bog om. Og to af Holstebro Onsdags læsere kan vinde én.

Konkurrence: På en måde er ringen sluttet for forlæggeren, forfatteren og havemanden Claus Dalby.

For 35 år siden boede han i Holstebro og ernærede sig som tryllekunstner, men havde ambitioner om meget mere. Og så begyndte han at udgive hobbybøger. De første bøger i det, der siden skulle blive til en lang, lang række af populære hobbybøger om alt fra strømpedukker og papirklip til kogebøger og havekunst, blev trykt hos Johansen Bogtryk i Holstebro.

Så flyttede Claus Dalby til Skanderborg og siden til en smuk villa med en fantastisk have i Risskov, grundlagde forlaget Klematis og fik sine bøger trykt hos Specialtrykkeriet i Viborg.

Annonce

- Men nu har Per Nørhaven i Viborg solgt Specialtrykkeriet, og vores kontaktperson der, Vibeke, har fået job hos Johansen Grafisk, så nu er vi altså tilbage i Holstebro, fortæller Claus Dalby.


For mig handler det ikke kun om at høste, men også om at nyde synet af de mange og varierende afgrøder, der findes. For eksempel er kål utrolig dekorative.


Den seneste bog, som altså er trykt i Holstebro, udkom i marts 2021 og hedder "Krukke-køkkenhaven". Claus Dalby har flere gange tidligere skrevet om, hvordan man på smukkeste måde tilplanter krukker med blomster, men det er første gang, han har kastet sig over at beskrive, hvordan man dyrker grøntsager i krukker.

Sådan deltager du i konkurrencen

I samarbejde med forlaget udlodder Holstebro Onsdag to eksemplarer af bogen "Krukke-køkkenhaven".

Du deltager i konkurrencen ved at sende en mail til onsdag@bergske.dk.

Skriv "Bog-konkurrence" i emnefeltet, svar på spørgsmålet og oplys venligst navn, adresse og telefonnummer.

Du kan også deltage ved at aflevere en kuvert med svar og oplysningerne i bladhuset, Kirkestræde 1-3 i Holstebro.

Sidste frist er mandag den 10. maj klokken 12.

Vinderne får direkte besked.

Konkurrencens spørgsmål: Hvad hedder bogens forfatter?

Storby-fænomen

Bogen taler lige ind i hjertet på folk, der bor i lejlighed og kun har en altan - eller dem, der har et hus med en lillebitte have, men en god terrasse eller et drivhus, hvor krukkerne kan stå. Claus Dalby har altid haft et talent for at aflæse tendenser i deres spæde vorden, og "krukke-køkkenhaven" spiller ind i fænomenet Urban Gardening, altså at dyrke blomster/grøntsager i storbyen.

Sikke en høst! Men Claus Dalby har så også temmelig mange krukker i sin have. Foto: Claus Dalby

For nogle år siden lagde Claus Dalby sin kost om og begyndte at spise meget større mængder af grønt. Det ansporede ham til at tænke over at dyrke sine egne grøntsager. Men selvom hans have er stor, syntes han ikke lige, der var et oplagt sted, hvor han kunne anlægge en decideret køkkenhave. En af hans spidskompetencer er netop at tilplante krukker, så han tænkte "hvorfor ikke dyrke grøntsager i krukker?"

Krukke-køkkenhaven

Bog om at dyrke spiselige afgrøder på sparsom plads.

Skrevet af Claus Dalby.

320 sider, stort format, udgivet på Forlaget Klematis.

Trykt hos Johansen Grafisk, Holstebro.

299,95 kroner hos boghandlerne.

Bogen er et resultat af Claus Dalbys eksperimenter, fotos og noter gennem et par år. Han eksperimenterede med plantebeholdere, muld, gødning og vanding - og som noget helt naturligt for ham, skulle det selvfølgelig også se smukt ud.

Annonce

Ikke selvforsynende, men...

- Det siger sig selv, at man ikke skal regne med at blive selvforsynende ved at dyrke grøntsager i krukker. Men mindre kan også gøre det. For mig handler det ikke kun om at høste, men også om at nyde synet af de mange og varierende afgrøder, der findes. For eksempel er kål utrolig dekorative, og når det gælder grønkål, palmekål og knudekål, har de den fordel, at de tåler frost og derfor også er smukke om vinteren, skriver Claus Dalby i sit forord til bogen.

Claus Dalby har god plads og masser af krukker. Men man behøver ikke at starte så voldsomt ud. Prøv med et par af de nemmere ting og udvid lidt år for år. Foto: Claus Dalby

Og tilføjer, at selvom man ikke kan høste kartofler hele sommeren, så er én plante i en krukke altså nok til en grydefuld kartofler, og den grydefuld bliver nok de mest velsmagende kartofler, man får den sommer.

Den første del af den tykke bog handler om dyrkning, plantning, pasning, frøfirmaer - og inspiration fra forskellige mennesker, der har kastet sig over urban gardening.

Kål er smukke at se på - og sunde at spise. Foto: Claus Dalby

I den anden halvdel gennem går Claus Dalby afgrøde for afgrøde, hvordan man dyrker dem, hvilke faldgruber, der er, og i nogle tilfælde, hvordan man høster og/eller anvender grøntsager/bær/krydderurter.

"Krukke-køkkenhaven" er god at blive klog af - især for dem med sparsom have- eller altanplads, men også selvom man dyrker sine grøntsager i en decideret køkkenhave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Love is in the air

Annonce